Όταν κάποια ασθένεια ή δυσλειτουργία εκδηλώνεται, το σώμα μας επικοινωνεί μαζί μας για να μας πει ότι ο τρόπος σκέψης μας(υποσυνείδητος) δεν βρίσκεται σε αρμονία με ότι είναι ωφέλιμο για την ύπαρξη μας. Η ασθένεια αποτελεί οδηγό για την αλλαγή στο σύστημα των πεποιθήσεών μας, αποτελεί επίσης και προειδοποίηση ότι έχουμε αγγίξει τα όρια των ψυχολογικών και σωματικών μας ορίων.

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ

Advertisement

Η κόπωση είναι κατάσταση εξάντλησης, έλλειψης ενέργειας ή μυϊκής δύναμης. Εδώ συζητάμε για την κόπωση που εμφανίζεται χωρίς προφανή φυσικά αίτια.

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ

Αν αισθάνεστε ότι δεν έχετε πρόγραμμα, καταρτίστε το! Τίποτα δεν θα σας γεμίσει με ενέργεια από την επιθυμία και την αίσθηση  σκοπού. Το συναισθηματικό σώμα πρέπει να τροφοδοτείται με στόχους γιατί δεν συντρέχει λόγος να υπάρχει κανείς χωρίς την αιτία να δημιουργεί και την επιθυμία να έχει. Η συναισθηματική υγεία παρατηρείται σε ισορροπία με τους βραχυπρόθεσμους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Χρειάζεστε ένα λόγο για να σηκωθείτε το πρωί, κάτι που θα σας πυροδοτήσει να αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι, είναι επειδή έχετε διοχέτευσή λανθασμένα την ενέργειά σας και έχετε φυλακίσει τον εαυτό σας μαζί με τον φόβο και την ανησυχία, αντί να την έχετε χρησιμοποιήσει για την επίτευξη κάποιου σταθερού στόχου.

Μήν χάσετε:

ΝΟΗΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ

Υποτιμήστε την αξία του εαυτού σας. Αξίζετε πράγματι; Παίρνετε τη ζωή πολύ στα σοβαρά; Ξοδεύετε περισσότερη πνευματική ενέργεια από τη φυσική; Κοιτάξτε γύρω σας και αρχίστε να εκτιμάτε αυτά που έχετε στην τωρινή ζωή. Βρείτε το χρόνο να ,απολαύσετε μικρές χαρές και φτιάξτε μια λίστα με ό,τι θα σας έκανε ευτυχισμένους στο εγγύς μέλλον ή στο απώτερο. Έπειτα, φτιάξτε ένα σταθερό σχέδιο και κάντε τα απαραίτητα βήματα προς την επίτευξη των στόχων σας.

Δεν έχει σημασία πόσο χρόνο θα χρειαστείτε για να φτάσετε στους στόχους σας αυτό που έχει σημασία είναι πως αισθάνεστε ότι κάθε μέρα κατορθώνετε κάτι προς την κατεύθυνση των στόχων σας. Το συναισθηματικό σας σώμα πρέπει να τρέφεται και οι επιθυμίες σας να φουντώνουν διαρκώς με σκοπό να αισθάνεστε ζωντανοί και γεμάτοι ενέργεια. Λάβετε υπόψη ότι ενδέχεται να αισθανθεί κανείς υπερβολική κούραση μετά τη λύση μιας εσωτερικής διαμάχης. Προσδιορίστε αν αυτή είναι-ή όχι η κατάστασή σας. Αν πράγματι είναι αυτή, μάθετε ότι δεν θα διαρκέσει πολύ, και μόλις επαναπροσδιορίσετε τους στόχους σας, θα αισθανθείτε ανανεωμένοι.(Αποσπάσματα από το βιβλίο ”Αγάπησε τον εαυτό σου”, Lise Bourbeau.)

Ιωάννα Κωνσταντινίδου
Ψυχοθεραπεύτρια-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!