Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε ευχηθεί να μπορούσαμε με έναν τρόπο μαγικό να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, ώστε να αποφύγουμε επιλογές όπου αποδείχτηκαν λανθασμένες.

Θεωρούμε, πως αν μας δινόταν αυτή η δυνατότητα και γνωρίζαμε από πριν ποιους ανθρώπους, ποιες συμπεριφορές ή καταστάσεις να αποφύγουμε, θα γινόμασταν περισσότερο ευτυχισμένοι.

Μπορεί και να το καταφέρναμε, όμως στο τέλος της διαδρομής θα είχαμε αλλάξει και οι ίδιοι. Αυτό θα συνέβαινε, διότι τα βιώματα μας είναι εκείνα που συνθέτουν τον χαρακτήρα μας.

Advertisement

Κάθε τι δυσάρεστο που αντιμετωπίζουμε, είναι σαν ένα μικρό κομμάτι από πάζλ, όπου συμπληρώνει μια ολοκληρωμένη εικόνα, μόνο εάν μπει στην σωστή του θέση. Αν το τοποθετήσουμε αλλού ή το αφαιρέσουμε, θα έχουμε ελλιπή αποτέλεσμα και αν πράξουμε το ίδιο σε πολλά κομματάκια του πάζλ, τότε θα αντικρύσουμε κάτι, όπου πιθανότατα δεν θα μπορούμε να καταλάβουμε τι απεικονίζει.

Πως μπορούμε να ξέρουμε λοιπόν, αν εκείνος ο νέος άγνωστος άνθρωπος που θα έχει δημιουργηθεί εξαιτίας διαφορετικών επιλογών, θα έχει την ίδια εντύπωση με εμάς για την ευτυχία; Το τι καθορίζει την ευτυχία του καθενός μας, συνήθως διαμορφώνεται από αυτά που μας έχουν λείψει.

Για παράδειγμα, κάποιος που εργάζεται ως ναυτικός και έχει κουραστεί από τις διαρκείς μετακινήσεις, μπορεί να επιθυμεί μια δουλειά στην στεριά, ενώ κάποιος άλλος όπου βουλιάζει στην ρουτίνα λόγω της βαρετής του εργασίας, μπορεί να επιθυμεί να είχε την δουλειά του ναυτικού γιατί ταξιδεύοντας η ζωή του θα γινόταν περισσότερο συναρπαστική.

Μήν χάσετε:

Οι ανάγκες μας είναι εκείνες που δημιουργούν τα θέλω μας. Όσο αυτές αλλάζουν, θα μεταβάλλονται και εκείνα που επιθυμούμε. Όπως όταν διψάμε ζητάμε νερό και όχι ύπνο, όταν πεινάμε ζητάμε τροφή και όχι νερό, όταν νυστάζουμε ζητάμε να κοιμηθούμε και όχι να φάμε. Άρα, ακόμα και αν μπορούσαμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και να προσπεράσουμε τα γνώριμα εμπόδια, πιθανότατα πάλι κάτι θα μας έλειπε γιατί θα άλλαζαν και οι επιθυμίες μας.

Ίσως υπάρχει λόγος που δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν τελικά. Μπορούμε όμως πάντα, να διαμορφώνουμε το παρόν όπως εμείς λαχταράμε.

Εάν σκεφτούμε πως κάθε λεπτό που περνάει χάνεται στον χρόνο και κάθε λεπτό που έρχεται είναι κρυφό για εμάς, τότε θα καταλάβουμε την αξία του τώρα, διότι είναι η μοναδική στιγμή που μπορούμε να επιλέξουμε.

Εάν μπορούσαμε να περιορίσουμε την στιγμή του παρόντος στο χρονικό διάστημα του ενός λεπτού, θα βλέπαμε πως στην διάρκεια μίας μόνο ημέρας, έχουμε χίλιες τετρακόσιες σαράντα ευκαιρίες να κάνουμε ότι εμείς επιθυμούμε!

Ποιος ο λόγος να ασχολούμαστε με το παρελθόν αφού δεν μπορούμε να το επηρεάσουμε, όταν μας δίνονται τόσες πολλές και νέες δυνατότητες για να γίνουμε ευτυχισμένοι; Ας ζήσουμε την στιγμή, γιατί αυτή είναι η ζωή μας τελικά!

Χρύσα Πρέκα-healingeffect.gr

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!