Αυτοκαταστροφή

Advertisement

Ανεξήγητη τάση ή μίμηση;

«έστιν ουν τραγωδία μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας»

Η αυτοκαταστροφή,  ενδεχομένως ,σαν συμπεριφορά να διέρχεται πολλά στάδια.  Το βέβαιο είναι – κατά την γνώμη μου- ότι η αφετηρία της μπορεί να εντοπιστεί σε εξωτερικούς παράγοντες και όχι στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου. Η ιδέα ότι όλα είναι επιλογή μας είναι λανθασμένη. Κανείς δεν επιλέγει την καταστροφή του. Αρχικά δέχεται την απόρριψη, και στην συνέχεια προκειμένου να επιβιώσει μέσα σε ένα απορριπτικό περιβάλλον ταυτίζεται με την γνώμη εκείνων που τον περιστοιχίζουν, ως ισχυρότεροι ή περισσότεροι που είναι.

Μαθαίνει δηλαδή να απορρίπτει πλευρές του εαυτού του, με αποτέλεσμα να τις κρύβει ως το σημείο της λησμονιάς. Έτσι απομακρύνεται από την α- λήθεια του και ξεχνάει ποιος πραγματικά είναι ή θα ήθελε να είναι, που θα ήθελε να βαδίσει και τι στόχους θα ήθελε να έχει θέσει. Και επειδή αυτό που προκύπτει ως κατασκευή της καθημερινότητάς του δεν του αρέσει, όσο κι αν προσπαθεί να χωρέσει σε ξένα, φορεμένα καλούπια, δεν τα καταφέρνει. Συχνά απόρριψη, αυτό-απόρριψη και αποτυχία συνδέονται.

Και σε αυτό το σημείο, τυφλωμένος εσωτερικά, προσπαθεί να καταστρέψει ό,τι φταίει. Επειδή όμως όπως συχνά συμβαίνει, το θύμα λογαριάζει ένοχο τον εαυτό του για τα λάθη και τις συμπεριφορές που υφίσταται, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση ο άνθρωπος λογαριάζει ότι ο ίδιος φταίει. Καταστρέφω λοιπόν αυτό που φταίει ισοδυναμεί με το καταστρέφω αυτόν που φταίει που δεν είναι άλλος από τον εαυτό μου.

Μήν χάσετε:

Αυτό το μεγάλο λάθος ,την αρχή ενός εγκλήματος ,δεν πρέπει κανείς να την επιτρέπει. Και εκεί βρίσκεται ένα πολύ σημαντικό σημείο προσωπικού αγώνα επιβίωσης. Να καταφέρει δηλαδή  ο άνθρωπος να είναι φίλος και όχι εχθρός του εαυτού του.

Αυτό μπορεί να απαιτεί να είναι εχθρός με όλους όσους βρίσκονται μια δεδομένη στιγμή κοντά του. Είναι χίλιες φορές προτιμότερο και έχει και ενδιαφέρον. Οι φίλοι γίνονται στην πορεία της ζωής του ανθρώπου, για πιο συγκεκριμένους λόγους από την τύχη. Ας επιλέγουμε λοιπόν αυτούς που θέλουμε να μας περιβάλλουν και όχι αυτούς που συμβαίνει να μας περιβάλλουν είτε ως φιλικά είτε ως συγγενικά  πρόσωπα. Η απόσταση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Αντίθετα, η έλλειψη απόστασης συμβάλλει στην απώλεια του ορίζοντα.

Πριν λοιπόν αυτοκαταστραφείς με ποικίλους τρόπους πάρε εσωτερική απόσταση και δες το περιβάλλον. Μετά αποφασίζεις. Για να είναι μια επιλογή και όχι μια μίμηση η ζωή σου. Γιατί η μίμηση συχνά οδηγεί στην τραγωδία.

Φιλικά, Σοφία Σαββίδου Για Το healingeffect.gr

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!