Μια διατροφή χωρίς γλουτένη χρησιμοποιείται για την θεραπεία της κοιλιοκάκης. Η γλουτένη προκαλεί φλεγμονή στο λεπτό έντερο των ατόμων που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Η διατροφή χωρίς γλουτένη βοηθάει τα άτομα με κοιλιοκάκη να ελέγχουν τα συμπτώματα και να αποτρέπουν τις επιπλοκές.
Τελικά, το να ακολουθείστε μια διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι εκνευριστικό. Αλλά με τον καιρό, με υπομονή και δημιουργικότητα, θα δείτε ότι υπάρχουν πολλά τρόφιμα τα οποία ήδη τρώτε και δεν έχουν γλουτένη και θα βρείτε υποκατάστατα για τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη και θα μπορείτε να τα απολαμβάνετε.
Διατροφικά Στοιχεία
Η αλλαγή σε μια διατροφή χωρίς γλουτένη είναι πολύ μεγάλη, όπως οτιδήποτε καινούριο, και χρειάζεται λίγος χρόνος για να το συνηθίσετε. Μπορεί αρχικά να αισθάνεστε στερημένοι με τους καινούριους διατροφικούς περιορισμούς. Παρόλα αυτά προσπαθείτε να είστε θετικοί και συγκεντρωθείτε στα τρόφιμα που μπορείτε να φάτε. Μπορεί να εκπλαγείτε και ευχάριστα όταν δείτε  πόσα προϊόντα χωρίς γλουτένη όπως ψωμί και ζυμαρικά είναι πλέον διαθέσιμα. Πολλά εξειδικευμένα παντοπωλεία πουλάνε προϊόντα χωρίς γλουτένη. Αν δεν μπορείτε να τα βρείτε κοντά στην περιοχή σας ρωτήστε κάποια ομάδα για άτομα με κοιλιοκάκη ή ψάξτε τα στο διαδίκτυο.
Εάν ξεκινήσετε μια διατροφή χωρίς γλουτένη, είναι καλό να συμβουλευτείτε ένα διαιτολόγο ο οποίος θα μπορέσει να απαντήσει στις ερωτήσεις σας και να σας προσφέρει συμβουλές για το πως θα αποφύγετε την γλουτένη ενώ παράλληλα θα τρώτε υγιεινά και θα έχετε μια ισορροπημένη διατροφή.
Τροφές Που Επιτρέπονται Στην Διατροφή Χωρίς Γλουτένη:
Πολλά υγιεινά και νόστιμα τρόφιμα είναι φυσικά απαλλαγμένα από την γλουτένη:
Φασόλια, σπόροι, ξηροί καρποί στην φυσική τους μη επεξεργασμένη μορφή
Φρέσκα αυγά
Φρέσκο κρέας, ψάρι, και πουλερικά (όχι παναρισμένο, επικαλυμμένο ή μαριναρισμένο)
Φρούτα και λαχανικά
Τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα
Είναι σημαντικό να σιγουρευτείτε ότι δεν είναι επεξεργασμένα ή αναμειγμένα με σιτηρά που περιέχουν γλουτένη, πρόσθετα ή συντηρητικά. Πολλά σιτηρά και  τροφές που περιέχουν άμυλο  μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας διατροφής χωρίς γλουτένη.
