Είναι σίγουρο. Όλοι, έστω μια φορά στη ζωή μας, παρατηρώντας έναν επιτυχημένο άνθρωπο, αναρωτιόμαστε φωναχτά ή όχι το εξής: “Δεν μπορεί να έχει επιτύχει αυτός και όχι εγώ ακόμα!“.
Και όμως γίνεται. Σίγουρα θεωρείς τον εαυτό σου ικανότερο και ίσως πιο έξυπνο από κάποιους που η ζωή τους έχει πάει καλά. Και η αλήθεια είναι ότι το παραπάνω μπορεί να ισχύει. Να είσαι όντως πιο έξυπνος αλλά λιγότερο επιτυχημένος. Σίγουρα όμως, όλοι αυτοί οι επιτυχημένοι, ούτε τα βρήκαν πάντα έτοιμα από τους γονείς και θείους, ούτε η ζωή τους έστρωσε το δρόμο με καλοτυχία. Πίστεψέ με, καλώς ή κακώς, δεν υπάρχει κάτι μαγικό ή υπερφυσικό σε αυτό που τους συνέβη.
Ιδιαίτερα στο τομέα των επιχειρήσεων και στην επαγγελματική μας πορεία, όλα κρίνονται στη πράξη και παρακάτω θα καταλάβεις τι κάνει τους έξυπνους να είναι αρκετές φορές λιγότερο επιτυχημένοι:
1. Προσπαθούν  πάντα να έχουν το τέλειο προϊόν / υπηρεσία από την αρχή. Το μεγαλύτερο μάθημα που δίδαξε την Startup σκηνή παγκοσμίως ο Eric Ries, είναι το να πλασάρεις μια πρώτη μορφή του προϊόντος σου στους πελάτες και να περιμένεις την ανάδρασή τους, ώστε να το βελτιώσεις όπως οι ίδιοι θέλουν. Στο κάτω κάτω, σε αυτούς απευθύνεσαι. Ας σου δείξουν το δρόμο. Το να πιστεύεις ότι μπορείς να επιτύχεις την τελειότητα στο  προιόν από την πρώτη μέρα θεωρείται χάσιμο χρόνου και πόρων, όταν μπορείς με σίγουρα βήματα να αξιοποιήσεις την γνώμη των πελατών σου.
2. Αναλύουν περισσότερο από όσο πράττουν. Ένα εκπληκτικό χαρακτηριστικό των έξυπνων ανθρώπων είναι η αναλυτική τους σκέψη. Αυτό βοηθάει σίγουρα πολλές φορές. Όμως έχει παρατηρηθεί πως σε πολλές περιπτώσεις, η ανάλυση γίνεται σε τέτοιο βαθμό που οι πράξεις έρχονται πολύ αργά ή καθόλου. Το κέρδος που μπορεί να είχε κάποιος από οποιαδήποτε άμεση απόφαση και πράξη, μειώνεται ή εξανεμίζεται λόγω του χρόνου που πέρασε.Το φαινόμενο αυτό έχει καταγραφεί ως “Παράλυση από Ανάλυση”.
3. Αντιλαμβάνονται τα ρίσκα καλύτερα από τους άλλους. Αυτό τους κάνει να έχουν σε μεγαλύτερη υπόληψη τους ενδεχόμενους κινδύνους. Εκεί που κάποιος που δεν αντιλαμβάνεται σε βάθος τους κινδύνους θα δράσει, οι έξυπνοι υποχωρούν και αναμένουν και αναλύουν και εν τέλει οι κίνδυνοι που μπορεί και να μην εμφανιστούν ποτέ, τους κερδίζουν στα σημεία και φυσικά, το όποιο σχέδιο προς υλοποίηση  υπάρχει, μένει στα χαρτιά.
4. Πιστεύουν ότι μπορούν να τα κάνουν όλα μόνοι τους. Οι έξυπνοι άνθρωποι θεωρούν πολλές εργασίες εύκολες. Αυτό σημαίνει ότι τείνουν να μπουν στη διαδικασία να υλοποιήσουν οι ίδιοι τις δουλειές αυτές και να τις ολοκληρώσουν με τα “χέρια” τους, αντί να προσλάβουν ή να αναθέσουν σε κάποιον την ίδια δουλειά. Αποτέλεσμα είναι το ότι ενώ μπορεί να γίνει η εν λόγω εργασία σωστά, χάνεται χρόνος που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αλλού και χάνεται η ενέργεια για να υλοποιηθεί κάτι άλλο πιο φιλόδοξο από τον ίδιο.
5. Χάνουν την συγκέντρωσή τους. Οι έξυπνοι άνθρωποι, πέραν του ταλέντου της ευφυίας που μπορεί να έχουν, αυξάνουν τις ικανότητές τους μέσω της νέας γνώσης. Η έμφυτη τάση προς τη νέα γνώση για τους έξυπνους ανθρώπους, έρχεται με ερεθίσματα από κάτι νέο που θα πέσει στην αντίληψή τους. Αυτό το νέο, πάντα για αυτούς είναι πιο θελκτικό από το παλιό και τους αποσπά την προσοχή προς το νέο ταξίδι εμπειριών, κατανόησης και γνώσεων του καινούριου, βάζοντας σε δεύτερη ή ακόμα χαμηλότερη προτεραιότητα αυτό που ήδη κάνουν, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά που ήδη κάνουν και ενδεχομένως να τους οδηγούσαν στην επιτυχία, να μένουν ανολοκλήρωτα ή να καθυστερούν σημαντικά.

Πηγή

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!
Advertisement