Η μάσκα της ντροπής

Όλοι έχουμε πιάσει τον εαυτό μας σε κάποιες στιγμές αμηχανίας να νιώθει ντροπή ..να κοκκινίζει, να ιδρώνει, να θέλει απλά να εξαφανιστεί ..να θέλουμε να πούμε ή να κάνουμε κάτι και να λέμε :”Δεν μπορώ, ντρέπομαι”. Όλο σου το είναι να θέλει να κινηθεί ..και η ντροπή να σε σταματάει.

Advertisement

Αλήθεια, τι κρύβεται πίσω από την ντροπή;
Ο φόβος. Ο φόβος να μην αποτύχουμε, να μην κριθούμε, να μην κακό χαρακτηριστούμε.
Μπορεί ο φόβος και η ντροπή να φαίνονται το ίδιο, αλλά δεν είναι. Η ντροπή, σου σταματάει την έκφραση, την εκδήλωση ενός συναισθήματος. Ο φόβος, σου σταματάει την κίνηση. Το να γίνεις αιτία να κινηθεί μια κατάσταση.

Η ντροπή , είναι κάτι επιφανειακό. Γι’ αυτό και το συνειδητοποιούμε αμέσως, ο φόβος όμως είναι σε βαθύτερο επίπεδο και τον βλέπουμε δυσκολότερα. Η ντροπή εκδηλώνεται .. μπορεί να ντρεπόμαστε να εκφραστούμε ή να εκδηλώσουμε κάτι αλλά στο τέλος θα βρούμε τρόπο να το κάνουμε. Ο φόβος απ’ την άλλη δεν εκδηλώνεται , δεν εκφράζεται .. είναι βαθιά κρυμμένος, δεν μετακινείται. Οι άλλοι γύρω μας μπορούν να καταλάβουν, όταν κάποιος ντρέπεται .. αλλά όχι όταν κάποιος φοβάται γιατί η ντροπή επικοινωνεί με τους γύρω μας, ο φόβος όχι.

Τι άλλο κάνει η ντροπή; Μας φανερώνει. Δείχνει στους άλλους αυτό ακριβώς που είμαστε. Γιατί μέσα από την ντροπή, πάντα καταφέρνουμε να περάσουμε στους άλλους τα μηνύματα μας. Με έμμεσο τρόπο , λέμε πάντα αυτό που θέλουμε, κρυμμένοι πίσω από την μάσκα της ντροπής

Μήν χάσετε:

Σκέψου κάτι που ντρέπεσαι να πεις ή να κάνεις και παρατήρησε τον εαυτό σου πως λειτουργεί όταν είναι κρυμμένος πίσω από τη μάσκα της ντροπής και πως λειτουργεί αν το κάνει απ’ ευθείας. Θα δεις ότι το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο .. το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος που επέλεξες να εκφραστείς. Αυτή τη διαφορά στην έκφραση την κάνει πάντα η μάσκα της ντροπής.

Γιατί αναγκαζόμαστε να φοράμε τη μάσκα της ντροπής; Γιατί ο εαυτός μας, δεν έμαθε να αντιμετωπίζει απ’ απευθείας τον εαυτό του. Δεν έμαθε να έρχεται σε απ’ ευθείας διάλογο μαζί του. Να βλέπει τα διαφορετικά κομμάτια του.. δεν έμαθε να βλέπει τον εαυτό του στον καθρέφτη όπως ακριβώς είναι. Να χαίρεται και να σέβεται τον εαυτό του, γι’ αυτό ακριβώς που είναι. Έτσι ο εαυτός φοράει τη μάσκα του και κρυμμένος πίσω από εκεί, του είναι πιο εύκολο να εκφραστεί. Νιώθει ασφάλεια .. στρουθοκαμηλίζει.

Προσπάθησε να περιγράψεις τον εαυτό σου φορώντας τη μάσκα και κάνε το ίδιο χωρίς αυτήν…χωρίς τη μάσκα μπορείς και βλέπεις.. βλέπεις ποιος είσαι και μπορείς πιο εύκολα να αποδεχτείς αυτό που είσαι.

Τι ρόλο παίζει λοιπόν η μάσκα; Είναι η άλλη πλευρά της αποδοχής. Είναι το κομμάτι του εαυτού σου που δεν αποδέχεται τον εαυτό του.. είναι το προσωπείο που δεν αποδέχεται. Φτάσε λοιπόν στο σημείο να συνεργάζεσαι με τον εαυτό σου ολοκληρωτικά και θα δεις ότι θα συνεργάζεσαι το ίδιο και με τους γύρω σου ..χωρίς μάσκα.
(Αποσπάσματα από το βιβλίο Channeling Ο Ιησούς μου είπε…
Αναστασία Βουλγαροπούλου)

Ειρήνη Χρυσούλη

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!