Κάτι τα πενιχρά οικονομικά, κάτι η ανασφάλεια, κάτι τα προσωπικά αδιέξοδα, δεν είναι δύσκολο να χαλάσει η διάθεσή σου και να νιώθεις βαρύς και ασήκωτος. Διάβασε πότε πρέπει να αρχίσεις να ανησυχείς και τι μπορείς να κάνεις για να το ξεπεράσεις.

Advertisement

Το να νιώθεις πεσμένη τη διάθεσή σου με όλα αυτά που ακούς και ζεις καθημερινά, δεν προκαλεί έκπληξη. Όποιο τηλεοπτικό κανάλι κι αν ανοίξεις θα ακούσεις άσχημα νέα, με όποιον κι αν μιλήσεις θα ακούσεις παράπονα. Και δικαιολογημένα. Αυτό από μόνο του μπορεί να σου χαλάσει το κέφι και να σε κάνει να νιώσεις απογοήτευση.

Αν όμως η κακή σου διάθεση επιμένει για περισσότερο από δύο εβδομάδες και συνοδεύεται από διαταραχές στην όρεξη και τον ύπνο, απώλεια διάθεσης για δραστηριότητες που πριν σε ευχαριστούσαν ή όταν η ζωή σου δεν είναι πλέον λειτουργική και η κακή σου διάθεση εμποδίζει την καθημερινότητά σου να είναι ομαλή, τότε πρέπει να αρχίσεις να ανησυχείς.

Πριν όμως η κατάθλιψη μπει για τα καλά στη ζωή σου ή πριν καν προλάβει να χαλάσει η διάθεσή σου, διάβασε μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν:

1. Κοιμήσου καλά

Αυτό σημαίνει 7,5 με 8 ώρες την ημέρα. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για να αυξήσεις τα επίπεδα της ενεργητικότητάς σου που θα σου επιτρέψουν να καταπολεμήσεις την κακή διάθεση. Χωρίς αρκετό ύπνο είσαι επιρρεπής σε αρνητικές σκέψεις που κάποια στιγμή μπορεί να κατακλύσουν το μυαλό σου.

2. Φάε καλά

Όχι πολύ! Καλά! Έχει διαφορά. Φρόντισε να τρως ισορροπημένα και να δίνεις έμφαση στα λιπαρά Ω3 και στη βιταμίνη B. Ψάρια, σοκολάτα, γιαούρτι, δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μερικές μόνο από τις τροφές που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις την ήπια κατάθλιψη. Περιόρισε τα λιπαρά και τη ζάχαρη, φάε περισσότερα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, μοιρασμένα σε μικρά γεύματα κάθε 2 με 3 ώρες.

3. Γυμνάσου

Αν μπορείς κάθε μέρα, αν όχι 3 με 4 φορές την εβδομάδα οπωσδήποτε. Η άσκηση θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου και θα βελτιώσει τη διάθεσή του. Αν δεν σου αρέσει το γυμναστήριο, δεν χρειάζεται να πιέζεσαι. Υπάρχουν δεκάδες τρόπο να ασκηθείς. Το περπάτημα έξω (όπου σου αρέσει) είναι ένας από τους καλύτερους.

4. Κοινωνικοποιήσου

Όσο άσχημη κι αν είναι η διάθεσή σου και όσο κι αν έχεις την τάση να απομονωθείς, καταπολέμησέ την και βγες έξω με φίλους. Η απομόνωση θα κάνει χειρότερη την κατάσταση. Έστω για λίγο, αν δεν μπορείς για πολύ, δες αγαπημένα σου πρόσωπα. Δέξου προσκλήσεις από φίλους με χαρά και πήγαινε όπου σε καλούν. Μην κολλάς με τις ώρες στην οθόνη του υπολογιστή σου. Μόνο χειρότερα μπορεί να γίνεις.

5. Κάνε μια λίστα με όσα σε ευχαριστούν

Γράψε όλες τις δραστηριότητες που σε αποφορτίζουν και σε κάνουν να νιώθεις καλά και προγραμμάτισε να κάνεις τουλάχιστον μία κάθε μέρα.

Μήν χάσετε:

6. Σταμάτα τις αρνητικές σκέψεις

Η μια αρνητική σκέψη φέρνει την άλλη και τελικά μπορεί να καταλήξεις να “βουτήξεις” τον εγκέφαλό σου στον αρνητισμό. Και μάντεψε: όταν σκέφτεσαι αρνητικά δεν μπορείς ούτε να είσαι ούτε να ζεις καλά. Βγάλε από το λεξιλόγιό σου αρνητικές λέξεις και από το μυαλό σου αρνητικές σκέψεις. Μην βυθίζεσαι στις ενοχές. Γράψε τα καλά που συμβαίνουν στη ζωή σου. Δες τη θετική πλευρά της ζωής. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται και στο τέλος θα σου γίνει συνήθεια.

7. Βγες έξω να σε δει ο ήλιος

Η αλήθεια είναι ότι φέτος το χειμώνα ελάχιστες ήταν οι μέρες που είχαμε ηλιοφάνεια. Εσύ πάντως, μην αφήνεις καμία ηλιόλουστη μέρα να πάει χαμένη. Ο ήλιος βοηθά τον οργανισμό σου να συνθέσει βιταμίνη D, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σου και βελτιώνει τη διάθεσή σου.

8. Μείνε μακριά από αλκοόλ, τσιγάρα και άλλες ουσίες

Μπορεί ένα ή περισσότερα ποτά να σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα, αλλά αυτό θα συμβεί μόνο στιγμιαία. Και όσο περισσότερο πίνεις και συνηθίζεις σιγά-σιγά το ποτό τόσο περισσότερο θα χρειάζεσαι για να νιώσεις καλά. Και αυτό θα σε κάνει χειρότερα.

9. Κράτα τις προσδοκίες σου στη Γη

Αυτό σημαίνει να μην έχεις παράλογες απαιτήσεις από τον εαυτό σου και τους άλλους. Αν περιμένεις να συμβούν ακατόρθωτα πράγματα, θα απογοητεύεσαι και θα βυθίζεσαι ακόμα περισσότερο στη θλίψη.

10. Δραστηριοποιήσου

Γίνε πιο δημιουργικός και πιο αποφασιστικός. Όσο αναβάλλεις τις αποφάσεις σου, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να τις πάρεις αργότερα και αυτό θα κάνει τα προβλήματά σου μεγαλύτερα.

Να θυμάσαι ότι οι περίοδοι θλίψης μπορεί να είναι αρκετά εποικοδομητικές για να κάνεις τις αλλαγές που χρειάζεσαι στη ζωή σου, στον εαυτό και στις σχέσεις σου. Αν περνάς μια τέτοια φάση, μην την αφήνεις να σε παρασύρει στη μαύρη τρύπα της κατάθλιψης. Αξιοποίησέ την για να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη.

cosmo.gr, antikleidi.com

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!