Νέα έρευνα έδειξε πως οι καπνιστές που κόβουν το κάπνισμα πριν κλείσουν τα 44, ζουν σχεδόν όσο οι άνθρωποι που δεν κάπνισαν ποτέ στη ζωή τους.

Advertisement

Το κάπνισμα, σύμφωνα με έρευνες γνωστές εδώ και χρόνια, μπορεί να μειώσει κατά τουλάχιστον 10 χρόνια το μέσο προσδόκιμο επιβιώσεως.

Ωστόσο, η νέα ανάλυση η οποία βασίζεται σε στοιχεία από δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς, αποκαλύπτει ότι η διακοπή του καπνίσματος πριν από τα 44 «επιστρέφει» τα σχεδόν εννέα από αυτά τα χρόνια.

Εάν, μάλιστα, κόψει κάποιος το κάπνισμα πριν από 35 του, «ξανακερδίζει» σχεδόν ολόκληρη την χαμένη δεκαετία, κατά τον επικεφαλής ερευνητή δρα Πραμπχάτ Τζα, καθηγητή Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και διευθυντή του Κέντρου Έρευνας Παγκόσμιας Υγείας του πανεπιστημίου το οποίο εδρεύει στο Νοσοκομείο St Michael.

Διευκρινίζει, βέβαια, πως αυτό δεν σημαίνει πως είναι ασφαλές να καπνίζει κάποιος έως ότου γίνει 40. Όπως εξηγεί: «Οι πρώην καπνιστές εξακολουθούν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με τους ουδέποτε καπνιστές – απλώς η αύξηση του κινδύνου είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με τον τεράστιο κίνδυνο τον οποίο διατρέχουν όσοι εξακολουθούν να καπνίζουν».

Όπως γράφουν ο δρ Τζα και οι συνεργάτες του στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM), όσοι κόβουν το κάπνισμα μεταξύ 35 και 44 ετών κερδίζουν σχεδόν εννέα από τα 10 χαμένα χρόνια ζωής, ενώ όσοι το κόβουν μεταξύ 45 και 54 ετών κερδίζουν έξι από τα χαμένα χρόνια.

Όσοι εξάλλου σβήνουν το τελευταίο τους τσιγάρο στις ηλικίες 55-64 ετών, κερδίζουν μόλις τα τέσσερα από τα δέκα χαμένα χρόνια ζωής.

Η ανάλυση αυτή είναι μοναδική διότι βασίζεται σε στοιχεία από τον γενικό πληθυσμό και όχι από ειδική πληθυσμιακή ομάδα (λ.χ. τους νοσηλευτές ή τους γιατρούς) όπως είχε συμβεί με τις προγενέστερες ανάλογες αναλύσεις.
Επιπλέον, για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν γυναίκες οι οποίες άρχισαν να καπνίζουν σε νεαρή ηλικία και εξακολούθησαν έως δεκαετίες έπειτα από την ενηλικίωσή τους.

«Οι γυναίκες που καπνίζουν σαν άντρες, πεθαίνουν σαν άντρες», δήλωσε ο δρ Τζα.

Όπως έδειξε η ανάλυση, τα ποσοστά θνησιμότητας στους νυν καπνιστές ηλικίας 25-79 ετών είναι τριπλάσια απ’ ό,τι μεταξύ των ανθρώπων οι οποίοι ουδέποτε στη ζωή τους κάπνισαν. Επιπλέον, οι ουδέποτε καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να ξεπεράσουν τα 80 τους χρόνια σε σύγκριση με όσους κάποτε κάπνιζαν.

Η ανάλυση βασίζεται σε στοιχεία από περισσότερους από 200.000 Αμερικανούς, οι οποίοι παρακολουθούνται σε ετήσια βάση από το 1986 έως σήμερα, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ειδικά ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής και την υγεία τους .

Την νέα ανάλυση χρηματοδότησαν τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ, τα Καναδικά Ιδρύματα Έρευνας της Υγείας (CIHR) και το πρόγραμμα Disease Control Priorities-3 του Ιδρύματος Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς.

proionta-tis-fisis.com

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!