Της Μαρίας Τσέκου

Το σίγουρο είναι πως ετοιμάζεται σε χρόνο ντε-τε και δεν χρειάζεται φούρνο, οπότε δεν θα “ψηθείτε” μέσα στην κουζίνα ετοιμάζοντάς το. Το άλλο σίγουρο: είναι αρκετά ελαφρύ, θα έλεγα, σε σχέση με παγωτά και άλλα παρόμοια. Καθώς επίσης μπορεί να φαγωθεί σαν επιδόρπιο μετά από ένα ωραίο δείπνο ή και… αυτόνομα. Τέλος, πριν σας πω τη συνταγή, σας συμβουλεύω να φτιάξετε αρκετό γιατί μάλλον όλοι θα ζητήσουν ένα μικρό συμπλήρωμα.

Advertisement

Υλικά και οδηγίες

600 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες (πολύ στραγγιστό όμως)
250 γρ. κρέμα γάλακτος (όχι ελαφριά)
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
χυμό από 2-3 λεμόνια
ξύσμα από 1 λεμόνι (βιολογικό, ακέρωτο και όσο πιο φρέσκο γίνεται)
Για τη διακόσμηση (προαιρετικά)

λίγα μπισκότα της αρεσκείας σας (ολικής, ίσως τύπου digestive)
λίγα φυλλαράκια φρέσκο δυόσμο
Θα χρειαστούμε μια ευρύχωρη λεκάνη για να κάνουμε με άνεση το ανακάτεμα, κατά προτίμηση μεταλλική. Αν όχι, ό,τι σας βρίσκετε, ακόμη και κατσαρόλα μας κάνει. Βγάζουμε  την κρέμα γάλακτος από το ψυγείο και την χτυπάμε σε μια σχετικά σφιχτή σαντιγύ (προσοχή μη σας κόψει – με το μαλακό!).

Ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το γιαούρτι ανακατεύοντας μ’ ένα σύρμα ή με το μίξερ στην πολύ χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο (και θυμόμαστε που το τρώγαμε με το κουτάλι όταν ήμαστε μικροί) και στη συνέχεια σιγά-σιγά το λεμόνι και το ξύσμα.

Στη φάση που προσθέτετε το λεμόνι και το ξύσμα, δοκιμάζετε για να δείτε πόσο λεμονάτο το θέλετε. Αν επίσης το θέλετε πιο γλυκό, προσθέστε λίγο ζαχαρούχο ακόμα, αν και νομίζω πως δεν χρειάζεται. Βάζετε το σκεύος με το γλυκάκι στο ψυγείο και περιμένετε· όσο πιο πολύ περιμένετε τόσο καλύτερα. Εγώ, πάντως, το δικό μου μπολάκι τις περισσότερες φορές το βάζω στην κατάψυξη για να παγώσει γρήγορα. Τι να κάνεις, άμα είσαι λιχούδης, δεν μπορείς να περιμένεις.

Αφού λοιπόν παγώσει με κάποιο τρόπο, το σερβίρουμε σε μπολάκια στολίζοντας μ’ ένα φυλλαράκι δυόσμο, λίγο τριμμένο μπισκοτάκι (λίγο είπαμε) και ελάχιστο ξύσμα λεμόνι. Ξέρω, είναι τέλειο, δοκιμάστε λίγο ακόμα πριν σερβίρετε, τόσο κόπο κάνατε.

Σημείωση
Καμιά φορά αυτοσχεδιάζω και χρησιμοποιώ μερικές κουταλιές μέλι αντί για ζαχαρούχο. Δεν έχει την ίδια βελούδινη υφή (όπως σχολίασε η φίλη μου η Ρενέ) αλλά δεν είναι και άσχημο, ειδικά γι’ αυτούς που θέλουν πιο υγιεινές καταστάσεις ή δεν τους βρίσκεται ζαχαρούχο. Επίσης, προχθές το δοκίμασα με κάτι τριμμένα κουλουράκια ελαιολάδου αντί για μπισκότα και ήταν πολύ καλό.
Πηγή

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!