Σχέσεις εμμονικές
Πολλοί άνθρωποι θυματοποιούνται στις ανθρώπινες σχέσεις τους, λυπούνται τον εαυτό τος και συχνά παραποιούνται για τα άσχημα που τους συμβαίνουν στη ζωή. Αυτή η στάση ζωής είναι πολύ συνηθισμένη στις μέρες μας..Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;
Τα παιδιά μπορεί να νιώσουν την εγκατάλειψη από το γονέα του ίδιου με αυτά φύλου, στην πραγματικότητα όμως αυτό που νιώθουν είναι το τραύμα της απόρριψης. Γιατί; Επειδή οι γονείς που δεν κανακεύουν τα παιδιά του ίδιου με αυτούς φύλου, ενεργούν έτσι γιατί και οι ίδιοι απορρίπτουν τους εαυτούς τους, και αυτό ακριβώς τα παιδιά το αισθάνονται βαθιά μέσα τους. Όταν οι γονείς απορρίπτουν τον εαυτό τους και έχουν παιδί του ίδιου φύλου, είναι απολύτως φυσιολογικό και ανθρώπινο, υποσυνείδητα να απορρίπτουν αυτό το παιδί γιατί αυτή ή αυτός τους υπενθυμίζει διαρκώς τον εαυτό τους που έχουν απορρίψει.
Αυτοί που υποφέρουν από εγκατάλειψη αισθάνονται ότι δεν ανατράφηκαν με αρκετή στοργή. Η ανεπαρκής λήψη φυσικής τροφής μπορεί επίσης να προκαλέσει τραύμα εγκατάλειψης το οποίο γενικά παρουσιάζεται πριν από την ηλικία των 2 ετών. Το προσωπείο που δημιουργούμε για να κρυφτούμε από αυτό το τραύμα είναι η μάσκα του εξαρτώμενου.
Οι εξαρτώμενοι χρειάζονται πάση θυσία την υποστήριξη των άλλων. Είτε τους είναι δύσκολο να πάρουν μια απόφαση είτε όχι, πάντα θα φροντίσουν να έχουν τη γνώμη ή την έγκριση των άλλων, Χρειάζονται να νιώθουν την υποστήριξή από τους άλλους για τις αποφάσεις τους. Γι’ αυτό ακριβώς πολλές φορές δείχνουν ότι δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις.
Στην πραγματικότητα όμως το πρόβλημά τους είναι ότι δεν αποφασίζουν επειδή δεν έχουν κάποιον να ενισχύσει τη γνώμη τους. Οι προσδοκίες τους από τους άλλους εξαρτώνται από το τι μπορούν οι άλλοι να κάνουν γι’ αυτούς. Όμως δεν ζητούν απαραιτήτως Βοήθεια, απλώς αισθάνονται την ανάγκη για στήριξη σε οτιδήποτε κάνουν ή επιθυμούν να κάνουν. Όταν έχουν την υποστήριξη αισθάνονται ότι τους αγαπούν. Είναι αλήθεια ότι γενικά δεν προτιμούν δραστηριότητες ή φυσική εργασία που απαιτεί απομόνωση, γιατί πάντα χρειάζονται την παρουσία κάποιου άλλου να τους στηρίζεις .
Οι εξαρτώμενοι συχνά υπερβάλλουν, και το παραμικρό θέμα εξελίσσεται σε μεγάλο πρόβλημα. Αν, για παράδειγμα ο σύντροφός του/της δεν τηλεφωνήσει να ενημερώσει ότι θα καθυστερήσει, ένας εξαρτώμενος θα υποθέσει τα χειρότερα και δεν θα καταλάβει γιατί ο/η σύντροφός του/της τον έκανε να υποφέρει τόσο πολύ, αφού θα μπορούσε να είχε τηλεφωνήσει. Όταν βλέπουμε κάποιον να συμπεριφέρεται σαν θύμα, συχνά αναρωτιόμαστε πώς κατάφερε να συγκεντρώσει τόσα προβλήματα.
Οι εξαρτώμενοι δεν βλέπουν αυτά τα συμβάντα σαν πρόβλημα γιατί μέσα από αυτά ελκύουν την προσοχή πολύ μεγάλο δώρο γι’ αυτούς. Με αυτό τον τρόπο δεν αισθάνονται εγκαταλειμμένοι επειδή γι’ αυτούς η εγκατάλειψη είναι ακριβώς αυτό που προκαλεί τον πιο οδυνηρό πόνο απ’ όλα τα άλλα προβλήματα που συγκεντρώνουν. Μόνο οι εξαρτώμενοι μπορούν να το καταλάβουν αυτό. Όσο πιο πολύ ενεργούν σαν θύματα, τόσο Βαθύτερα είναι το τραύμα της εγκατάλειψης.
Τους χαρακτηρίζει η θυματοποίηση με ανάγκη σύναψης δεσμών, χρειάζεται παρουσία, προσοχή και, πάνω απ’ όλα, υποστήριξη.Έχουν δυσκολία να ενεργήσουν ή να αποφασίσουν  μόνοι τους.
Ζητούν συμβουλές που δεν ακολουθηθούν απαραιτήτως.Έχουν συνήθως παιδική φωνή. Δυσκολία στην αποδοχή της άρνησης των άλλων. Βιώνουν λύπη και κλαίνε εύκολα, προκαλούν οίκτο. Τη μια στιγμή είναι ευτυχισμένοι, την άλλη λυπημένη. Σωματικά κρέμονται πάνω στους άλλους. Έχουν ψυχικές ικανότητες. Ζητούν ανεξαρτησία και αγαπούν το σεξ.
Ο μεγαλύτερος τους φόβος είναι η μοναξιά.
Πιθανές ασθένειες: Παθήσεις μέσης, άσθμα, βρογχίτιδα, ημικρανίες, υπογλυκαιμία, αγοραφοβία, διαβήτης, μυωπία, υστερία, κατάθλιψη, σπάνιά και ανίατες νόσοι που προσελκύουν την προσοχή.
(Lise Bourbeau,”Θεράπευσε τα τραύματα σου”).
Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!
Advertisement