Αν έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς θα ξαναφτιάξετε τη σχέση σας με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, είτε αυτό είναι φίλος είτε ο αγαπημένος σας, η αλήθεια είναι πως υπάρχει τρόπος. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι αναπόφευκτο να μην δοκιμαστούν κάποια στιγμή, όμως αν κάτι, κάποτε άξιζε πραγματικά, οι πιθανότητες να μείνει ζωντανό είναι πολύ μεγάλες. Εξάλλου, όλα είναι μέσα στη ζωή.

Για να κολλήσετε τα σπασμένα μίας σχέσης, ξεκινήστε πρώτα από τον εαυτό σας

Advertisement

Μπορείτε να κάνετε τη σχέση σας να δουλέψει ξεκινώντας τη διεργασία με τον εαυτό σας. Το να αλλάξετε έναν άλλο άνθρωπο είναι δύσκολο, έως ακατόρθωτο, αφού δεν έχετε κάποιον έλεγχο πάνω τους. Έχετε όμως τον έλεγχο των δικών σας σκέψεων και πράξεων, οπότε μήπως αυτή είναι η κατάλληλη αφετηρία; Η αλλαγή του εαυτού σας -προς το καλύτερο- στο πλαίσιο των σημαντικότερων σχέσεων που έχετε, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά σε εσάς.

Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να εντοπίσετε τα λάθη σας, να αναγνωρίσετε τις δυνάμεις σας, να αναλάβετε όλη την ευθύνη για όσες φορές απογοητεύσατε τους δικούς σας και να καταβάλετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσπάθεια.

Για να κάνετε και πάλι το δέσιμό σας ισχυρό, η προσπάθεια θα πρέπει να γίνει και από τις δύο πλευρές. Όταν και εσείς και το άτομο που σας ενδιαφέρει καταφέρετε να αναλάβετε ίσες ευθύνες και να έχετε ισάξιους ρόλους στη σχέση σας, τότε θα έρθετε πιο κοντά και θα χτίσετε ισχυρά θεμέλια για μία μακροχρόνια σχέση.

Από την άλλη, αν συνεχίσετε να παίζετε παιχνίδια χειραγώγησης και εξουσίας, όπου ο ένας είναι ο καλός και ο άλλος ο κακός της σχέσης, τότε για ακόμη μία φορά η σχέση σας θα πάρει την κάτω βόλτα. Κάντε ένα βήμα πίσω λοιπόν και βάλτε για ένα διάστημα τη σχέση σας σε σειρά προτεραιότητας.

Εντοπίστε αυτά που δεν λειτουργούν σωστά στη σχέση σας

Ειδικά σε μία ερωτική σχέση, όταν τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν, η πρώτη αυθόρμητη αντίδρασή σας είναι να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να μείνει κοντά σας ο σύντροφός σας. Ενώ αυτό είναι απολύτως φυσικό και λογικό, το σίγουρο είναι πως δεν θα διορθώσει τα προβλήματά σας, πολύ περισσότερο όταν αυτά είναι σοβαρά. Αν και οι δυο σας επιθυμείτε να μείνετε μαζί, πρέπει να γνωρίζετε πως χρειάζεται σκληρή δουλειά για να διορθώσετε όλα αυτά που σας έκαναν να φτάσετε στο χείλος του γκρεμού.

Ο στόχος σας είναι να προχωρήσετε μαζί, αλλά με έναν νέο τρόπο, δεδομένου πως ο παλιός αποδείχθηκε αδύναμος. Δουλέψτε μαζί για να θεραπεύσετε τις πληγές της σχέσης σας αλλιώς θα πρέπει να γκρεμίσετε τα πάντα και να τα χτίσετε και πάλι από την αρχή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το πετύχετε και κάθε ένας από αυτούς είναι το ίδιο σημαντικός: αφοσίωση, εμπιστοσύνη, επικοινωνία, κατανόηση και σκληρή δουλειά.

Ξεκινήστε να μιλάτε

Η επικοινωνία είναι το Α και το Ω σε κάθε υγιή σχέση. Η αλήθεια είναι όμως πως είναι πολύ πιο εύκολη στα λόγια παρά στην πράξη, αφού όταν είστε έντονη συναισθηματική κατάσταση μπορεί να εκφράσετε τις σκέψεις σας με άσχημο τρόπο οδηγώντας τη συζήτηση σε καυγά.

Θα πρέπει λοιπόν να μάθετε μαζί πώς θα λήγετε τους τσακωμούς και θα αρχίζετε τη συζήτηση. Κάντε το άμεσα, πριν επιτρέψετε στις ανησυχίες σας να συσσωρευτούν. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος, χωρίς περισπασμούς και ξεκινήστε να συζητάτε τα προβλήματά σας με ηρεμία.

Μήν χάσετε:

Ρυθμίστε τον χρόνο που θα μιλήσει ο καθένας από εσάς.

