Ενώ εσείς δεν θα θυσιάζατε τον ρόλο σας ως μαμά για όλο τον ελεύθερο χρόνο στον κόσμο, καλωσορίζοντας ένα μωρό στη ζωή σας μπορεί να διπλασιάσει φαινομενικά το τί έχετε να κάνετε καθημερινά από τη μία μέρα στην άλλη. Και όταν κάποια από αυτά τα πράγματα δεν έχουν γίνει (και δεν πρόκειται να γίνουν), μπορεί να αισθάνεστε ανεπαρκείς ή ένοχες. Αυτό είναι φυσιολογικό.

Η ενοχή όμως γίνεται πρόβλημα, όταν ξοδεύετε πάρα πολύ χρόνο στο να νιώθετε τύψεις αντί να τον αφιερώνετε στο να χαρείτε το μωρό σας. Η ανεξέλεγκτη ενοχή μπορεί ακόμη και να είναι επικίνδυνη, οδηγώντας σε ανθυγιεινές συμπεριφορές και στην κατάθλιψη. Αν αισθήματα ενοχής φαίνεται να σάς καταβάλλουν ή να σάς κάνουν να βλέπετε τα παιδιά σας ως πρόβλημα, ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση. Αρχίστε από τα παρακάτω:

Advertisement

Βοηθήστε τον εαυτό σας ΠΡΩΤΟ
Όπως οι αεροσυνοδοί μας υπενθυμίζουν να εξασφαλίσουμε μία μάσκα οξυγόνου για εμάς πρώτα πριν βοηθήσουμε τα παιδιά μας έτσι θα πρέπει να σκεφτόμαστε και σε άλλες περιστάσεις. Εξάλλου, αν δεν μπορείτε να αναπνεύσετε, πώς μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον άλλο; Δώστε στον εαυτό σας λίγο αέρα – κάντε ένα πεντικιούρ, δείτε μια ταινία, ή πηγαίνετε για μία έξοδο με τις φίλες σας μία φορά τον μήνα. Λάβετε υπόψη ότι το να αγαπάτε τον εαυτό σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αγαπήσετε τα παιδιά σας.

Μοιραστείτε τις ευθύνες σας με τον σύντροφό σας
Ζητήστε από το σύντροφό σας αν μπορεί να συμβάλλει στις δουλειές που δεν είναι ήδη στην αντζέντα του, ώστε να μπορείτε να χαλαρώσετε λίγο. Εάν είστε άγαμες, αναζητήστε ένα δίκτυο από άλλες μητέρες που είναι ανεξάρτητες μαμάδες, με τις οποίες μπορείτε να μοιραστείτε τα καθήκοντα φύλαξης παιδιών ή έστω ένα φλιτζάνι καφέ, για παρηγοριά. Οι στιγμές ξεκούρασης και οι φιλίες είναι πολύ ευεργετικές για την ψυχική υγεία σας.

Σιγουρευτείτε ότι έχετε τριγύρω σας ανθρώπους που σάς υποστηρίζουν – και αποφύγετε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ
Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με το να αποφεύγουμε κάποιους ανθρώπους – ακόμα και συγγενείς – που μάς κάνουν να αισθανόμαστε ένοχοι ή μάς κρίνουν. Εάν κάποιος σχολιάσει με κάποιο τρόπο το πώς μεγαλώνετε τα παιδιά σας, βρείτε μια δικαιολογία για να φύγετε από το δωμάτιο. Μετά από μια-δυο φορές, το άτομο θα πρέπει να πάρει το μήνυμα.

Μήν χάσετε:

Αναγνωρίστε τις παράλογες σκέψεις
Ένα κλασικό παράδειγμα ενοχής για μία μαμά είναι η επιστροφή στην εργασία όπου ανησυχεί ακατάπαυστα ότι είναι μακριά από το μωρό της και έτσι βλάπτει την ανάπτυξή του. Δεν την βλάπτει, και όλη αυτή η αμφιβολία κάνει απλώς εσάς λιγότερο αποδοτική και στους δύο ρόλους, τον επαγγελματικό και τον ρόλο σας ως μητέρα. Εμπιστευθείτε τον φροντιστή που έχετε επιλέξει για το παιδί σας και να ξέρετε ότι τα περισσότερα παιδιά αναπτύσσονται σωστά και ευημερούν, ακόμα και όταν και οι δύο γονείς εργάζονται με πλήρη απασχόληση. Η αλήθεια είναι, ότι η επιστροφή στην εργασία είναι πιο δύσκολη για εσάς παρά για το μωρό σας.

Αποφύγετε να σχολιάζετε τα παιδιά σας σε άλλους
Οι γονείς συχνά μιλάνε ακατάπαυστα για τα παιδιά τους, και είναι εύκολο να πέσουν στην παγίδα. Αντισταθείτε στον πειρασμό να συμμετέχετε σε συζητήσεις για τα παιδιά σας ή για τα παιδιά άλλων, γιατί αυτό συχνά οδηγεί σε αισθήματα ανεπάρκειας και ενοχής. Την επόμενη φορά που κάποια μαμά θέλει να συγκρίνει πόσο νωρίς τα παιδιά σας άρχισαν να μιλάνε ή πόσο καιρό θηλάζατε με το τί έκανε εκείνη, αλλάξτε ευγενικά το θέμα. Θυμηθείτε, εσείς και το παιδί σας είστε μοναδικοί – αγκαλιάστε λοιπόν τον γονέα που είστε και το παιδί που έχετε.

Αναπτύξτε τη σχέση σας με τον σύντροφό σας
Δεν είναι ασυνήθιστο ο ρομαντισμός να μπει σε δεύτερο ρόλο όταν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας δαπανάται στη φροντίδα για το μικρό σας. Αλλά ο ελεύθερος χρόνος με τον σύντροφό σας σάς βοηθάει να διατηρηθεί μια ισχυρή συναισθηματική σύνδεση. Επιπλέον, τα παιδιά μαθαίνουν την αξία των σχέσεων βλέποντας το παράδειγμά σας. Εάν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε ένα εβδομαδιαίο ραντεβού με τον καλό σας, τουλάχιστον θεσπίστε κάποιες “στιγμές για το ζευγάρι” καθημερινά – ακόμα κι αν είναι μόλις 10 λεπτά για catch-up ή μία απλή αγκαλιά.

Μιλήστε με έναν επαγγελματία
Αν οι ενοχές εξακολουθούν να σας μαστίζουν και σας αποτρέπουν από το να απολαμβάνετε τη ζωή σας, μπορεί να χρειαστείτε επαγγελματική βοήθεια. Πολλές κοινότητες προσφέρουν συμβουλές δωρεάν ή υπηρεσίες χαμηλού κόστους. Μπορείτε επίσης να βρείτε μία online κοινότητα με μητέρες και να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας.

Πηγή

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!