Μη νομίζετε ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη κάθονται όλη μέρα στο κρεβάτι και κλαίνε. Αντιθέτως, οι περισσότεροι έχουν μια φυσιολογική ζωή αλλά δεν τους ευχαριστεί τίποτα και όλα τους καταπνίγουν.

Κατάθλιψη, ο σκοτεινός πόνος που καταβροχθίζει όλους όσους πάσχουν από αυτήν. Μοιάζει με ένα γίγαντα που σε κατατρώει, σε παγιδεύει, δεν σε αφήνει να δεις τη ζωή και σε τυλίγει με ένα σκοτεινό πέπλο που καταπνίγει εσένα και τους γύρω σου.

Advertisement

Η θλίψη, η ευερεθιστότητα, η απάθεια, η έλλειψη ενδιαφέροντος για το τι υπάρχει γύρω μας, η ανικανότητα να νιώσουμε ευχαρίστηση για κάτι, η απώλεια όρεξης, οι ενοχές, η δυσκολία σκέψης, συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων, οι επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας…

Αυτό μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτά αισθάνεται κάποιος όταν πάσχει από κατάθλιψη σχεδόν κάθε στιγμή και κάθε ημέρα. Είναι ένας έντονος πόνος που εξαντλεί κάθε πηγή φωτός που μπορεί να υπάρχει στη ζωή του.

Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη δεν είναι ξαπλωμένοι στο κρεβάτι και κλαίνε
Όλοι φανταζόμαστε ότι όταν κάποιος πάσχει από κατάθλιψη, είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι και κλαίει όλη μέρα. Ωστόσο, αυτή η έντονη και συχνή θλίψη είναι απλά ένας μικρός τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται η κατάθλιψη.

Στην πραγματικότητα, ορισμένοι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να μην παρουσιάζουν κανένα ίχνος θλίψης. Αντιθέτως, η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί με τη μορφή αυταρχικής συμπεριφοράς, υπερβολικής ευερεθιστότητας, ευαισθησίας, επιθετικότητας. Ορισμένες φορές η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί με τη μορφή μιας συνεχούς και έντονης κατήφειας.

Σύμφωνα με τα διαγνωστικά εγχειρίδια DSM-5 και ICD-10, η παρουσία ενός μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου θα πρέπει να πληροί περισσότερα κριτήρια εκτός από την παρουσία θλίψης ή ευερεθιστότητας. Αυτό σημαίνει ότι ένα από τα δυο συμπτώματα είναι απαραίτητα αλλά δεν αρκούν για μια διάγνωση κατάθλιψης.

Μήν χάσετε:

Κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής από αυτή τη φριχτή ασθένεια
Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε.

Μια μέρα μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι, ότι η ζωή σας δεν είναι όπως παλιά, τίποτα δεν σας ενθουσιάζει και μέσα σας δεν αισθάνεστε τίποτε άλλο παρά μόνο μια αναταραχή.

Τότε αρχίζετε να αισθάνεστε καταβεβλημένοι, όλα μοιάζουν να σας καταπιέζουν και να σας εξαντλούν. Πρέπει να πιέζετε τον εαυτό σας για να αισθανθεί οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό τον εσωτερικό πόνο που σας ακολουθεί σαν σκιά.

Υπάρχουν μέρες που αισθάνεστε χειρότερα και άλλες που νιώθετε καλύτερα, η συναισθηματική αστάθεια είναι το δεύτερο όνομά σας. Δεν καταλαβαίνετε, αισθάνεστε μόνο απίστευτο άγχος που σας βουλιάζει ακόμη πιο βαθιά μέσα στο σκοτάδι.

Δεν έχετε ιδέα τι συμβαίνει, δεν θυμάστε πότε αισθανθήκατε καλά για τελευταία φορά, εσωτερικά είστε κενοί. Αισθάνεστε χειρότερα όταν φεύγετε από το σπίτι, όταν κάποιος σας ζητά βοήθεια ή όταν πρέπει να αναλάβετε κάποια καινούργια εργασία στη δουλειά σας.

Αλλά αυτός ο πόνος θα περάσει. Χρειάζεστε κάποιον επαγγελματία να σας βοηθήσει για να κατανοήσετε καλύτερα την κατάστασή σας και να την ξεπεράσετε. Η ψυχολογική βοήθεια είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για να θεραπεύσετε το μυαλό σας.

Παθολογικό άγχος και κατάθλιψη

Ξέρουμε ότι πολύ συχνά η κατάθλιψη εκδηλώνεται με άγχος, δημιουργώντας μια αγχωτική-καταθλιπτική κατάσταση που μπορεί να είναι ακόμη πιο οδυνηρή και να προκαλεί σύγχυση σε όσους την αντιμετωπίζουν.

Το άγχος χαρακτηρίζεται από το φόβο, τον πανικό, τη νευρικότητα, την αποφυγή, την αστάθεια, την υπερδιέγερση, τη μυϊκή ένταση, την υπερεγρήγορση και τις συνεχείς σκέψεις απειλών ή κινδύνου.

Τόσο η κατάθλιψη όσο και το άγχος συνοδεύονται από τα ίδια συμπτώματα όπως ευερεθιστότητα, ανησυχία, ελλιπής συγκέντρωση, αϋπνία, κόπωση, ψυχοκινητική διέγερση, κλάμα, συναισθήματα κατωτερότητας, ενοχής και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Αν αισθάνεστε ότι σας χαρακτηρίζουν μερικά από όσα αναφέραμε σε αυτό το άρθρο ή αν πιστεύετε ότι μπορεί να πάσχετε από κατάθλιψη τότε συμβουλευτείτε το γιατρό σας και μιλήστε για τις ανησυχίες σας με τους ανθρώπους που σας αγαπούν.

Μην Χάσετε: Πώς η αδιάγνωστη κατάθλιψη έκλεψε τη ζωή μου!

Προσπαθήστε να βρείτε μια θεραπεία που θα σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε σιγά-σιγά στις σκέψεις και στο περιβάλλον σας και θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα.

Η θεραπεία της κατάθλιψης θα σηματοδοτήσει ένα πριν και μετά στη ζωή σας.

meygeia.gr

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!