Επιμέλεια κειμένου:©Ιωάννα Κωνσταντινίδου

Advertisement

Όταν κάποια ασθένεια ή δυσλειτουργία εκδηλώνεται, το σώμα μας επικοινωνεί μαζί μας για να μας πει ότι ο τρόπος σκέψης μας(υποσυνείδητος) δεν βρίσκεται σε αρμονία με ότι είναι ωφέλιμο για την ύπαρξη μας. Η ασθένεια αποτελεί οδηγό για την αλλαγή στο σύστημα των πεποιθήσεών μας, αποτελεί επίσης και προειδοποίηση ότι έχουμε αγγίξει τα όρια των ψυχολογικών και σωματικών μας ορίων.

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ
Η αγοραφοβία προκαλεί αίσθημα αγωνίας ενόσω αφήνετε έναν προστατευμένο χώρο ή ένα πρόσωπο, για να βρεθείτε σε ένα ανοιχτό ή δημόσιο χώρο. Είναι η πλέον διαδεδομένη απ’ όλες τις φοβίες. Οι γυναίκες έχουν διπλάσια πιθανότητα να τους συμβεί  ό,τι οι άντρες, αν και πολλοί από αυτούς που υποφέρουν από αγοραφοβία την καλύπτουν με το αλκοόλ. Θα προτιμούσαν μάλλον να γίνουν αλκοολικοί παρά να παραδεχτούν ότι τους διακατέχει ενας ανεξέλεγκτος φόβος. Ο αγοραφοβικός παραπονιέται συχνά για μια αγωνία και ιδιαίτερα για αγωνία μέχρι σημείου πανικού Μια τέτοια αγχώδης κατάσταση προκαλεί σωματικές αντιδράσεις όπως αύξηση καρδιακών παλμών, ζαλάδα, ένταση ή ατονία στους μυς, εφίδρωση, δυσκολίες στην αναπνοή, ναυτία, ακράτεια κ.λπ., οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε πανικό. Η αγοραφοβία  μπορεί επίσης να προκαλέσει εγγενείς αντιδράσεις (αίσθημα μοναξιάς, φόβο απώλειας ελέγχου, μήπως τρελαθεί, μήπως ταπεινωθεί δημόσια, μήπως πεθάνει, κ.λπ.) και αντιδράσεις στη συμπεριφορά όπως να το βάλει στα πόδια από καταστάσεις που προκαλούν αγωνία ή από κάθε χώρο που μοιάζει να είναι ή βρίσκεται πολύ μακριά από το πρόσωπο ή το χώρο που  τους παρέχει ασφάλεια.

Μήν χάσετε:

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ
Οι αγοραφοβικοί βιώνουν τόσο υπερβολικά έντονο φόβο ώστε να αποφεύγουν καταστάσεις όπου αισθάνονται ότι δεν μπορούν να δραπετεύσουν εύκολα. Για  αυτόν το λόγο, οι αγοραφοβικοί επιδιώκουν να κυκλοφορούν μαζί με κάποιον που εμπιστεύονται ένα  «ασφαλές» πρόσωπο ή να γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα «ασφαλές μέρος εκεί κοντά όπου μπορούν να καταφύγουν. Υπάρχουν και αυτοί που θα βρίσκουν δικαιολογίες να μην ξαναβγούν καθόλου έξω. Στην πραγματικότητα οι αναμενόμενες καταστροφές σπάνια συμβαίνουν.Η πλειονότητα των αγοραφοβικών υπήρξαν άτομα εξαρτημένα σε μεγάλο βαθμό από τη μητέρα τούς όταν ήταν μικροί και αισθάνονταν υπεύθυνοι για την ευτυχία της ή ότι έπρεπε να τη βοηθούν στον μητρικό της ρόλο. Οι αγοραφοβικοί μπορούν να βοηθηθούν συναισθηματικά όταν επιλύσουν τη λανθασμένη σχέση που είχαν αναπτύξει με τη μητέρα τους.

ΝΟΗΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ
Σε τελική ανάλυση, οι αγοραφοβικοί φοβούνται το θάνατο και την τρέλα. Έπειτα από συζητήσεις μαζί τους για αρκετά χρόνια στα σεμινάριά μου, έχω αναπτύξει μια θεωρία η οποία έχει βοηθήσει αρκετές εκατοντάδες πάσχοντες. Οι περισσότεροι φόβοι των αγοραφοβικών προέρχονται από την παιδική τους ηλικία και τους έχουν βιώσει σε κατάσταση μοναξιάς. 0 θάνατος, η τρέλα κάποιου κοντινού τους προσώπου, τους έχει επηρεάσει υπερβολικά. Ίσως να έχουν νιώσει το άγγιγμα του θανάτου ή «πιθανόν αυτό το αίσθημα ταραχής που προκαλεί η συναισθηματική αστάθεια να ήταν διάχυτο στο σπίτι, όταν ο φόβος του θανάτου ή της διανοητικής ασθένειας ήταν ακόμη υπαρκτοί Οι περισσότεροι αγοραφοβικοί και όλοι όσοι τους φροντίζουν δεν καταφέρνουν να καταλάβουν ότι αυτός ο φόβος ταυ θανάτου δεν αφορά μόνο τον φυσικό θάνατο αλλά και εκείνον της αλλαγής, Η αλλαγή συμβολίζει το θάνατο της υπάρχουσας κατάστασης, και κάθε είδος αλλαγής είναι δυνατόν να προκαλέσει πολύ μεγάλη αγωνία στον αγοραφοβικό. Το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην εφηβική, από την εφηβεία στην ενηλικίωση, από την ελεύθερη ζωή στην έγγαμη, ο θάνατος ή η γέννηση κάποιου στενού τους προσώπου, ακόμη και η μετακόμιση σε νέα τοποθεσία, μια εγκυμοσύνη, ένα ατύχημα ή ένας χωρισμός, μπορεί να αποβούν καταστροφικά. Αυτός ο φόβος μπορεί να ελεγχθεί για πολλά χρόνια μέχρι τη στιγμή που εξαντλούν τα όριά τους, οπότε τον συνειδητοποιούν.(Lise Bourbeau,”Αγάπησε τον εαυτό σου”).

©Ιωάννα Κωνσταντινίδου – healingeffect.gr
Ψυχοθεραπεύτρια-Σύμβουλος ψυχικής υγείας

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!