γράφει η Χρύσα Ευαγγέλου

Advertisement

Ο κάθε τύπος έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Στα παλιότερα χρόνια υπήρχαν τύποι οι λεγόμενοι “καθαροί”. Δηλαδή ένας άνθρωπος μπορούσε εύκολα να κατατάξει τον εαυτό του σε έναν από τους τρείς τύπους(vata, pitta, kapha). Στη σημερινή εποχή σπάνια θα βρούμε καθαρό τύπο. Συνήθως οι ιδιοσυγκρασίες εμφανίζουν μια κύρια ενέργεια και μια δευτερεύουσα.

Για παράδειγμα σήμερα έχουμε τους διπλούς τύπους (vata-pitta, pitta-kapha και vata-kapha) και σπανιότερο εμφανίζεται και ο τριπλός τύπος vata-pitta-kapha.

VATA – Αέρινος τύπος
PITTA – Πύρινος τύπος
KAPHA – Υδάτινος τύπος

VATA – Αέρινος τύπος

Το κύριο στοιχείο που χαρακτηρίζει την Αέρινη Ιδιοσυγκρασία – Vata, είναι η κίνηση και η ευμεταβλητότητα.

Είναι τα άτομα που κινούνται συνεχώς τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά αλλά και νοητικά. Έχουν πολλές ιδέες αλλά τους λείπει η οργάνωση και η στρατηγική. Είναι άνθρωποι που σκέφτονται συνεχώς και ασχολούνται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα αλλά σπάνια τελειώνουν αυτά που αρχίζουν.

Σωματικά είναι κυρίως πολύ λεπτά, αδύνατα άτομα, αρκετά ψηλά ή κοντά. Το σώμα τους είναι στεγνό από λίπος, είναι αυτό που λέμε ‘πετσί και κόκκαλο’. Το δέρμα τους είναι συνήθως σκούρο και στεγνό, με συχνή ξηροδερμία και απολέπιση και είναι ο τύπος που λέμε ότι “σπάει εύκολα”.

Τον αέρινο τύπο πολύ εύκολα θα τον καταλάβετε από την ομιλία του, η οποία είναι ακατάπαυστη, ασταθής και γρήγορη και συνήθως πετάγεται από το ένα θέμα στο άλλο. Αρκετά αδέξιος θυμίζει τον γκούφυ.

Με το φαγητό δεν έχει καλές σχέσεις. Τείνει να έχει ακατάστατη όρεξη, εναλλάσσονται συχνά οι γεύσεις που επιθυμεί και όταν τρώει, τρώει μικρές ποσότητες. Η πέψη του είναι ταραγμένη και συχνά παρουσιάσει ευερεθιστικότητα εντέρου.

Τα δόντια του συνήθως έχουν ασύμμετρο σχήμα και παρουσιάζει συχνά ορθοδοντικά προβλήματα.

Σαν εραστής έχει ασταθείς σχέσεις, μικρές σε διάρκεια.

Τα συναισθήματα του εναλλάσσονται και αυτά έντονα, είναι οι λεγόμενοι κυκλοθυμικοί τύποι, αλλά και οι αυθόρμητοι.

Ο ύπνος του είναι ελαφρύς και ακατάστατος καθώς και οι ώρες που επιλέγει να κοιμηθεί.

Σαν τύπος έχει πολύ επιφανειακή μνήμη, όσο εύκολα μαθαίνει, τόσο εύκολα ξεχνάει. Συνηθίζει να μαθαίνει και να θυμάται με ήχους.

Η αντοχή του είναι μικρή και εξαντλείται εύκολα.

Ο τύπος αυτός συνήθως κρυώνει πολύ και αναζητά ζεστό και υγρό κλίμα (θάλασσα).

Η περίοδος στις γυναίκες είναι ακατάστατη με λίγο αίμα και υπάρχει έντονος πόνος.

Λόγω της υπερέντασης και του άγχους συχνά ταλαιπωρείται από ασθένειες όπως οι πονοκέφαλοι, ταχυκαρδίες, αρρυθμίες, δύσπνοιες, κολίτιδες, διαταραχές περιόδου, νευρώσεις.

Μήν χάσετε:

PITTA – Πύρινος τύπος

Το κύριο στοιχείο της Πύρινης Ιδιοσυγκρασίας – Pitta, είναι το στοιχείο της θερμότητας και τακτικότητας.

Ο τύπος της φωτιάς είναι ο τύπος της τάξης. Όταν ασχολείται με κάτι είναι της λεπτομέρειας και της συστηματοποίησης. Θέλει να οργανώνει τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια. Είναι ο λεγόμενος “τελειομανής” τύπος.

Έχει ωραίο, γεροδεμένο, σώμα, με ισορροπημένη κατανομή του λίπους. Συνήθως εμφανίζει ανοιχτό, ροδαλό δέρμα που κοκκινίζει εύκολα.

Το βλέμμα του είναι έντονο και σταθερό και η φωνή του σίγουρη και δυνατή. Αυτό που έχει να πει θα το πει με σαφήνεια και ακρίβεια χωρίς περιστροφές.

