Η μόλυνση της ρινικής κοιλότητας, η οποία προκαλείται από οίδημα των κόλπων και φλεγμονή, είναι γνωστή ως ιγμορίτιδα. Συνήθως οι άνθρωποι με ιγμορίτιδα, αισθάνονται μια πίεση γύρω από τη μύτη και τα μάτια επειδή τα ιγμόρεια φράζονται με υγρό, προκαλώντας συμφόρηση και πόνο. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε πονοκεφάλους και ένα βλενώδες κίτρινο έκκριμα από τη μύτη.

Μερικά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση της κατάστασης λειτουργούν μόνο προσωρινά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω θεραπείες με μηλόξυδο για να θεραπεύσετε την κατάσταση, αλλά και ως πράξη πρόληψης ώστε να μην επανεμφανιστεί.

Advertisement

Με ποιον τρόπο το μηλόξυδο θεραπεύει την ιγμορίτιδα;

Έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να χρησιμοποιήσετε το μηλόξυδο ως σπιτικό γιατροσόφι για την αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας. Ο απλούστερος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να το κάνετε είναι να αναμείξετε μηλόξυδο με νερό. Προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά του, μπορείτε επίσης να το συνδυάσετε και με άλλα συστατικά.

Αραιώνει τη βλέννα
Η χρήση μηλόξυδου βοηθά στο να μπορείτε να αναπνεύσετε ευκολότερα, αραιώνοντας τη βλέννα που είναι συσσωρευμένη μέσα στην ρινική κοιλότητα.

Εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηριδίων
Το μηλόξυδο περιέχει οξύ το οποίο εξουδετερώνει βακτήρια και αποτρέπει την επιδείνωση της μόλυνσης.

Καθαρίζει τις ρινικές κοιλότητες.
Το μηλόξυδο καθαρίζει τις ρινικές κοιλότητες και μειώνει τα συμπτώματα της μόλυνσης ως  επακόλουθο των διαφόρων θρεπτικών ουσιών που περιέχει, όπως βιταμίνες Α, Β1, Β2, Ε, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Εδώ είναι μερικά παραδείγματα με τις καλύτερες θεραπείες μέσω χρήσης μηλόξυδου για να θεραπεύσετε την ιγμορίτιδα:

Ποτό με μηλόξυδο
Για να δημιουργήσετε αυτό το θεραπευτικό ποτό, θα πρέπει να αναμίξετε δύο κουταλιές της σούπας μηλόξυδο και οκτώ κουταλιές νερό. Εφόσον αναμείξετε τα συστατικά καλά, πιείτε, χρησιμεύει ως μέθοδος πρόληψης της λοίμωξης. Αν θέλετε να προετοιμάσετε μεγαλύτερη ποσότητα, απλά αναμείξτε ¾ του φλιτζάνιου μηλόξυδο και 500ml νερό. Πιείτε το μείγμα καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Ένας άλλος τρόπος για να ανακουφιστείτε από τον πόνο είναι με το να κάνετε γαργάρες.

Κατανάλωση μηλόξυδου
Ο απλούστερος τρόπος για να καθαρίσετε και να σταματήσετε μια ιγμορίτιδα είναι με το να καταναλώσετε μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο, 3 φορές την ημέρα. Αυτό θα αποτρέψει μάλιστα τον υποτροπιασμό της λοίμωξης.

Ατμός με μηλόξυδο
Ο ατμός με μηλόξυδο είναι μια μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει τη μόλυνση και να καθαρίσει τις ρινικές κοιλότητες.

Πώς θα το προετοιμάσετε:

Συστατικά:
– Μισό φλιτζάνι νερό
– Μισό φλιτζάνι μηλόξυδο
– Μια πετσέτα
– Μια κατσαρόλα

Προετοιμασία:
Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το νερό με το μηλόξυδο και το ζεσταίνουμε για λίγα λεπτά. Βάλτε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας και αρχίστε να αναπνέετε τον ατμό από το μείγμα. Επαναλάβετε αυτήν τη μέθοδο μερικές φορές κάθε μέρα για να θεραπεύσετε και να αποτρέψετε τον υποτροπιασμό της μόλυνσης.

Πλύση με μηλόξυδο
Η πλύση αποβάλλει τη βλέννα που φράζει τις κοιλότητες και με αυτόν τον τρόπο καθαρίζει τις ρινικές κοιλότητες. Οι αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μηλόξυδου θα μαλακώσουν τη βλέννα.

Συστατικά:
-2 κουταλιές σούπας μηλόξυδο
-Ένα φλιτζάνι ζεστό νερό

Προετοιμασία:
Αφότου αναμίξετε τα δύο συστατικά καλά, βάλτε μια κουταλιά σούπας από το μείγμα στην παλάμη σας. Με ένα ρουθούνι ρουφήξτε το μίγμα από την παλάμη και έπειτα τοποθετήστε το κεφάλι σας πίσω ώστε να μπορέσει το μίγμα να περάσει από τη μύτη και το λαιμό. Στο τέλος, καταπιείτε ή φτύστε το. Στη συνέχεια, επαναλάβετε τη διαδικασία με το άλλο ρουθούνι. Για καλύτερα αποτελέσματα επαναλάβετε τη διαδικασία δύο φορές την ημέρα.
«Τροφή»: Μία σύριγγα, χωρίς, την βελόνα φυσικά, θα σας βοηθήσει πολύ για αυτήν την χρήση!

