Είμαστε πολύ τυχεροί που υπάρχει ο κουρκουμάς. Είναι μια βόμβα υγείας, ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες που αντικαθιστά την κορτιζόνη! Γι` αυτό από πολλούς βοτανολόγους συστήνεται στα άτομα που πάσχουν απο ρευματοειδή αρθρίτιδα πριν καταφύγουν στην κορτιζόνη, να αποφύγουν τους πόνους με κουρκουμά! Μπορεί να μην χρειαστούν ποτέ ξανά κορτιζόνη!!

Advertisement

Μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε στο τσάι μας. Δίνει έναν αέρα ανατολής. Κάτι μυστηριώδες με γεύση και επίγευση. Γίνεται δε ακόμη απολαυστικότερο, όταν ξέρουμε ότι τα οφέλη που εισπράττουμε για την υγιεία μας, είναι ασύγκριτα! Βάλτε τον κουρκουμά σας όπου επιθυμείτε και κάντε μερακλήδικα φαγητά για όλους, παρέχοντας υγεία και δύναμη.

Οι ιδιότητες του κουρκουμά

Καρύκευμα με εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες. Το κύριο συστατικό του είναι η κουρκουμίνη, η οποία του προσδίδει το χαρακτηριστικό, βαθύ κίτρινο χρώμα του. Μελέτες απέδειξαν ότι η κουρκουμίνη διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης.

Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων φλεγμονής και ρευματοειδούς αρθρίτιδας στους ανθρώπους. Από άλλες μελέτες προέκυψε ότι μειώνει τη χοληστερόλη, εμποδίζει τη συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων (που οδηγεί σε θρόμβους), προστατεύει το ήπαρ από τις τοξίνες, ενισχύει την άμυνα του στομάχου κατά των οξέων, ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς κι εξουδετερώνει αρκετούς καρκινογόνους παράγοντες. Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση. [πηγή: proionta-tis-fisis]

Προσθέτοντας τον στα φαγητά με κάρυ -που επίσης είναι αντικαρκινικό- πολλαπλασιάζει τη γεύση, το άρωμα και δίνει ένα υπέροχο χρυσοκίτρινο χρώμα.

Τι είναι ο κουρκουμάς;

Πρόκειται για ένα αυτοφυές φυτό που μας έρχεται από την Ινδία. Χαρακτηριστικό του είναι το έντονο κίτρινο, σχεδόν χρυσαφί χρώμα για αυτό και χρησιμοποιείται και εκτός από τη μαγειρική και σαν βαφή. Αν τον χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα να είστε προσεκτικοί γιατί λεκιάζει πολύ εύκολα μαρμάρινους πάγκους, ρούχα, χέρια, πλαστικά εργαλεία κοπής και σκεύη. Είναι ένα αρκετά διαδεδομένο μπαχαρικό σε όλη την Άπω Ανατολή και είναι ένα από τα βασικά συστατικά του κάρρυ. Έχει μία ελαφριά πικρή γεύση, λίγο καυτερό και στυφό. Είναι γνωστό ότι η σκόνη κουρκουμά σε τοπική εφαρμογή μόνη της ή σε μείγμα για παράδειγμα μαζί με γιαούρτι έχει αντιφλογιστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες καθώς και πάνω σε πληγές σταματάει την αιμορραγία και έχει αντισηπτικές ιδιότητες.

Σε τι μας ωφελεί ο κουρκουμάς;

Ο κουρκουμάς έχει αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση. Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα βελτίωσε την πρωϊνή δυσκαμψία, την ικανότητα βαδίσματος και το πρήξιμο των αρθρώσεων. Αντιμικροβιακό, αντιικό, αντιμυκητιακό. Φαίνεται ότι βοηθάει στη επούλωση δερματικών πληγών διαβητικών και ότι προστατεύει από το γεροντικό καταρράκτη. Αυξάνει τη διαλυτότητα της χολής και της έκκρισης χοληστερίνης και χολερυθρίνης. Πιθανώς αποτελεσματικό στην πρόληψη χολολιθίασης. Πιθανώς κατά της σπαστικής κολίτιδας και του πεπτικού έλκους.

Βοηθάει στην καταπολέμηση όλου του εύρους των φλεγμονών που όλοι έχουμε μέσα μας, χωρίς πολλές φορές να το γνωρίζουμε. Παράλληλα, ο κουρκουμάς έχει την ιδιότητα να καθαρίζει συνολικά όλο τον οργανισμό μας, καθώς ανήκει στην κατηγορία των ισχυρών αντιοξειδωτικών βοτάνων. Είναι ένα βότανο με πολύ έντονο το καθαριστικό στοιχείο, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικό για την αντιμετώπιση των φλεγμονών που πολύ συχνά εμφανίζονται στο έντερο.

