Ένα υπέροχο κέικ, αφράτο και γευστικό, φτιαγμένο χωρίς αυγά, χωρίς βούτυρο και χωρίς γάλα. Ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στα αυγά. Κατάλληλο επίσης για όσους ακολουθούν τη νηστεία, ζήτημα επίκαιρο, αφού ήδη διανύουμε την περίοδο νηστείας που προηγείται των Χριστουγέννων. Το κέικ αυτό κυκλοφορεί πολύ σε ιταλικά site και blog ως torta all’ acqua, δηλαδή γλυκό με νερό. Παρόλο που ακούγεται φτωχό σε υλικά, είναι τόσο πλούσιο σε γεύση που θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Είναι επίσης πολύ εύκολο στην παρασκευή του, καλά-καλά δεν χρειάζεται ούτε μίξερ!

Advertisement

Για 6 άτομα

Υλικά

250 γραμμ. νερό
160 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γραμμ. κουβερτούρα
50 γραμμ. σπορέλαιο (εγώ χρησιμοποίησα ηλιέλαιο)
1 κ. καφέ φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
200 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι (16 γραμμ.) μπέικιν πάουντερ
1 μεγάλη πρέζα κανέλα
1 πρέζα μπαχάρι
1 μεγάλη πρέζα τζίντζερ
Για το σερβίρισμα

άχνη ζάχαρη (μη υγροσκοπική)
Βάλτε το νερό και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε το στη φωτιά. Αναμείξτε να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέστε την κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια, και αναμείξτε μέχρι να διαλυθεί. Κατεβάστε το από τη φωτιά και αφήστε να χλιαρίνει.

Χτυπήστε το μίγμα της σοκολάτας με τον αυγοδάρτη ή με ένα μίξερ χειρός. Προσθέστε το σπορέλαιο και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπήστε μερικά λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν. Σε ένα σκεύος κοσκινίστε το αλεύρι και το μπέικιν, προσθέστε τα μπαχαρικά και αναμείξτε.

Προσθέστε το μίγμα των στερεών υλικών στα υγρά και αναμείξτε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Αλείψτε με λάδι μια στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 20 εκ. Ρίξτε μέσα το μίγμα και ισιώστε την επιφάνεια. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για περίπου 50 λεπτά.

Κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας. Βγάλτε το κέικ από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει τελείως πριν ξεφορμάρετε. Πριν σερβίρετε, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη, κατά προτίμηση μη υγροσκοπική.

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg

bostanistas.gr

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!