Οι διατροφολόγοι, διαιτολόγοι και πάσης φύσεως ειδικοί επί της διατροφής και της υγείας το έχουν τονίσει αρκετά: οι τηγανητές πατάτες δεν αποτελούν μέρος μια υγιεινής διατροφής, γι’ αυτούς που θέλουν να προσέχουν τη διατροφή τους και το βάρος τους. Αυτό, όμως, δεν χρειάζεται να σας ωθήσει στο άλλο άκρο και να βγάλετε εντελώς τις πατάτες από τη διατροφή σας. Αρκεί να βρείτε νέους τρόπους για να τις βάλετε στο πιάτο σας, χωρίς να επιβαρύνεστε με έξτρα λιπαρά –μη ξεχνάτε άλλωστε ότι οι πατάτες αποτελούν πηγή φυτικών ινών, περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο και περίπου 110 θερμίδες σε μια μέτρια μερίδα, οπότε αξίζει να τις διατηρήσετε στη διατροφή σας. Ας δούμε ποιοές εναλλακτικές μορφές της πατάτας μπορούμε να καταναλώσουμε:

Advertisement

Τσιπς πατάτας
Ιδανικά για τους λάτρεις της τηγανητής πατάτας, τα συγκεκριμένα τσιπς θα σας κάνουν να τις ξεχάσετε εύκολα. Βράστε τις πατάτες σας για 5 λεπτά, στραγγίξτε και κόψτε σε λεπτά κομμάτια, όπως κάνετε με τις τηγανητές. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, ρίξτε πολύ λίγο ελαιόλαδο σε ένα ρηχό ταψί και ψήστε για 35 λεπτά, γυρίζοντάς τις πατάτες μια φορά ενδιάμεσα, έτσι ώστε να μαγειρευτούν σωστά. Πασπαλίστε λίγο αλάτι και απολαύστε το έδεσμα ζεστό. Σε αντίθεση με τις τηγανητές πατάτες που είναι γεμάτες λάδι, αυτές είναι πιο ελαφριές, χωρίς να χάνουν νοστιμιά.

Ολόκληρες ψητές πατάτες
Μπορούν να αποτελέσουν ένα ολόκληρο γεύμα μόνες τους –και μάλιστα πολύ γευστικό. Πλύνετε τις πατάτες σας καλά και βράστε τες ολόκληρες, με τη φλούδα, για περίπου 20-25 λεπτά. Κόψτε σε κύβους και πασπαλίστε σάλτσα με ντομάτα, κρεμμύδι, κόλιαντρο, πιπεριά τσίλι, αλάτι και χυμό λεμονιού. Σε αυτό το πιάτο, λαμβάνετε εκτός από τα διατροφικά οφέλη της πατάτας, τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του κρεμμυδιού, τη βιταμίνη C της πιπεριάς και του λεμονιού και το λυκοπένιο της ντομάτας.

Πατάτες subzi
Ένα πικάντικο πιάτο που συναντάται συχνά στην Ινδία, οι πατάτες subzi δίνουν μια πολύ γευστική εναλλακτική, ειδικά σε όσους αγαπούν τις πιο καυτερές γεύσεις. Ζεστάνετε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και προσθέστε λίγους σπόρους κύμινου. Όταν αρχίσουν να τσιτσιρίζουν, προσθέστε τις πατάτες σας, κομμένες σε κύβους, καλύψτε με καπάκι και αφήστε να μεγειρευτούν σε μέτρια φωτιά για 10-12 λεπτά. Έπειτα προσθέστε λίγο πολτό πράσινης καυτερής πιπεριάς, κουρκουμά, χυμό λεμονιού, αλάτι και κόλιαντρο ή ακόμα και βρασμένο αρακά ή σπανάκι και αφήστε τα για άλλα 1-2 λεπτά. Σερβίρετε και απολαύστε τις πατάτες ζεστές, σε μια εναλλακτική πολύ πιο υγιεινή από την κλασική τηγανητή πατάτα.

Πατάτες σούπα
Για πιο απαλή υφή και έξτρα νοστιμιά, επιλέξτε να φτιάξετε τις πατάτες σας…σούπα. Σοτάρετε σκόρδο και κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια σοτάρετε τις κομμένες σε κύβους πατάτες σας για 4 λεπτά. Προσθέστε τους ζωμό λαχανικών, φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι και αφήστε να βράσουν όλα μαζί, μειώνοντας στη συνέχεια τη φωτιά, βάζοντας καπάκι και μαγειρεύοντας για 25 λεπτά ακόμα. Αφαιρέστε το φύλλο δάφνης και ανακατέψτε τη σούπα μέχρι να αποκτήσει απαλή υφή. Προσθέστε λίγο τυρί, βάλτε τη στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί και γαρνίρετε με φρέσκο κρεμμυδάκι. Μόλις φτιάξατε μια σούπερ νόστιμη, βιταμινούχα και υγιεινή σούπα χωρίς να χρησιμοποιήσετε βούτυρο ή κρέμα γάλακτος.

Πουρές πατάτας
Φτιάξτε πουρέ πατάτας που δεν υστερεί σε τίποτα από νοστιμιά, χωρίς να περιέχει βούτυρο, ακολουθώντας τα παρακάτω: βράστε τις πατάτες σας και λιώστε τες όσο είναι ακόμα ζεστές με γάλα, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο τυρί. Μπορείτε να τις αρωματίσετε με βότανα όπως μαϊντανό ή ρίγανη ή να προσθέσετε μπαχαρικά της αρεσκείας σας. Το γάλα αποτελεί μια αρκετά πιο υγιεινή επιλογή από το βούτυρο στον πουρέ και το άρωμα και η γεύση του από τα βότανα και τα μπαχαρικά, θα σας ενθουσιάσει.

Πατάτα στις σάλτσες
Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε σάλτσα ντομάτας, πέστο ή άλλη σάλτσα, χρησιμοποιήστε λίγη βραστή πατάτα για να την κάνετε πιο πηχτή. Η πατάτα θα της δώσει φουλ γεύση και υφή και είναι πολύ πιο υγιεινή από το αλεύρι.

clickatlife.gr

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!