Μείγμα με μηλόξυδο και μέλι
Αυτά τα δύο καταπληκτικά συστατικά έτσι και αναμιχθούν σίγουρα θα σταματήσουν και θα αποτρέψουν τη μόλυνση από το να επανεμφανιστεί. Όπως με το μηλόξυδο, έτσι και το μέλι έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορεί να μειώσει τους ερεθισμούς και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μπορούν να συμβάλλουν και στη μείωση της φλεγμονής στο λαιμό σας. Το μέλι μπορεί επίσης να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και προλαμβάνει τυχόν μολύνσεις.

Συστατικά:
-μία κούπα νερό
-2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
-μια κουταλιά της σούπας μέλι

Προετοιμασία:
Σε ένα ποτήρι ζεστό νερό ανακατεύετε το μηλόξυδο και το μέλι και, στη συνέχεια το πίνετε για να ανακουφιστείτε από τη συμφόρηση των ρινικών κόλπων.

Αποσυμφορητικό με μηλόξυδο
Το αποσυμφορητικό αυτό χρησιμοποιείται για να καθαρίσετε τη βλέννα από το ρινικό πέρασμα, κανοντάς σας να αναπνέετε ευκολότερα. Είναι ένα μείγμα από πιπέρι καγιέν, μηλόξυδο, μέλι, τζίντζερ και χυμό λεμονιού.

Η καψαϊκίνη, που περιέχεται στο πιπέρι καγιέν είναι μια δραστική ένωση που θα ανοίξει τους αεραγωγούς και με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής.
Το τζίντζερ είναι πλούσιο σε  αντιφλεγμονώδη συστατικά όπως είναι το zingiberene, η gingerol και το shogaol.
Ο χυμός λεμονιού είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, που καταπολεμά και θεραπεύει τις λοιμώξεις

Συστατικά:

-¼ της κούπας  χυμό λεμονιού
-¼ της κούπας Μηλόξυδο
-3 κουταλιές της σούπας μέλι
-Μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
-Μισό κουταλάκι σκόνη τζίντζερ

Προετοιμασία:
Αναμείξτε το μηλόξυδο και το χυμό λεμονιού σε ένα δοχείο. Σιγοβράστε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά για πολύ λίγα λεπτά και έπειτα προσθέστε τα υπόλοιπα συστατικά. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει, στη συνέχεια, αποθηκεύστε το σε ένα γυάλινο βάζο, κρατώντας το σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Καταναλώστε 1-2 κουταλιές από το μείγμα για να θεραπεύσετε την ιγμορίτιδα.

Σημείωση: Μπορείτε να προσθέσετε μια πρέζα κουρκουμά να γίνει το μείγμα ακόμα πιο ισχυρό.

Συμβουλές
Χρησιμοποιώντας τα παραπάνω γιατροσόφια θα σας βοηθήσει στο να θεραπεύσετε και να αποτρέψετε μολύνσεις των ρινικών κόλπων όπως και το ανακουφίσετε διάφορα συμπτώματα όπως φτάρνισμα, βήχα, πονόλαιμο, και κόπωση.

Για να διατηρήσετε τον εαυτό σας ενυδατωμένο θα πρέπει να πίνετε αρκετό νερό (έχουμε πεί όμως ότι το νερό μας θα πρέπει απαραίτητα να είναι καθαρό!!), αυτό θα σας βοηθήσει στο να καταπολεμήσετε τα βακτήρια και να αραιώσετε τη βλέννα. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Α, θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και καλό θα ήταν να μειώσετε την ποσότητα του αλκοόλ που πίνετε. Χρησιμοποιήστε σπρέι φυσιολογικού ορού για να κρατήσετε τη μύτη σας υγρή και βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε αρκετά καλά.
Για να διαλύσετε τη βλέννα και να ανακουφίσετε το οίδημα, μπορείτε να βάλετε ζεστές κομπρέσες πάνω στο πρόσωπό σας σε καθημερινή βάση. Αυτό θα ανακουφίσει τον οποιοδήποτε πόνο και τους πονοκεφάλους που σχετίζονται με τη μόλυνση των ρινικών κοιλοτήτων. Τα καφεϊνούχα ποτά, τα παγωμένα ποτά και τρόφιμα μπορεί να σας αφυδατώσουν, έτσι θα πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση τους. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι επίσης ένα πρόβλημα, καθώς μπορούν να προκαλέσουν επιπλέον φλέγμα.

Προσοχή: πριν κάνετε οποιαδήποτε χρήση μηλόξυδου για τη θεραπεία της λοίμωξης, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ειδικά εάν είστε έγκυος ή λαμβάνετε ορισμένα φάρμακα. Αν η κατάσταση συνεχιστεί ή επιδεινωθεί, συμβουλευτείτε ένα γιατρό αμέσως.
Επιμέλεια/Μετάφραση: AdRianna Gkika για τα proionta-tis-fisis.com
www.fhfn.org

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!