Τα φασόλια αλλιώς! Καραμελωμένα κρεμμύδια, φασόλια που λιώνουν στο στόμα και τυρί…Το δεντρολίβανο στην αρχική συνταγή ήταν φρέσκο θυμάρι, οπότε μπορείτε να επιλέξετε ό,τι εσείς προτιμάτε.Μεγάλη φαν των φασολιών δεν είμαι, οπότε πάντοτε ψάχνω για εναλλακτικές συνταγές τους που ίσως με κερδίσουν περισσότερο από μια φασολάδα, για παράδειγμα. Αυτή τη συνταγή την ανακάλυψα χαζεύοντας το διαδίκτυο και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα. Την έφερα στα μέτρα μου και την δοκίμασα. Αποτέλεσμα; Ένα υπέροχο, πλούσιο κι αρωματικό πιάτο με φασόλια που αγάπησε όλη η οικογένεια. Αυτό το φαγητό θα πρότεινα να το σερβίρετε με μια ωραία πράσινη σαλάτα κι ένα ιδιαίτερο λευκό κρασί, π.χ. της ποικιλίας Ασύρτικο, όπως το Νυχτέρι από τη Σαντορίνη.
Υλικά:

500 γρ. λευκά φασόλια
4-5 κρεμμύδια ξερά μεγάλα
1 κ.σ. ξερό δεντρολίβανο ή ½ φρέσκα φύλλα
½ κούπα ζωμό λαχανικών
200 γρ. τριμμένο τυρί-αλμυρούτσικο (που να λιώνει όμως: κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα ή και μείγμα 4 τυριών για πιο απαλή γεύση)

Advertisement

Οδηγίες:

Μουλιάστε αποβραδίς τα φασόλια σε μπόλικο δροσερό νερό. Πριν τα μαγειρέψετε, αλλάξτε το νερό τους και ξεπλύντε τα καλά. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς Κελσίου. Θα χρειαστείτε ένα μεσαίο πυρέξ.

Καθαρίστε και κόψτε τα κρεμμύδια σε φέτες. Σε βαθύ τηγάνι ρίξτε το ελαιόλαδο, ζεστάνετέ το σε μέτρια φωτιά και προσθέστε τα κρεμμύδια. Χαμηλώστε την φωτιά σε χαμηλή και αφήστε τα να μαγειρευτούν-ανακατεύοντας τα κάπου κάπου-μέχρι να πάρουν ένα βαθύ χρυσό χρώμα-25-30 λεπτά περίπου. Τοποθετήστε τα φασόλια σε κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει και φέρτε τα σε βράση. Βράστε τα για 20-25 λεπτά. Θέλουμε τα φασόλια να μαλακώσουν, αλλά και να “κρατάνε”. Σουρώστε τα κι αφήστε τα στην άκρη.

Όταν είναι έτοιμα τα κρεμμύδια, προσθέστε το δεντρολίβανο κι ανακατέψτε τα. Στρώστε στο πυρέξ σας το 1/3 περίπου των κρεμμυδιών, μετά τα μισά φασόλια, προσθέστε λίγο αλάτι, αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μισό τυρί. Επαναλάβετε προσθέτοντας τα υπόλοιπα κρεμμύδια και φασόλια, αλατοπίπερο και τελειώνοντας με το υπόλοιπο τυρί. Προσθέστε μερικά ακόμα φύλλα δεντρολίβανου και περιχύστε όλο το φαγητό με τον ζωμό λαχανικών.

Ψήστε για 25 περίπου λεπτά, μέχρι να λιώσει και να ροδίσει το τυρί. Βγάλτε από τον φούρνο κι αφήστε το να κρυώσει για 5-10 λεπτά μέχρι να το σερβίρετε.

* Η συνταγή είναι από το blog της Μαριλίτας Χατζηβασιλείου, Gourmelita
Πηγή

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!