Ό,τι είναι άσχημα νέα, είναι: μια νέα έρευνα μελέτησε ανώνυμα δείγματα από burgers και βρήκε ότι πολλά από αυτά περιείχαν DNA από ποντικούς, αλλά και από ανθρώπους, ενώ σε κάποια δείγματα χορτοφαγικών προϊόντων βρέθηκαν ίχνη από κρέας.

Advertisement

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα οργανώθηκε από την Clear Labs, μια εταιρεία που χρησιμοποίησε ένα γονιδιακό sequencer (ή κάτι τέτοιο) για να ελέγξει 259 δείγματα από burgers. Τα δείγματα –από φρέσκο κρέας, κατεψυγμένα, χορτοφαγικά ή fast food– προήλθαν από 79 brands και 22 καταστήματα και εξετάστηκαν για επίπεδα πρωτεΐνης, υδατάνθρακα, λίπους, καθώς και «αυθεντικότητας», αν δηλαδή περιείχαν το κρέας που υποστήριζαν οι κατασκευαστές ότι περιείχαν. Από τα παραπάνω δείγματα, σε τρία από αυτά βρέθηκε DNA ποντικού, σε ένα από τα δείγματα βρέθηκε ανθρώπινο DNA, ενώ το 13% των προϊόντων κρέατος βρέθηκε προβληματικό με κάποιο τρόπο (στο 4,3% των δειγμάτων, για παράδειγμα, βρέθηκε παθογόνο DNA). Από τα χορτοφαγικά δείγματα, το 23% βρέθηκε να είναι προβληματικό, με δύο δείγματα μάλιστα να περιέχουν στοιχεία κρέατος. Παράλληλα. ένα μπιφτέκι μαύρων φασολιών δεν περιείχε καθόλου μαύρα φασόλια.

Δεν είναι όλα κατάμαυρα όμως. Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο δρ Michael Doyle του Πανεπιστημίου της Georgia είπε πως «το ότι βρήκαμε σαλμονέλα ή E.coli δεν μας βοηθά και πολύ. Κατά δεύτερον, τα παθογόνα δείγματα που βρέθηκαν, όπως Γερσίνια εντεροκολίτιδας και Υδρόφιλες αερομονάδες, δεν τα συναντάμε συχνά στα τρόφιμα ούτως ή άλλως».

«Σε ό,τι έχει να κάνει με τα Κλωστηρίδια τα διαθλαστικά, συνήθως χρειάζονται εκατομμύρια τέτοια κύτταρα στο φαγητό μας για να δημιουργήσουν ασθένειες, ενώ επιπλέον δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να βρίσκει κανείς κλωστηρίδια σε τρόφιμα, τα όποια βρίσκονται εκεί φυσικά». Οπότε, βασικά: να ψήνετε καλά τα burgers σας και να μην τρώτε οτιδήποτε έχει εκατομμύρια κύτταρα κάποιου δηλητηρίου.

vice.com/gr

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!