Βushido είναι ο κώδικας συμπεριφοράς των Σαμουράι.  Σύμφωνα με την παράδοση, οι αρετές του bushido δεν αφορούν μόνο τον στρατιώτη στη μάχη, αλλά και κάθε πολίτη, στον καθημερινό αγώνα του για επιβίωση.

Αν κάποιος θέλει να ξεχωρίζει από τα ζώα, πρέπει να φέρεται σαν Σαμουράι. Πρέπει να είναι θαρραλέος, γενναιόδωρος, ειλικρινής, πιστός και γεμάτος ανδρισμό, αυτοσεβασμό και αυτοπεποίθηση. Παράλληλα πρέπει να είναι έτοιμος να αυτοθυσιαστεί.

Advertisement

Ακεραιότητα: Να είσαι τολμηρά ειλικρινής όταν συναναστρέφεσαι με ανθρώπους. Να πιστεύεις στη δικαιοσύνη, αλλά μην την περιμένεις από τους άλλους, μόνο από τον εαυτό σου. Ο πραγματικός πολεμιστής οφείλει να λαμβάνει υπ’ όψιν του την ειλικρίνεια, τη δικαιοσύνη και την ακεραιότητα  κάθε γνώμης. Οι πολεμιστές αναλαμβάνουν την ευθύνη των αποφάσεών τους.

Σεβασμός: Οι πραγματικοί πολεμιστές δεν έχουν λόγο να είναι σκληροί. Δεν νιώθουν την ανάγκη να αποδείξουν τη δύναμή τους. Οι πολεμιστές δείχνουν ευγένεια, ακόμη και προς τους εχθρούς τους.
Χαίρουν σεβασμού, όχι μόνο για τις δεξιότητές τους στη μάχη, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο συναναστρέφονται με άλλους. Η πραγματική δύναμη του πολεμιστή φαίνεται στις δύσκολες στιγμές.

Ηρωικό Θάρρος: Το να κρύβεται κανείς σαν τη χελώνα στο καβούκι του δεν είναι ζωή.
Ο πραγματικός πολεμιστής πρέπει να χαρακτηρίζεται από ηρωικό θάρρος. Είναι κάτι πραγματικά επικίνδυνο, που κάνει τη ζωή γεμάτη και υπέροχη. Το ηρωικό θάρρος δεν είναι τυφλό. Είναι έξυπνο και δυνατό.

Τιμή: Οι πολεμιστές έχουν μόνο έναν κριτή της τιμής και του χαρακτήρα τους, τον εαυτό τους. Οι αποφάσεις που παίρνουν και η επιτέλεσή τους, αντανακλούν τον πραγματικό χαρακτήρα τους. Δεν μπορείς να κρυφτείς από τον εαυτό σου.

Συμπόνια: Η εντατική προπόνηση και η σκληρή δουλειά κάνουν τον πολεμιστή γρήγορο και δυνατό. Οι πολεμιστές δεν είναι σαν τους υπόλοιπους ανθρώπους. Αποκτούν δύναμη, την οποία πρέπει να χρησιμοποιήσουν για καλό σκοπό. Έχουν συμπόνια. Βοηθούν τον συνάνθρωπό τους με κάθε ευκαιρία. Αν δεν παρουσιαστεί τέτοια ευκαιρία, κάνουν το παν για να βρουν μια.

Ειλικρίνεια: Όταν ένας πολεμιστής δίνει τον λόγω του ότι θα κάνει κάτι, είναι σαν να το έχει κάνει. Τίποτα δεν θα τον σταματήσει από το να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Δεν χρειάζεται να «δώσει τον λόγο του», δεν χρειάζεται να «υποσχεθεί». Όταν λες κάτι είναι σαν να το κάνεις.

Καθήκον και πίστη: Οι πολεμιστές είναι υπεύθυνοι για ότι κάνουν, ότι λένε και τις συνέπειες που αυτά φέρουν. Είναι υπέρμετρα πιστοί σε όσους έχουν αναλάβει να φροντίσουν. Παραμένουν αληθινοί σε κάθε έναν, του οποίου την ευθύνη έχουν αναλάβει.
Μετάφραση-Απόδοση: Ελεάνα Τυραδέλλη
Πηγή

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!