Στην αισθητική

Πολλά ινστιτούτα ομορφιάς στον κόσμο έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν μερικά από τα πλεονεκτήματα του κουρκουμά και έχουν ήδη αρχίσει να τον ενσωματώνουν στις θεραπείες τους. Αυτό που είναι καταπληκτικό με τον κουρκουμά είναι ότι είναι ευρέως διαθέσιμος και μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε πάρα πολύ εύκολα σε συνδυασμό με άλλα υλικά που βρίσκονται ήδη στην κουζίνα σας.

Ο κουρκουμάς μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την όψη της επιδερμίδας του προσώπου σας. Ανακατέψτε λίγο κουρκουμά με αγγούρι ή χυμό λεμονιού και απλώστε το στο πρόσωπό σας. Αφήστε το για λίγη ώρα και κατόπιν ξεπλύνετε πολύ καλά. Με μία μόνο εφαρμογή θα σας βοηθήσει, ενώ με περισσότερες εφαρμογές θα δείτε μία απαλή λάμψη στο πρόσωπό σας.

Αν έχετε προβλήματα ακμής ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να σας βοηθήσει. Ανακατέψτε κουρκουμά με σκόνη σανταλόξυλου, λίγο νερό και απλώστε στο πρόσωπο. Θα σας βοηθήσει αρκετά στην αντιμετώπιση της ακμής και είναι πολύ καλή και φθηνή εναλλακτική σε όλα αυτά τα χημικά σκευάσματα του εμπορίου.

Άλλη μία πολύ καλή εφαρμογή που έχει ο κουρκουμάς είναι να τον χρησιμοποιήσετε σαν απολεπιστικό σώματος. Ανακατέψτε λίγο κουρκουμά σκόνη μαζί με λίγο αλεύρι και νερό και με αυτό τρίψτε όλο σας το σώμα πριν πλυθείτε.

Ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έγκυες γυναίκες είναι η εμφάνιση ραγάδων. Για να τις αποφύγετε, ετοιμάστε ένα μείγμα με κουρκουμά και γιαούρτι, απλώστε στο στην κοιλιά σας για πέντε λεπτά και μετά ξεπλύνετε. Αν το κάνετε συχνά θα διατηρηθεί η ελαστικότητα του δέρματος και θα αποφευχθούν οι ραγάδες.

Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα χρησιμοποιείται στην Ινδία εδώ και χιλιετίες μέσα στα κάρυ, αυτά τα σύνθετα μείγματα μπαχαρικών που μετατρέπουν το φαγητό σε συμφωνία γεύσεων.

Ωστόσο, ο κουρκουμάς δεν έχει σχεδόν καμία γεύση σε σύγκριση με τα άλλα μπαχαρικά που συνθέτουν τα κάρυ (κύμινο, κόλιανδρο, κάρδαμο, κόκκινο τσίλι, τζίντζερ, κανέλα, γαρίφαλο, κ.λπ.).

Δεν χρησιμοποιείται για τη γεύση του, αλλά για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, τις οποίες αξιοποιούν εδώ και χιλιετίες η κινεζική και η ινδική παραδοσιακή ιατρική.

Πιο πρόσφατα, οι επιστήμονες απομόνωσαν τα δραστικά συστατικά του κουρκουμά, τα οποία ονόμασαν κουρκουμινοειδή. Το κύριο συστατικό είναι η κουρκουμίνη, η οποία αντιπροσωπεύει το 90% των κουρκουμινοειδών. Σε 100 γραμμάρια κουρκουμά, υπάρχουν περίπου 3 γραμμάρια κουρκουμίνης.

Μεταξύ όλων των θρεπτικών συστατικών, η κουρκουμίνη έχει γίνει αντικείμενο ενός τεράστιου αριθμού επιστημονικών μελετών. Μόνον στα αγγλικά, υπάρχουν 2.600 μελέτες!

Είναι ιδιαιτέρως γνωστή για τις ισχυρές της αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Όπως σίγουρα γνωρίζετε, οι χρόνιες φλεγμονές αποτελούν το βαθύτερο παράγοντα πολλών χρόνιων ασθενειών ―αν όχι όλων. Έχει αποδειχθεί ότι η κουρκουμίνη επηρεάζει την έκφραση σε περισσότερα από 700 γονίδια [3], γεγονός το οποίο θα μπορούσε να ερμηνεύσει εν μέρει τα πολυάριθμα οφέλη της για την υγεία:

Μην Χάσετε: Έπινε ζεστό νερό με κουρκουμά κάθε πρωί για 12 μήνες.Το αποτέλεσμα, εκπληκτικό!

έχει αντικαρκινική δράση,
έχει αντιφλεγμονώδη δράση, (δρα εναντίον της αρθρίτιδας και της παγκρεατίτιδας),
έχει αντιοξειδωτική δράση,
μειώνει τους ρευματικούς πόνους και τους πόνους της περιόδου,
βοηθάει στην πέψη,
έχει αντιμικροβιακή δράση για τη θεραπεία πληγών, ελκών και εκζεμάτων.
Επομένως, η δράση της κατά του καρκίνου δεν είναι ―και μακράν― το μοναδικό της σημείο ενδιαφέροντος.

mymind.gr

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!