Έχεις αναλογιστεί τι είναι αυτό που σε εμποδίζει να αγαπήσεις τον εαυτό σου; Γιατί φαίνεται να είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο;

Advertisement

Το να αγαπήσεις τον εαυτό σου δεν είναι μια κατάσταση στην οποία φτάνεις κάνοντας κάποιες δραστηριότητες. Είναι μια κατάσταση όπου απλώς δε χρειάζεται να κάνεις τίποτα, παρά μόνο να παρατηρείς και να αποδέχεσαι κάθε σκέψη, κάθε πράξη, κάθε συναίσθημα. Δε χρειάζεται να προσπαθείς να γίνεις κάτι, παρά μόνο να αποδεχτείς αυτό που είσαι. Αφουγκράσου τις ανάγκες σου, τους φόβους σου και παρατήρησε σε τι σε εξυπηρετούν και από τι σε προστατεύουν.

Μέσα σου κουβαλάς πεποιθήσεις και προγραμματισμούς από την παιδική σου ηλικία, υλικό που χρησιμοποιεί ο νους για να σε κρίνει, και έτσι τροφοδοτεί και συντηρεί τους φόβους σου. Εσύ του έχεις επιτρέψει όλο αυτό και του έχεις δώσει τη δύναμη για να σε εξουσιάζει.

Ο νους είναι ένα υπέροχο εργαλείο. Η αποστολή του είναι να σε βοηθάει να κάνεις πιο εύκολα, οργανωμένα και μεθοδικά τις εργασίες της καθημερινότητάς σου. Όταν όμως λειτουργεί αυτόνομα και ανεξέλεγκτα, τότε φέρνει στην επιφάνεια όλο το ασυνείδητο υλικό που υπάρχει μέσα σου.

Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό. Αντιθέτως, είναι πολύ χρήσιμο και ωφέλιμο, και αν καταφέρεις να το διαχειριστείς σωστά, θα ελευθερωθείς από τους περιορισμούς σου.

Μήν χάσετε:

Συνήθως όμως αναμοχλεύεις τους φόβους και αναπαράγεις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις στις σχέσεις σου, με αποτέλεσμα να αυτοπεριορίζεσαι.

Ας αναφέρουμε κάποιους από τους φόβους που μας περιορίζουν και ας προσπαθήσουμε να τους προσεγγίσουμε από μια διαφορετική οπτική, τροφοδοτώντας παράλληλα το νου με νέο υλικό.

Ο Φόβος Της Γνώμης Των Άλλων
Ο Φόβος Της Κριτικής
Ο Φόβος Του Να Μην Είσαι Τέλειος
Ο Φόβος Να Πεις «ΟΧΙ»
Ο Φόβος Να Δείξεις Αδυναμία
Ο Φόβος Της Αποτυχίας
Ο Φόβος Της Διαφορετικότητας
Ο Φόβος Της Απόρριψης
Η Ανάγκη Να Σε Αγαπούν
Ο Φόβος Της Εγκατάλειψης
Ο Φόβος Του Μέλλοντος
Ο Φόβος Του Θανάτου
συνεχίζεται …… (η ανάλυση των φόβων σε επόμενες δημοσιεύσεις)

Χρύσα Ευαγγέλου, από το βιβλίο “ΕΝΟΡΑΣΙΣ”, εκδόσεις Οσελότος

enorasis.edu.gr

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!