Κολονοσκοπηση

Η εύκαμπτη κολονοσκόπηση γίνεται με ένα εύκαμπτο ενδοσκόπιο μήκους 120 cm το οποίο συνδέεται με μία οθόνη για την παρακολούθηση και την καταγραφή της εξέτασης. Το ενδοσκόπιο διαθέτει συνδέσεις με φωτεινή πηγή και αυλό για αναρρόφηση, εμφύσηση αέρα και λήψη βιοψιών. Η εξέταση είναι ανώδυνη και σε απλές περιπτώσεις δεν διαρκεί παραπάνω από 20 λεπτά. Εάν δεν χρειάζεται να ελεγχθεί όλο το μήκος του παχέος εντέρου αλλά μόνον το κατώτερο τμήμα του, η προετοιμασία που απαιτείται πριν την πραγματοποίηση της εξέτασης είναι απλή και περιλαμβάνει αποχή από τροφές με υψηλό υπόλειμμα την προηγουμένη της εξέτασης και έναν χαμηλό υποκλυσμό. Εάν ελέγχεται όλο το παχύ έντερο, ο εξεταζόμενος πρέπει να πάρει την προηγουμένη καθαρτικά, ώστε όλο το παχύ έντερο να είναι κενό και να είναι δυνατή η πραγματοποίηση της εξέτασης.

Advertisement

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΕΥΚΑΜΠΤΗΣ ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

1. Αιμορραγία από το παχύ έντερο. Σε οποιαδήποτε αιμορραγία από το παχύ έντερο, θα πρέπει να αποκλεισθεί η πιθανότητα νεοπλάσματος. Οι χαρακτήρες του αίματος είναι κατά κάποιο τρόπο ενδεικτικοί της προέλευσης του, όμως χωρίς με ασφαλή περιθώρια βεβαιότητας.

Ευμεγέθης πολύποδας ορθού- Ελκώδης κολίτιδα σε ασθενή με εντερορραγία

2. Αλλαγές στις συνήθειες αφόδευσης.

3. Αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου.

4. Οξεία ή χρόνια διάρροια.

Λαχνωτός πολύποδας ορθού σε ασυμπτώματικό ασθενή
5. Επιτήρηση του γενικού πληθυσμού με σκοπό την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρουΗ ομάδα αυτή είναι η «ομάδα συνήθους κινδύνου» και περιλαμβάνει ασυμπτωματικούς άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών. Στην κατηγορία αυτή δεν ανήκουν άτομα με συμπτώματα που υποδηλώνουν καρκίνο του παχέος εντέρου ή άτομα υψηλού κινδύνου. Η ομάδα συνήθους κινδύνου πρέπει να ενθαρρύνεται να ελέγχεται με κολονοσκόπηση από ηλικία 50 ετών ετήσιο έλεγχο

6. Ατομα υψηλού κινδύνου που περιλαμβάνουν τις παρακάτω κατηγορίες:
Βλέπε οδηγίες Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας

7. Κοιλιακός πόνος

8. Δυσκοιλιότητα

9. Φλεγμονώδεις παθήσεις παχέος εντέρου

Εκκολπώματα παχέος εντέρου-Νόσος του Crohn

Η κολονοσκόπηση υπερτερεί από τον βαριούχο υποκλυσμό επειδή παρέχει καλύτερη και πληρέστερη δυνατότητα ελέγχου και επιπλέον έχει το πλεονέκτημα ταυτόχρονης λήψης βιοψιών από ύποπτες περιοχές ή αφαίρεσης πολυπόδων.
www.iator.gr

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!