υπερβολικές προσδοκίες

Το να περιμένετε υπερβολικά πολλά από τους άλλους οδηγεί μονάχα σε απογοήτευση. Μην επιτρέπετε να εξαρτάται η ευτυχία σας από τους άλλους ανθρώπους, είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Advertisement

Το να έχετε υπερβολικές προσδοκίες από τους άλλους αντί να κάνετε εσείς τον εαυτό σας ευτυχισμένο οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να περιμένει πολλά από τους άλλους, επειδή δεν ξέρουμε αν θα είναι οι ίδιοι άνθρωποι αύριο και αυτό μπορεί τελικά να μας πληγώσει.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Μη σπαταλάτε το χρόνο σας σε ανθρώπους που σας πληγώνουν.

Ζούμε τις ζωές μας περιβαλλόμενοι από προσδοκίες, πολλές από τις οποίες δεν είναι ρεαλιστικές. Όταν έχετε απογοητευτεί αρκετές φορές, συνειδητοποιείτε ότι είναι καιρός να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τους άλλους και να σταματήσετε να έχετε υπερβολικές προσδοκίες από αυτούς.

Οι υπερβολικές προσδοκίες από τους άλλους οδηγούν σε απογοήτευση
Το να περιμένετε πράγματα που δεν θα έρθουν ή δεν θα συμβούν ποτέ οδηγεί σε απογοήτευση. Ίσως να μην πρέπει να έχετε καμία προσδοκία από κανέναν, επειδή γνωρίζετε ότι δεν ελέγχετε τη συμπεριφορά τους. Ξέρετε όμως από ποιον πρέπει να έχετε προσδοκίες; Από τον εαυτό σας.

Σήμερα σας προσκαλούμε να μάθετε τέσσερις τρόπους που μπορούν να σας βοηθήσουν στη μετάβασή σας καθώς αρχίζετε να εγκαταλείπετε τις προσδοκίες σας. Θα απελευθερωθείτε και θα επιτρέψετε στον εαυτό σας να αφήσει πίσω του τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Είναι καιρός να σταματήσετε να περιμένετε και να αρχίσετε να ζείτε.

1. Μάθετε να ξεχωρίζετε τις προσδοκίες από την εξάρτηση
Ίσως να μην έχετε επίγνωση αυτού του γεγονότος, όμως έχετε κατηγορήσει άλλους ανθρώπους για τη δική σας δυστυχία σε πολλές περιπτώσεις. Το πώς ενεργείτε επηρεάζει τη συναισθηματική σας κατάσταση. Εξαρτάστε από τους άλλους επειδή έχετε κάνει τους άλλους υπεύθυνους για ένα μέρος της ζωής σας για το οποίο μπορείτε να είστε υπεύθυνοι μόνο εσείς.

Διαβάστε το άρθρο: Μην αφήνετε τους ανθρώπους να σας παρασύρουν στις φουρτούνες τους.

Η ευτυχία είναι αδύνατη αν συνεχώς εξαρτάστε από άλλους ανθρώπους για να αισθάνεστε καλά. Το να μάθετε να χαλαρώνετε και να εγκαταλείπετε τις προσδοκίες σας θα σας επιτρέψει να δείτε ότι η ευτυχία είναι στα χέρια σας και μόνο εσείς είστε υπεύθυνοι γι’αυτή.

2. Αποδεχτείτε ότι δεν θα παίρνετε πάντα πίσω ό,τι δίνετε
Όλοι έχουμε ακούσει ότι, αν δίνουμε κάτι, δεν πρέπει να περιμένουμε καμία ανταπόδοση. Ωστόσο μέσα μας όλοι θέλουμε να πάρουμε κάτι πίσω με κάποιον τρόπο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση περιμένουμε ότι οι άλλοι θα ανταποδώσουν τις ενέργειές μας.

Το μόνο που καταφέρνουμε με αυτό τον τρόπο είναι να μπαίνουμε σε μια κατάσταση στην οποία βάζουμε πρώτες τις προσδοκίες μας. Δεχτείτε τους άλλους ανθρώπους όπως είναι, δεν θα μπορέσουν όλοι να ανταποκριθούν στις προσδοκίες σας. Μη στενοχωριέστε. Θα πρέπει να είστε ευχαριστημένοι με ό,τι είστε πρόθυμοι να μοιραστείτε, χωρίς να έχετε καμία προσδοκία ανταπόδοσης.

3. Μην εξιδανικεύετε ποτέ ανθρώπους ή καταστάσεις
Οι προσδοκίες προέρχονται από εξιδανικευμένες καταστάσεις. Στις ερωτικές σχέσεις, για παράδειγμα, μπορεί να θεωρούμε το σύντροφό μας ιδανικό, τέλειο και χωρίς ελαττώματα. Αυτή η ψευδαίσθηση διαλύεται με τον καιρό οδηγώντας σε μεγάλες απογοητεύσεις.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Το πρόβλημά μου είναι ότι έχω προσδοκίες από τους άλλους.

Η εξιδανίκευση μιας κατάστασης ή ενός ατόμου σας εμποδίζει να δείτε ότι οι άνθρωποι αλλάζουν και συχνά όχι προς το καλύτερο. Αυτό θα σας πληγώσει, θα πονέσει και δεν θα συνειδητοποιήσετε ότι εσείς είστε υπεύθυνοι. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τίποτα και κανέναν. Όταν εξιδανικεύουμε, πιστεύουμε σε ένα όνειρο που δεν μπορεί ποτέ να γίνει αληθινό.

4. Όλοι έχουμε ελαττώματα, κανείς δεν είναι τέλειος
Ίσως να μη βρεθήκατε ποτέ στην άλλη πλευρά και ίσως να μην απογοητεύσατε ποτέ κανέναν στο παρελθόν. Ή ίσως κάποιος είχε υψηλές προσδοκίες από σας αλλά δεν ανταποκριθήκατε σε αυτές προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση.

Κανείς δεν είναι τέλειος, επομένως πρέπει να αποδεχτούμε τον εαυτό μας όπως είναι. Τι θα συνέβαινε αν όλοι αρχίζαμε να αποδεχόμαστε τα πράγματα αντί να περιμένουμε κάτι που ίσως δεν έρθει ποτέ; Έτσι, αν κάποιος σας αδικήσει, θα μπορέσετε να το αποδεχτείτε επειδή δεν είχατε προσδοκίες. Αν κρατήσετε αυτή τη θέση, θα εκπλαγείτε ευχάριστα.

Οι υπερβολικές προσδοκίες από τους άλλους δεν είναι ποτέ καλό πράγμα. Αν έχετε κουραστεί να απογοητεύεστε, αν έχετε κουραστεί με τους άλλους ανθρώπους που αλλάζουν γνώμη από τη μια στιγμή στην άλλη και με τον εγωισμό τους, τότε σταματήστε να έχετε τόσες πολλές προσδοκίες από αυτούς.

Μην παραλείψετε να διαβάσετε το άρθρο: Συγχωρήστε και αφήστε το παρελθόν σας πίσω.

Το μόνο άτομο από το οποίο πρέπει να έχετε προσδοκίες είναι ο εαυτός σας. Αποδεχτείτε τους άλλους, αλλά μην επιτρέπετε ποτέ στον εαυτό σας να εξαρτάται από τους άλλους για την ευτυχία σας. Απελευθερωθείτε από περιοριστικές στάσεις που σας εμποδίζουν να ακολουθήσετε τα όνειρά σας. Εγκαταλείψτε τις προσδοκίες και αρχίστε να ζείτε τη ζωή σας με αυθεντικότητα.

meygeia.gr

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!