Τι συμβαίνει στο σώμα μιας γυναίκας μετά τον τοκετό; Διαφέρει αν γεννήσει φυσιολογικά ή με καισαρική;
 Η κύηση αποτελεί έναν παράγοντα που διαφοροποιεί το σώμα της γυναίκας προκειμένου να προσαρμοστεί σε ένα καινούργιο status, αυτό της κυοφορίας ενός εμβρύου. Η φύση προσαρμόζει το σώμα της γυναίκας έτσι ώστε να υποδεχθεί και να θρέψει το έμβρυο για 9 μήνες μέσα στην κοιλιά της και βέβαια να μπορέσει ύστερα να κάνει ένα φυσιολογικό τοκετό, έναν τοκετό μέσα από την κολπική οδό.
Συμβαίνει κάποιες φορές, ή καθίσταται επικίνδυνο ή είναι αδύνατον η εκτέλεση φυσιολογικού τοκετού με αποτέλεσμα να πρέπει να ανατρέξουμε στην καισαρική τομή. Δεν έχει καμία σχέση με την καισαρική τομή η οποία γινότανε πριν 20 ή 30 χρόνια.
Η εξέλιξη της ιατρικής παράλληλα έχει συμπαρασύρει και την εξέλιξη του φυσιολογικού τοκετού αλλά και της καισαρικής τομής έτσι ώστε να έχουμε όλες τις γνώσεις και όλα τα μέσα για να εκτελούμε φυσιολογικούς τοκετούς και αν θέλετε καισαρικές χωρίς να δημιουργούν κανέναν πρόβλημα στην γυναίκα.
Κάθε άλλο η καισαρική γίνεται ώστε να πάρουμε ένα υγιές παιδί το οποίο θα έχει δυνάμεις να αντιμετωπίσει τα πρώτα 24ωρα της ζωής του και βέβαια να μην προκληθεί καμία βλάβη στην γυναίκα. Μια γυναίκα η οποία έχει γεννήσει με καισαρική τομή, θα μπορεί σε ένα δεύτερο παιδί να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Ο κανόνας είναι πάντα να έχουμε υγιή μητέρα με υγιές παιδί άσχετα με τον οδηγό που θα γίνει ο τοκετός, δηλαδή εάν είναι φυσιολογικός τοκετός ή αν είναι καισαρική. Αυτό είναι και ο γνώμονας του μαιευτήρα γυναικολόγου, δεν αποτελεί αυτοσκοπό! Ο αυτοσκοπός του είναι η υγεία της μητέρας και του παιδιού.
Το σώμα της γυναίκας διαφοροποιείται και διαφοροποιείται από την πλευρά της αισθητικής. Έχουμε θηλασμό παραδείγματος χάριν, ο οποίος με σωστή διατροφή θα βοηθήσει την γυναίκα να χάσει το βάρος της. Παράλληλα θα χρειαστεί και η άσκηση έτσι ώστε το σώμα της να επιστρέψει στην πρωταία ή ακόμα και σε καλύτερη φυσική κατάσταση.
Όσον αφορά την μήτρα, υπάρχει η περίοδός της λοχείας, η οποία διαρκεί από 3 έως 6 μήνες με το πέρας αυτού του διαστήματος επανέρχεται στην κανονική της κατάσταση. Η περίοδος της γυναίκας επανέρχεται μετά την λοχεία και έχει σχέση με τον θηλασμό, περίπου στους 3 μήνες επανέρχεται και η περίοδος.
Στο μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που θηλάζουν, δεν μπορούν να συλλάβουν ακόμη και αν έχουν ελεύθερες σεξουαλικές επαφές. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, αποτελεί σίγουρα εξαίρεση του κανόνα.
Δρ. Βασίλειος Αθανασίου
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, MD, Ph.D. Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών

Πηγή

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!
Advertisement