Μανούλες Ανασφάλειες

Αφιερωμένο σε σένα …

… για να χαθεί από την κοινωνία η αδικία και το ψέμα που τα προκαλεί ο εγωισμός …

Advertisement

και να επικρατήσει η αλήθεια και η αγάπη που τα προκαλεί η αυτογνωσία…
Να συστηθώ …

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1965, το έβδομο και τελευταίο παιδί των γονιών μου, που με την σειρά τους γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και αφού κλέφτηκαν (από έρωτα;;;), παντρεύτηκαν στην Σάμο, το 1943 περίπου.

Mόλις αποφοίτησα από το Λύκειο, στη συνέχεια από σχολή Γραμματέων, παντρεύτηκα. Και στις δύο πιο πάνω επιλογές μου απέτυχα μιας και καμία δεν την ήθελα με την καρδιά μου. Ερωτευμένη δεν ήμουν όμως ήταν ο μόνος ανώδυνος δρόμος για να φύγω.
Στην πορεία αποδείχτηκε ότι για μένα ήταν επώδυνος και μετά από τέσσερα χρόνια, χώρισα. Στην συνέχεια πάλι, προς αναζήτηση του έρωτα λυτρωτή, έπεσα σε παρόμοιες άσχημες καταστάσεις και μοιραίο ήταν να ξαναχωρίσω.

Όταν γνώρισα τον δεύτερο επίσημα σύζυγό μου θεώρησα ότι βρήκα ένα απάνεμο λιμάνι να κρύψω την ανασφάλειά μου και εννοείται, τρίτωσε ο χωρισμός.
Μαζί του απέκτησα τρία υπέροχα παιδιά αλλά, επειδή πάντα δίνουμε ότι έχουμε κατάλαβα ότι εκτός από αγάπη έδινα και όλα τα αρνητικά που κουβαλούσα μέσα μου. Γιατί αν έχουμε πόνο, δίνουμε πόνο. Αν έχουμε θυμό, δίνουμε θυμό. Αν έχουμε ανασφάλεια, δίνουμε ανασφάλεια.

Ποτέ δεν έκανα τα θέλω μου, μόνο τα πρέπει σε μία αυστηρά πατριαρχική οικογένεια με κοινωνικά ταμπού και θρησκευτικές προκαταλήψεις, οι φόβοι μου έγιναν θηρία που με καταδίωκαν σ΄ όλη μου την ζωή. Η μόνη διέξοδος από παιδί μέχρι και σήμερα ήταν να γράφω στίχους για να μπορώ να εξωτερικεύω τον πόνο, την θλίψη και μία τάση φυγής. Τελικά διαπίστωσα ότι, αυτή η φυγή αφορούσε εμένα από τον εαυτό μου. Έναν εαυτό ψεύτικο που δεν ήμουν εγώ!

Πριν από χρόνια αποδέχτηκα μία έμφυτη ικανότητα να διεισδύω στην ανθρώπινη ψυχή, με απώτερο σκοπό, να βοηθάω όσους μου το ζητούσαν.
Αυτό όμως με απέτρεπε και υποσυνείδητα ανέβαλε στο να κοιτάξω μέσα μου, μιας και έπρεπε ν΄ αντιμετωπίσω τους δικούς μου φόβους. Δεν μπορούσα πλέον να συμβουλεύω άλλους περί αξιοπρέπειας, δύναμης, ειλικρίνειας, αγάπης, αλήθειας όταν παράλληλα είχα κάνει την ζωή μου, μαντάρα. Έπρεπε να κάνω πράξη την θεωρία, πρώτα στον εαυτό μου.

Σ΄ αυτό το σημείο, θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο μου Κώστα Κούστα που ήρθε στην ζωή μου όταν ζήτησα από το σύμπαν να ζήσω επιτέλους την Αλήθεια μου, έναν άνθρωπο με πνευματικά χαρίσματα, που με την δική του διαισθητική ικανότητα είδε την ψυχή μου, την εμπιστεύτηκε, την αγάπησε, με μία ανιδιοτελή αγάπη, αληθινή και με βοήθησε να δω, και ν΄ αρχίσω να γνωρίζω κι εγώ τον εαυτό μου.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά μου, που είναι δίπλα μου σ΄ αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας και όλους όσους πέρασαν από την ζωή μου φίλους, συγγενείς, γνωστούς γιατί όλοι είτε θετικά είτε αρνητικά έπαιξαν τον δικό τους ρόλο, στο να πάρω δυναμικές αποφάσεις για την ζωή μου.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ-ΟΜΟΛΟΓΙΑ

Το εγχειρίδιο που κρατάς στα χέρια σου, έχει ως σκοπό να βάλει τέλος στην ολέθρια συνέχιση της ανασφάλειας και του εγωισμού, από γενιά σε γενιά!
Απευθύνεται σε όσους και όσες επιθυμούν γι΄ αυτούς-ες και τα παιδιά τους να ζουν αληθινά με αξιοπρέπεια, μακριά από τον φόβο και την ιδιοτέλεια.

