Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους κορυφαίους εκτελεστές στις ΗΠΑ, και αναμένεται να προκαλέσει περίπου 49.700 θανάτους σε εθνικό επίπεδο το 2015. Πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στο Experimental Biology Conference in Boston δείχνει ότι η κατανάλωση αποξηραμένων δαμάσκηνων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο.

Η μελέτη αποδεικνύει ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα ενθαρρύνουν την κατακράτηση ωφέλιμων βακτηρίων στο παχύ έντερο, τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου στο παχύ έντερο.

Advertisement

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η διατροφή μπορεί να αλλάξει τον μεταβολισμό και τη σύνθεση των μικροοργανισμών στο παχύ έντερο. Σύμφωνα με τη Δρ Nancy Turner, επικεφαλής της έρευνας, υπάρχουν τρισεκατομμύρια βακτήρια στον εντερικό σωλήνα, εκ των οποίων περισσότερα από 400 μεμονωμένα είδη έχουν ταυτοποιηθεί.

Βλάβες στους μικροοργανισμούς προκαλούν εντερική φλεγμονή και υποτροπές. Επαναλαμβανόμενη φλεγμονή μπορεί να αναπτύξει καρκίνο στο παχύ έντερο σε μακροπρόθεσμη βάση.
Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα περιέχουν φαινολικές ενώσεις, οι οποίες έχουν διάφορες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, καθώς χρησιμεύουν ως αντιοξειδωτικά που εξουδετερώνουν τις οξειδωτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να βλάψουν το DNA.
Οι ερευνητές δοκίμασαν την επίδραση των φαινολικών ενώσεων σε ποντικούς με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η Δρ Turner σημειώνει: «Από τη μελέτη αυτή ήμασταν σε θέση να συμπεράνουμε ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, στην πραγματικότητα, φαίνεται να προωθούν τη διατήρηση των ευεργετικών μικροοργανισμών σε όλο το κόλον, οι οποίοι συσχετίστηκαν με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης προκαρκινικών βλαβών.»

Σε κάθε περίπτωση κρίνει απαραίτητο να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες, ιδίως μελέτες σε ανθρώπους, για να μάθει αν τα αποξηραμένα δαμάσκηνα θα μπορούσαν να προσφέρουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου στο παχύ έντερο.

Πηγή

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!