Κοιτάξτε τον σύντροφό σας στα μάτια και ακούστε αυτό που έχει να σας πει χωρίς να τον διακόπτετε, να τον μειώνετε, να θυμώνετε και να βγάζετε συμπεράσματα. Αυτό δείχνει πως σας ενδιαφέρει ακόμη τι σκέφτεται ο άλλος, ακόμη κι αν διαφωνείτε με την οπτική γωνία που εκείνος βλέπει τα πράγματα αυτή τη στιγμή.

Όταν έρθει η σειρά σας, να είστε ήρεμη και ειλικρινής και να θυμάστε πως νοιάζεστε για το άτομο που έχετε μπροστά σας.

Δεν πρέπει να στοχεύετε στο να βγαίνετε πάντα από πάνω σε κάθε διαφωνία, αφού αυτό δείχνει πως θέλετε να χειραγωγήσετε τον άλλο αντί να γίνετε ίσοι. Η συνεχής θέλησή σας να έχετε το πάνω χέρι στα πάντα, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη φθορά στη σχέση σας.

Το ζευγάρι θα πρέπει να παρουσιάζει τις διαφωνίες του εποικοδομητικά ανά πάσα ώρα και στιγμή και να κάνει μία προσπάθεια να κατανοήσει τι πραγματικά αισθάνεται ο άλλος.

Όσο δύσκολο και σκληρό κι αν είναι, όταν συζητάτε θα πρέπει να κρατάτε τους τόνους σε χαμηλό επίπεδο χωρίς να γίνεστε συναισθηματικοί. Η διατήρηση της ψυχραιμίας χωρίς φωνές και εντάσεις, θα αποτρέψει την επιβάρυνση της κατάστασης και δεν θα αναγκάσει κανέναν από τους δύο να πει λόγια που δεν επιθυμεί.

Τέλος, συζητήστε θέματα και καταστάσεις που σας έχουν καταβάλει και προσπαθήστε να τα ξεπεράσετε μαζί.

Απαριθμήστε τα αδύναμα σημεία της συμπεριφοράς σας για τα οποία έχει παραπονεθεί ο σύντροφός σας και δείτε πώς μπορείτε να βελτιώσετε τον εαυτό σας. Επιπλέον, πρέπει να επικεντρωθείτε στο παρόν και σε αυτά που η σχέση σας χρειάζεται τώρα. Μην κάνετε αναδρομές στο παρελθόν. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε πως ο σύντροφός σας ξεφεύγει από το θέμα που συζητάτε εκείνη τη στιγμή, θα πρέπει να τον επαναφέρετε άμεσα στο θέμα.

Δεσμευτείτε

Μία από τις σημαντικότερες πτυχές του ζητήματος είναι θα θέλετε τα ίδια πράγματα και κυρίως αν εξακολουθείτε να θέλετε να διορθώσετε τα κενά σημεία. Εάν μόνο ένας από τους δύο επιθυμεί πραγματικά να συνεχίσει μακροπρόθεσμα τη σχέση, τότε οι πιθανότητες επανασύνδεσης είναι πολύ μικρές. Το χτίσιμο μίας σχέσης απαιτεί χρόνο και ενέργεια, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να είστε και οι δύο σε θέση να κάνετε μία νέα αρχή.

Μιλήστε ειλικρινά και αν είστε και οι δύο πρόθυμοι να προσπαθήσετε για κάτι καλύτερο οργανώστε ένα πλάνο για το πως θα προχωρήσετε μαζί σαν ζευγάρι. Αν κάτι από αυτά που έχετε πει δεν σας βγαίνει, αλλάξτε το!

Μην Χάσετε: 6 πράγματα που πρέπει να συζητάτε καθημερινά με το σύντροφό σας!

Χρόνος

Θα πρέπει να ξέρετε πως ο χρόνος μπορεί να είναι σύμμαχος αλλά και αντίπαλός σας, ακόμη κι αν και εσείς και ο σύντροφός σας έχετε δεσμευτεί να προσπαθήσετε για τη σχέση. Αυτό συμβαίνει επειδή αν και έχετε όλη τη διάθεση να συγχωρήσετε τον άλλο, ο κάθε άνθρωπος δεν είναι πάντα έτοιμος να ξεχάσει ένα πρόβλημα ή κάτι που τον πλήγωσε βαθιά στο παρελθόν. Η μόνη λύση είναι να είστε υπομονετικοί και να περιμένετε τον άνθρωπό σας μέχρι να νιώσει άνετα.

Συμφωνήστε να μείνετε ενωμένοι, ακόμη και στις άσχημες ημέρες, έτσι ώστε να μπορέσετε να δείτε τις πιο φωτεινές στο μέλλον. Επιδιώξτε το πριν η σχέση σας γίνει άψυχη και χάσει κάθε δύναμη για προσπάθεια. Θα δείτε πως σε όλα υπάρχει μία δεύτερη ευκαιρία. Ακόμη και τρίτη…

bovary.gr

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!