Η Ευθύνη μιας μάνας

Αν αναρωτιέσαι γιατί την ευθύνη την έχει η μάνα εφόσον και ο πατέρας συμμετέχει στην διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού, θα πάρεις την απάντηση αν σταθείς στην λέξη … συμμετέχει!

Η μάνα είναι αυτή που δίνει την ψυχή της! Κι εκεί ακριβώς είναι η ευθύνη – παγίδα!

Advertisement

Δίνοντας την μεταγγισμένη της ψυχή με τις ανασφάλειες και τις φοβίες της συντηρεί εν αγνοία της την διαιώνιση μιας αρρωστημένης κοινωνίας. Συντηρεί ακριβώς, αυτόν τον ψεύτικο υιοθετημένο εαυτό, από γενιά σε γενιά!

Ενώ δίνει στα παιδιά της φροντίδα, χάδια, νουθεσίες, δεν τα μαθαίνει ποτέ να βλέπουν την Αλήθεια τους , ν΄ αγαπούν τον εαυτό τους, ν΄ ανακαλύπτουν τα όνειρά τους, γιατί πολύ απλά δεν το έκανε η ίδια στον εαυτό της.

Τα παιδιά με την σειρά τους κουβαλώντας μέσα τους αυτόν τον εαυτό νοιώθουν μειονεκτικά και φοβισμένα ανίκανα να δώσουν απαντήσεις σε ερωτηματικά όπως: Ποιός είμαι; Τί θέλω να κάνω στην ζωή μου; Γιατί δεν είμαι χαρούμενος; Και μιας και δεν τους αρέσει αυτός ο εαυτός, κλείνονται στα τείχη τους για να προστατευτούν και να κρύψουν αυτήν την ασχήμια της ζωής τους από τον αληθινό εαυτό τους και τους γύρω τους. Ναρκωμένα τότε, θρέφουν εν αγνοία τους τον εγωισμό-άμυνα, προσπαθώντας να κυριαρχήσουν στα αδέλφια τους στην αρχή, στους φίλους, στην κοινωνία ολόκληρη!

Κι εκεί ακριβώς έρχεται το χάος, η απομόνωση, η καταστροφή!

Αν δεν θέλεις να κοιτάξεις γύρω σου, την οικογένειά σου, τους φίλους σου, την γειτονιά σου, την χώρα σου, την ανθρωπότητα ολόκληρη, θα σου αναφέρω ένα τρανταχτό ολέθριο παράδειγμα υιοθετημένου εαυτού και κατά προέκταση εγωισμού, από την ιστορία !

Τα εκατομμύρια νεκρών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν αποτέλεσμα ενός εγωιστή, του Γουλιέλμου Κάιζερ.

Ερχόμενος στην ζωή με προβλήματα υγείας στα κάτω άκρα και βιώνοντας την μοναξιά, την απόρριψη, την ανασφάλεια, τις αρνητικές κριτικές από την οικογένεια και το περιβάλλον του, από ανθρώπους δηλαδή εξίσου ανασφαλείς, τον οδήγησαν να κλειστεί σ΄ έναν ψεύτικο εαυτό και να θρέψει τον εγωισμό ! Κανείς δεν του έμαθε ν΄ αγαπάει τον αληθινό εαυτό του όπως ήταν με τα ελαττώματα και τα προτερήματά του ! Αυτός ο εγωισμός μετατράπηκε σε ανάγκη κυριαρχίας και επικράτησης όπως γίνεται πάντα!

Μητέρα! Πατέρα! Άνθρωπε!
Κοίταξε μέσα σου επιτέλους! Ίσως έτσι κάποτε να μιλάμε για μια υγιή κοινωνία! Ίσως έτσι κάποτε να πάψουμε να χρησιμοποιούμε την λέξη αγάπη σαν άλλοθι από ανάγκη επιβεβαίωσης. Να δίνουμε .. για να πάρουμε.

Ας σταματήσουμε αυτήν την λάθος συνέχεια!
Ας φύγουμε από την λήθη!
Ας δούμε την Αλήθεια!

Γράφει η Φεβρωνία Σεβαστού Για Το healingeffect.gr

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!