Έχει συνήθως μεγάλη όρεξη και καλό μεταβολισμό και πέψη. Αναζητά να τρώει σε συγκεκριμένες ώρες και του βγαίνει εύκολα θυμός αν αργήσει το γεύμα του.

Τα δόντια του έχουν συμμετρικό σχήμα και θέση και εναποθέτει εύκολα πέτρα.

Η ερωτική του επιθυμία είναι έντονη, όμως είναι σταθερός εραστής και προτιμάει τον έρωτα με λογική.

Ζεσταίνεται πολύ και ιδρώνει έντονα, γι’ αυτό αναζητά δροσερό και ξηρό κλίμα, όπως είναι το βουνό.

Έχει πολύ καλή μνήμη και θυμάται κυρίως με εικόνες και αποστηθίζει εύκολα.

Συναισθηματικά είναι ο τύπος που θα του βγει εύκολα θυμός.

Νοητικά έχει τετράγωνη λογική και μεγάλο αυτοέλεγχο και αυτοπειθαρχία σαν προσωπικότητα.

Η κίνηση του είναι οργανωμένη και έχει αρκετή αντοχή στα αθλήματα.

Ο ύπνος του είναι τακτικός και σταθερός, εύκολος στο ξεκίνημα με έντονα όνειρα.

Η περίοδος στις γυναίκες είναι σταθερή σε ποσότητα και τακτική σε ημερομηνία, με καθαρό κόκκινο χρώμα και έντονη αιμορραγία.

Τα σωματικά του προβλήματα σχετίζονται με φλεγμονές στις οποίες υπάρχει το στοιχείο του καψίματος. Συχνά εμφανίζει έλκη στο στομάχι, ηπατικά και δερματικά προβλήματα.

KAPHA – Υδάτινος τύπος

Το κύριο χαρακτηριστικό της Υδάτινης Ιδιοσυγκρασίας – Kapha, είναι η ηρεμία και η σταθερότητα.

Ο τύπος του νερού και της γης είναι ο βραδύς, νωχελικός, ήρεμος, γλυκός και σταθερός τύπος. Έχει τάση για παχυσαρκία και κατακράτηση υγρών. Το βάρος τους είναι αυξημένο και η κατανομή του λίπους στο σώμα είναι σαν αχλάδι.

Το δέρμα τους είναι άσπρο και ανοικτό που όμως μαυρίζει εύκολα και έχει ελάχιστες ελιές.

Τα μάτια του έχουν ένα ήρεμο και σταθερό βλέμμα και είναι συνήθως μεγάλα σε μέγεθος.

Τα δόντια του είναι συνήθως μεγάλα και λευκά, σπάνια εμφανίζουν τερηδόνα και είναι αρκετά γερά όπως και τα κόκκαλα του.

Η ομιλία του είναι ήρεμη, μελωδική, χαμηλής έντασης και προτιμούν να ομιλούν μόνο όπου υπάρχει πραγματικά λόγος. Γενικά δεν τους αρέσουν οι πολλές κουβέντες.

Η όρεξη τους στο φαγητό είναι σταθερή με μεγάλες ποσότητες, όμως ο μεταβολισμός τους είναι πολύ αργός και χρειάζεται πολύ προσοχή.

Η περίοδος στις γυναίκες είναι ανώδυνη και τακτική, μέτρια σε ποσότητα και το αίμα ανοιχτόχρωμο. Μερικές φορές σαν σύμπτωμα παρουσιάζουν πρήξιμο.

Η ερωτική τους διάθεση είναι σταθερή, ρομαντική όπως και οι σχέσεις τους. Γενικά προτιμούν την ρουτίνα στις συνήθειες τους.

Ο ύπνος τους είναι βαθύς και συνεχόμενος, ήρεμος και με γλυκά όνειρα.

Έχουν μεγάλα αποθέματα δύναμης, αντέχουν σε καταπονήσεις και έχουν τακτικό πρόγραμμα.

Συναισθηματικά είναι άτομα με μεγάλη υπομονή, ηρεμία που όμως εύκολα μπορούν να πέσουν σε μελαγχολία και συχνά αποφεύγουν καταστάσεις, λόγο βαρεμάρας.

Η μνήμη τους είναι μνήμη ‘ελέφαντα’. Μαθαίνουν όμως αργά και θυμούνται με συναισθήματα.

Κρυώνουν εύκολα και γι’ αυτό αναζητούν ξηρό και ζεστό κλίμα(μεσόγειος).

Δεν είναι θεωρητικοί ούτε ιδιαίτερα οργανωτικοί αλλά είναι ιδανικοί στο να κρατάνε αυτά που υπάρχουν. Έχουν υπομονή και εύκολα μπαίνουν στη θέση των άλλων. Δεν εκνευρίζονται εύκολα.

Συνήθως πάσχουν από ασθένειες όπως η παχυσαρκία, κατακράτηση υγρών, οιδήματα, κατακράτηση υγρών, φλεβίτιδα, κιρσοί, αυξημένη χοληστερίνη, τριγλυκερίδια.

“Copyright υλικού © Χρύσα Ευαγγέλου, για το enorasis.edu.gr

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!