καθαρίσετε τα αυτιά

Όταν τα αυτιά σας δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα υγείας, καθαρίζονται φυσικά από μόνα τους. Παρόλα αυτά, θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλές καταστάσεις στις οποίες το κερί των αυτιών μπλοκάρει ή βουλώνει τα αυτιά, προκαλώντας ενοχλήσεις όπως παράξενους ήχους, που σας εμποδίζουν να ακούσετε καθαρά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να καταφύγετε οι ίδιοι σε καθαρισμό των αυτιών σας, για να αφαιρέσετε το κερί που μπορεί να περισσεύει και έχει συσσωρευτεί στα αυτιά σας. Μπορείτε να καταλάβετε αν τα αυτιά σας έχουν βουλώσει ή μπλοκαριστεί λόγω συσσωρευμένου κεριού, από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Advertisement

Πόνος ή απώλεια της ακοής
Διάφοροι ήχοι και θόρυβος ή βούισμα στο αυτί
Φαγούρα και εκκρίσεις που έχουν δυσάρεστη οσμή

Οικιακές θεραπείες για τον καθαρισμό των αυτιών

Ευτυχώς έχουμε για σας μια μεγάλη ποικιλία από φυσικές, σπιτικές μεθόδους που είναι πολύ αποτελεσματικές στην απομάκρυνση του κεριού, που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για τον καθαρισμό των αυτιών σας. Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες θεραπείες είναι:

-Μασάζ για να διαλυθεί το κερί
Για να διαλύσετε το κερί που μπορεί να μπλοκάρει το κανάλι της ακοής σας, θα πρέπει να κάνετε μέτριας έντασης μασάζ στην περιοχή πίσω από το αυτί σας, να τραβήξετε το αυτί σας σε διάφορες κατευθύνσεις και ανοιγοκλείνετε το αυτί σας γρήγορα πολλές φορές.

-Υπεροξείδιο του υδρογόνου (Οξυζενέ)
Tο υπεροξείδιο του υδρογόνου ή οξυγονούχο ύδωρ ή απλά οξυζενέ είναι μια μέθοδος ενδεδειγμένη τόσο για τη θεραπεία πόνων του αυτιού καθώς και για την εξάλειψη της συσσώρευσης του κεριού το οποίο θα μπορούσε να εμποδίζει το αυτί. Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι η εξής:

Προσθέστε μισό φλιτζάνι οξυζενέ με μισό φλιτζάνι ζεστό νερό και στη συνέχεια, γεμίστε ένα σταγονόμετρο με αυτό. Χρησιμοποιήστε αυτό το μείγμα για τον καθορισμό και γεμίστε το αυτί, γέρνοντας το κεφάλι ή πολύ απλά ξαπλώνοντας στο πλάι. Αφήστε το να λειτουργήσει για τρία ή πέντε λεπτά. Στη συνέχεια, αφήστε το διάλυμα να απομακρυνθεί και ξεπλύνετε το αυτί σας χρησιμοποιώντας την ίδια διαδικασία, αλλά χρησιμοποιώντας μόνο ζεστό νερό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε baby oil ή μεταλλικό νερό αντί για οξυγονωμένο.

-Eλαιόλαδο
Σε αυτή την περίπτωση, προτείνουμε να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία όπως πριν, αλλά αντί για οξυζενέ με νερό να χρησιμοποιήσετε μόνο ζεστό ελαιόλαδο. Αφήστε να λειτουργήσει για 15 λεπτά και επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία τρεις φορές την ημέρα για τρεις ή τέσσερις ημέρες.

-Μπουκάλι με ζεστό νερό ή θερμοφόρα
Αυτή είναι μια απλή, αλλά αποτελεσματική θεραπεία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πάρετε ένα μπουκάλι ή μια θερμοφόρα και να το γεμίσετε με ζεστό (όχι βραστό) νερό. Πάρτε το ζεστό μπουκάλι και τοποθετήστε το απευθείας στο αυτί για 15 έως 30 λεπτά. Στη συνέχεια, θα παρατηρήσετε ότι το κερί είναι πιο μαλακό και πιο εύκολο να καθαριστεί.

