Εχει γίνει συνήθεια χρόνων. Με την πρώτη δροσερή ριπή του αέρα ανάβω το φούρνο και φτιάχνω κέικ. Κατά προτίμηση κάτι εύκολο όπως το κέικ – λαδολέμονο. Η συνταγή είναι ένας συνδυασμός Βορά – Νότου, αφού προέκυψε από μια παλιά εγγλέζικη συνταγή για κέικ λεμόνι που είχα φυλαγμένη στο ντοσιέ μου από τα μαθητικά μου χρόνια και μια σιτσιλιάνικη για κέικ με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Και έγινε η προσωπική μου επιτυχία.

Advertisement

Κάποιοι, βέβαια, επιμένουν ότι κέικ χωρίς βούτυρο δεν γίνεται. Πράγματι, το βούτυρο δίνει υπέροχη υφή και γεύση στο γλυκό, με το ελαιόλαδο όμως γίνεται πιο ελαφρύ και κάπως πιο υγρό. Το αγαπάμε. Το έκανα, λοιπόν, και χθες με τα τελευταία λεμόνια από τη λεμονιά της μαμάς μου που φύλαγα ευλαβικά στο ψυγείο γι’αυτήν ακριβώς την ώρα. Οπου νά ‘ναι θα γίνουν τα νέα, είναι φορτωμένο το δέντρο μας πάλι φέτος.

Υλικά

200 γρ. αλεύρι
200 γρ. ζάχαρη
2 κ.τ.γλ. baking powder
½ κ.γλ. αλάτι
3 μεγάλα αυγά
3 λεμόνια (προσοχή, να είναι ακέρωτα), ξύσμα και ½ φλ. χυμό
½ φλ. (60 γρ.) γάλα
160 γρ. παρθένο ελαιόλαδο

Προθερμαίνω τον φούρνο (με αέρα) στους 170°C. Λαδώνω και αλευρώνω μια μακρόστενη φόρμα ή την καλύπτω με λαδόχαρτο. Σε μια λεκάνη κοσκινίζω το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι και τα ανακατεύω. Με το μίξερ χειρός χτυπάω τα αυγά, τη ζάχαρη και το ξύσμα, περίπου 8 – 10′. Προσθέτω το γάλα και το λαδολέμονο σταγόνα-σταγόνα ενώ συνεχίζω να χτυπάω σε πιο χαμηλή ταχύτητα.

Τέλος ρίχνω το αλεύρι και ανακατεύω απαλά με μια μαρίζ. Αδειάζω τη ζύμη στη φόρμα και τη βάζω στη μεσαία σχάρα του φούρνου. Ψήνω για περίπου 45′ – 60’ (χωρίς να ανοίξω το φούρνο). Οταν κρυώσει, σκεπάζω με γλάσο λεμονιού. Δεν είναι είναι απαραίτητο αλλά μας αρέσει. Σκέφτομαι, πάντως, την επόμενη φορά αντί για γλάσο να το συνοδεύσω με μια ωραία λεμονάτη κρεμα (lemon curd)

photo: Κική Τριανταφύλλη

Γλάσο λεμονιού

250 γρ. ζάχαρη άχνη
½ φλ. (5 κ.τ.σ.) χυμό λεμονιού
Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά τη ζάχαρη άχνη με το χυμό λεμονιού και το απλώνω πάνω στο κέικ.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Από την Κική Τριανταφύλλη για το bostanistas.gr

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!