Αραρούτι
Φαγόπυρος
Καλαμπόκι και καλαμποκάλευρο
Λιναρόσπορος
Άλευρα χωρίς γλουτένη (από ρύζι, σόγια , καλαμπόκι, πατάτα, φασόλια)
Καλαμπόκι τύπου Hominy
Κεχρί
Κινόα
Ρύζι
Σόργος
Σόγια
Ταπιόκα
Τέφ
Αποφύγετε όλα τα τρόφιμα και ποτά που περιέχουν:
Κριθάρι (βύνη, αρωματικά βύνης και ξύδι από βύνη συνήθως παρασκευάζονται από κριθάρι)
Σίκαλη
Τριτικάλε (μια διασταύρωση από σιτάρι και σίκαλη)
Σιτάρι
Το να αποφύγετε το σιτάρι είναι μεγάλη πρόκληση διότι βρίσκεται σε πολλά προϊόντα.  Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στους πολλούς τύπος αλευριού που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, βρωμιωμένα, εμπλουτισμένα, φωσφατωμένα, και αυτά που φουσκώνουν μόνα τους. Ακολουθούν μερικά ακόμα προϊόντα σίτου προς αποφυγή:
Πλιγούρι
Σκληρό Αλεύρι
Φαρίνα
Αλεύρι Graham
Kamut (είδος μακρύκοκκου σιταριού)
Σιμιγδάλι
Σίτος σπέλτα (Spelt)
Αποφύγετε Τα Εξής Προϊόντα, Εκτός Εάν Έχουν Την Σήμανση «Χωρίς Γλουτένη»
Γενικά αποφύγετε όλα τα προϊόντα που ακολουθούν εκτός κι αν διευκρινίζουν ότι είναι χωρίς γλουτένη ή φτιάχνονται από καλαμπόκι, ρύζι, σόγια ή άλλα σιτηρά που δεν Περιέχουν γλουτένη:
Μπύρα
Ψωμί
Κέικ και πίτες
Ζαχαρωτά
Δημητριακά
Μπισκότα και κράκερς
Κρουτόν
Τηγανητές πατάτες
Ζωμοί
Απομιμήσεις κρέατος ή θαλασσινών
Ζυμαρικά
Επεξεργασμένα γεύματα με κρέας
Σάλτσες για σαλάτες
Σάλτσες, συμπεριλαμβανομένου και σάλτσα σόγιας
Καρυκευμένο ρύζι
Καρυκευμένα σνακ όπως πατατάκια και τορτίγιας
Σούπες και βάσεις για σούπες
Λαχανικά σε σάλτσα
Ορισμένα σιτηρά, όπως η βρώμη, μπορεί να μολυνθεί με σιτάρι κατά την διάρκεια της καλλιέργειας  και κατά τα στάδια της επεξεργασίας της. Για αυτό το λόγο οι γιατροί και οι διαιτολόγοι προτείνουν γενικά να αποφεύγετε την βρώμη εκτός κι αν έχει την ένδειξη «χωρίς γλουτένη».
Επίσης θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας ότι και άλλα προϊόντα τα οποία τρώτε ή μπορεί να έρχονται σε επαφή με το στόμα σας μπορεί να Περιέχουν γλουτένη. Αυτά είναι:
Πρόσθετα τροφών, όπως αρωματικά βύνης,  τροποποιημένες τροφές που Περιέχουν άμυλο και άλλα
Φάρμακα και βιταμίνες που χρησιμοποιούν την γλουτένη ως συνδετικό συστατικό
Η πλαστελίνη
Προσέξτε Για Την Μόλυνση Εξ’ Επαφής
Η μόλυνση εξ’ επαφής συμβαίνει όταν τρόφιμα τα οποία δεν περιέχουν γλουτένη έρθουν σε επαφή με τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Μπορεί να συμβεί κατά την διαδικασία της παραγωγής, για παράδειγμα. Στα ίδια μηχανήματα παρασκευάζονται πολλά προϊόντα. Μερικά προϊόντα έχουν την ένδειξη «μπορεί να περιέχει», ισχυρισμός που υποστηρίζει αυτή την θέση. Αλλά να γνωρίζεται ότι αυτή η ένδειξη είναι προαιρετική. Θα πρέπει να διαβάζεται τον διατροφικό πίνακα. Εάν δεν είστε σίγουροι εάν το προϊόν περιέχει γλουτένη, μην το αγοράσετε ή επικοινωνείτε με τον κατασκευαστή του για την σύσταση του.
Η μόλυνση εξ’ επαφής μπορεί να συμβεί και στο σπίτι όταν τα τρόφιμα επεξεργάζονται σε κοινές επιφάνειες ή με σκεύη τα οποία δεν καθαρίστηκαν επαρκώς αφού χρησιμοποιήθηκαν για την προετοιμασία τροφών που περιέχουν γλουτένη. Η χρήση μια απλής τοστιέρας για ψωμί χωρίς γλουτένη και κανονικό ψωμί, αποτελεί μεγάλη πηγή μόλυνσης, για παράδειγμα. Σκεφτείτε ποια βήματα πρέπει να ακολουθείστε για να αποφύγετε την μόλυνση εξ’ επαφής στο σπίτι, το σχολείο ή την δουλειά.
Αποτελέσματα Της Διατροφής Χωρίς Γλουτένη
Τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη και ακολουθούν μια διατροφή χωρίς γλουτένη, βιώνουν λιγότερα συμπτώματα και επιπλοκές από την ασθένεια τους. Τα άτομα με κοιλιοκάκη πρέπει αυστηρά να ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη για όλη τους την ζωή.
Σε μερικές πολύ σοβαρές περιπτώσεις η διατροφή χωρίς γλουτένη δεν εμποδίζει τα συμπτώματα και τις επιπλοκές της κοιλιοκάκης. Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή για να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!
Advertisement