-Έγχυση
Μπορείτε εύκολα να βρείτε ειδικά σωληνάρια στο φαρμακείο για να ξεπλύνετε και να καθαρίσετε τα αυτιά σας. Αυτό πρέπει να γίνει με ζεστό νερό, στη θερμοκρασία του σώματος. Μετά την έγχυση στο αυτί σας, θα πρέπει να στεγνώνετε καλά το αυτί.

-Πλύση με διάλυμα χαμομηλιού
Χρησιμοποιήστε δύο κουταλιές της σούπας άνθη χαμομηλιού και ένα φλιτζάνι νερό για τη διαδικασία αυτή. Φτιάξτε το χαμομήλι και περιμένετε να κρυώσει μέχρι να φτάσει στη θερμοκρασία του σώματος. Στη συνέχεια σουρώστε πολύ καλά.

Πριν από την εφαρμογή, τοποθετήστε τρεις σταγόνες ελαιόλαδο στο αυτί σας και αφήστε το να μείνει μέσα για 5 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε το αυτί σας με το διάλυμα χαμομηλιού που μόλις παρασκευάσατε, χρησιμοποιώντας ένα σταγονόμετρο ή ένα σωληνάκι.

Εάν το πρόβλημά σας εξακολουθεί για αρκετές μέρες πρέπει να δείτε έναν ειδικό, που θα μπορέσει να καθαρίσει τα αυτιά σας με ένα πιο συγκεκριμένο και αποτελεσματικό τρόπο.

Προφυλάξεις για τον καθαρισμό των αυτιών σας

Κάθε φορά που αισθάνεστε κάποια ενόχληση στα αυτιά σας, μην επιχειρήσετε να τα καθαρίσετε με την εισαγωγή ξένων σωμάτων μέσα τους. Οι μπατονέτες ή οι μπάλες βαμβακιού αντενδείκνυνται απολύτως για το σκοπό αυτό, επειδή θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το πρόβλημα πιέζοντας το κερί ακόμα πιο πίσω.

Εάν έχετε ένα διάτρητο τύμπανο ή υποφέρετε από ωτίτιδα, μην προσπαθήσετε ποτέ να καθαρίσετε το κερί με τη χρήση μεθόδων στο σπίτι, ή με σταγόνες οξυζενέ. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο αυτί σας.

Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιήσετε έγχυση υπό πίεση για να καθαρίσετε τα αυτιά σας, καθώς έτσι θα μπορούσατε να διατρέχετε τον κίνδυνο διάτρησης του τυμπάνου σας. Θα πρέπει επίσης να έχετε κατά νου ότι η διαδικασία του καθαρισμού των αυτιών σας δεν θα πρέπει να γίνεται πολύ συχνά, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις.

Καμία από αυτές τις προαναφερθείσες θεραπείες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 12 ετών. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρά προβλήματα, επειδή τα αυτιά τους είναι πιο ευαίσθητα. Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει βουλωμένο αυτί, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Μην Χάσετε: Αναμείξτε αυτό το υλικό με χυμό πορτοκάλι για να εξαφανιστεί η νικοτίνη από τον οργανισμό σας!

Να θυμάστε …

Θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι το κερί είναι αναγκαίο για την προστασία του αυτιού από τη σκόνη, τους μικροοργανισμούς, καθώς και κάθε άλλη ξένη ουσία που θα μπορούσε να εισέλθει στο κανάλι ακοής και έτσι να προκαλέσει κάποια ζημιά. Γι ‘αυτό ο καθαρισμός συνιστάται μόνο όταν πραγματικά το χρειάζεστε (αν έχετε πραγματικά πρόβλημα ακοής επειδή έχει συσσωρευτεί περίσσεια κεριού στο αυτί σας).

Αν τα αυτιά σας βουλώνουν συχνά, είναι καλύτερα να δείτε έναν ειδικό γιατρό (ΩΡΛ). Αυτός μπορεί να αποφασίσει ποια θεραπεία θα πρέπει να ακολουθήσετε για να επιλυθεί όπως πρέπει το θέμα.

meygeia.gr

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!