Η ταινία ανήκει σε μία μεγάλη ομάδα παρασιτικών σκουληκιών, που μπορούν να μεγαλώσουν μέσα στο έντερο των ανθρώπων, των ζώων και των ψαριών, όπου απορροφούν τις θρεπτικές ουσίες τους.

Έχουν καταγραφεί πάνω από 100 είδη ταινίας, τα οποία μορφολογικά χαρακτηρίζονται από ένα σώμα που μοιάζει με κορδέλα (ταινία) και αποτελείται από μια σειρά κομματιών που ονομάζονται προγλωττίδες.

Advertisement

Η ταινία μεταδίδεται στον άνθρωπο από τις αγελάδες, τα γουρούνια, τους σκύλους, τα ψάρια του γλυκού νερού, αλλά και το ίδιο νερό.
Οι άνθρωποι συνήθως αγνοούν ότι «φιλοξενούν» μια ταινία στο εσωτερικό τους.

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα, όταν εκδηλωθούν, γιατί πολλές η ταινία είναι ασυμπτωματική, περιλαμβάνουν:

-πόνο στην κοιλιά

-ναυτία

-εμετό

-απώλεια της όρεξης

-διάρροια

Εάν η μόλυνση εξαπλωθεί και πέρα από τον εντερικό σωλήνα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, σπασμούς ή εξογκώματα στο σώμα σας.

Η διάγνωση γίνεται με ανάλυση κοπράνων.

Η θεραπεία γίνεται με συνταγογραφούμενα φάρμακα που σκοτώνουν το σκουλήκι και βοηθούν το σώμα να το αποβάλει, ενώ αν έχουν αναπτυχθεί κύστες έξω από το έντερο και έχουν εξαπλωθεί σε ζωτικά όργανα μπορεί να χρειαστεί ακόμη και χειρουργική επέμβαση.

Πρόληψη

-Πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας πριν από το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

-Μαγειρεύετε πάντα πολύ καλά το φαγητό. Ειδικά το νωπό κρέας πρέπει να μαγειρεύεται σε θερμοκρασία πάνω από τους 150 βαθμούς Fahrenheit.

-Εναλλακτικά, καταψύξτε το κρέας για τουλάχιστον 12 ώρες και τα ψάρια για 24 για να σκοτωθεί η ταινία.
Πηγή

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!