Η επιστήμη του διαλογισμού συνεπάγεται το γεγονός ότι ένα ανθρώπινο ον είναι ουσιαστικά μια πνευματική οντότητα, που κατέχει τη μορφή μιας προσωπικότητας. Η ίδια η προσωπικότητα αποτελείται από τέσσερις φορείς ή σώματα: το νοητικό, το συγκινησιακό, το αιθερικό και το πυκνό – φυσικό. Ο διαλογισμός αφορά την ορθή χρήση και έλεγχο αυτών των φορέων της προσωπικότητας, την ολοκλήρωσή τους σε ένα ενοποιημένο, συντονισμένο όλο και, τελικά, στη συγχώνευση της ολοκληρωμένης προσωπικότητας με την ψυχή.

Μήν χάσετε:

Advertisement

Ο καθένας από τους φορείς της προσωπικότητας είναι όργανο κάποιου ιδιαίτερου τύπου ενέργειας και εμπειρίας, που προμηθεύει τόσο το μηχανισμό της αντίληψης, όσο και το μέσον για έκφραση. Ο νους ή το νοητικό σώμα, διακρίνει το αληθές από το ψευδές, αξιολογεί τα γεγονότα και ζυγίζει τις γνώμες και ιδέες των άλλων. Ο νους σχεδιάζει και αποφασίζει. Στην ουσία πρόκειται για ένα δημιουργικό μηχανισμό. Το συγκινησιακό σώμα είναι εκείνο το συστατικό της προσωπικότητας που συλλαμβάνει και εκφράζει τα συναισθήματα – αγάπη, μίσος, επιθυμία, πόθο, θυμό ή τα αποτελέσματα συναισθημάτων άλλων. Το αιθερικό σώμα είναι το σώμα ενέργειας, το οποίο διαπερνά τη στερεά φυσική ύλη και τη ρυθμίζει με το είδος και την ποιότητα της ενέργειας που εισρέει μέσω των αιθερικών αγωγών. Το αιθερικό συνιστά το μέσον της επαφής και ανταπόκρισης με τον ωκεανό ενεργειών στον οποίο ζούμε. Ο πυκνός φυσικός φορέας λειτουργεί, κυρίως, σαν ένα αυτόματο που ανταποκρίνεται στις σκέψεις και τα συναισθήματα, τα οποία διαχύνονται σαν ενέργειες μέσο του αιθερικού σώματος, κινητοποιώντας τις φυσικές δραστηριότητες.

Το έργο του διαλογισμού χρειάζεται για την εναρμόνιση των λειτουργιών της σκέψης και τους συναισθήματος, το συντονισμό και την ολοκλήρωση του νοητικού και συγκινησιακού σώματος σ’ ένα συνεκτικό όλον, εφελκύοντας την εισροή της ενέργειας από την ψυχή. Κρατώντας τα τρία σώματα (νοητικό, συγκινησιακό και φυσικό) υπό την καθοδήγηση του πνευματικού σκοπού, διαλύονται οι εσωτερικές συγκρούσεις. Η ολοκληρωμένη προσωπικότητα γίνεται ένας αγνός φορέας για την έκφραση της ψυχής, ένα μέσο για την αποδέσμευση, ακόμη περισσότερου, φωτός και αγάπης μέσα στον κόσμο των ανθρώπινων υποθέσεων.

lucistrust.org

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!