Ως μητέρα τριών παιδιών, πήρα μία απόφαση:

*Απόσπασμα από το κεφάλαιο Ε΄ Επιστολή προς την μητέρα μου – Η αφορμή για την αλλαγή πορείας

*[Δεν θα κάνω στα παιδιά μου ότι πολλές μανάδες της γενιάς σου και των επόμενων γενεών συνήθιζαν να κάνουν. Να κατηγορούν τον πατέρα στα παιδιά τους για ότι κακό τους είχε συμβεί!

Όσο δυσαρεστημένη κι αν ήμουν από την ζωή μου και από μία συμβίωση που με έκανε να βιώνω τον εγκλωβισμό και τον αργό θάνατο! (όπως εσύ…)

Είπα … δεν μπορεί να φταίει πάντα κάποιος άλλος αν δεν είσαι ευτυχισμένη, αν δεν τόλμησες να κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου, αν δεν αγάπησες εσύ εσένα, αν δεν προσπάθησες να πατήσεις στα πόδια σου κι έγινες εν αγνοία σου βάρος στην πλάτη κάποιου άλλου και παρόλα αυτά τον θεώρησες υπαίτιο της δυστυχίας σου!

Έτσι ξεκίνησα μία πορεία να πατήσω στα πόδια μου!
Να σταματήσω μια ολέθρια συνέχιση από γενιά σε γενιά!
Ν΄ ανακαλύψω την αλήθεια μου, ν’ αγαπήσω τον εαυτό μου, να νοιώσω ελεύθερη, να ζήσω κι αν δεν τα καταφέρω, να φταίω μόνον εγώ!
Το οφείλω στον εαυτό μου, το οφείλω στα παιδιά μου!]

Η ανάγκη ανατροπής ενός αρρωστημένου εαυτού, ήταν ο λόγος να ξεκινήσω μία πορεία αναζήτησης.

Μέσα από δύσκολες και άσχημες εμπειρίες μας δίνεται η ευκαιρία ν΄ ανακαλύπτουμε θησαυρούς για την ζωή μας. Αρκεί να υπάρχει η επιθυμία αναζήτησής τους και να γίνεται επιβεβλημένη η ανάγκη από το είναι μας ν΄ αλλάζουμε ότι δεν μας αρέσει, ότι δεν μας κάνει να νοιώθουμε ζωντανοί, ότι θίγει την αξιοπρέπειά μας.

Αν ζεις μέσα στο ψέμα οφείλεις ν΄ αναζητήσεις την Αλήθεια! Όπως αν βιώνεις μία ασθένεια αναζητάς την θεραπεία ή όταν γεύεσαι κάτι πικρό αναζητάς μια γλυκιά γεύση!

Η επιλογή μου ν΄ αποστασιοποιηθώ από την ζωή που ζούσα και από έναν εαυτό που ήμουν μέχρι χθες, με βοήθησε να δω. Με βοήθησε να συνειδητοποιήσω την δύναμη του μυαλού και το πώς, το σύμπαν υπηρετεί αυτήν την δύναμη.

Είτε θέλεις κάτι πολύ είτε όχι, ότι κυριεύει την σκέψη και την ψυχή σου, πραγματοποιείται.
Συνήθως αυτό που κατακλύζει την σκέψη είναι ο φόβος που ριζώνει και κατευθύνει τις ζωές μας. Όπως τα βάτα πνίγουν ένα κομμάτι γης που κανείς ποτέ δεν νοιάστηκε και δεν φρόντισε.

Προς μεγάλη μου έκπληξη είδα, ότι είχα γίνει μία μαμά που δεν ήθελα να γίνω και είχα μεταφέρει στα παιδιά μου τις δικές μου ανασφάλειες.

Μόνο που αυτόν τον εαυτό που δεν ήμουν εγώ, είχα μάθει να τον συντηρώ, είχα συνηθίσει να κρύβομαι πίσω απ΄ αυτόν, είχα υπνωτιστεί μέσα στο ψέμα του και βρέθηκα να έχω αντιμέτωπο τον αληθινό, πλην όμως άγνωστο εαυτό μου! Έτσι ήταν φυσικό να βιώνω την μοναξιά του αποχωρισμού, το ξεγύμνωμα της ψυχής, την αβεβαιότητα του αύριο!
Όμως , αυτός ο δρόμος δεν έχει επιστροφή!

Είχα φύγει από το ψέμα και βάδιζα προς την Αλήθεια!
Μια Αλήθεια που θα με απελευθέρωνε από τα πάθη μου που θα με έκανε να γνωρίσω τι σημαίνει αληθινή αγάπη μιας και θα είχα γνωρίσει και αγαπήσει εμένα!

Με την προσδοκία, αν τα καταφέρω, να είμαι σε θέση να μεταδώσω αυτήν την εμπειρία στα παιδιά μου, έστω και καθυστερημένα, καθώς και σε όσους θα ήθελαν και θα τολμούσαν να δουν την δική τους Αλήθεια.

©Γράφει η Φεβρωνία Σεβαστού Για Το healingeffect.gr

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!