Αν πονάτε σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο, φροντίστε να σκεφτείτε πάνω στα συναισθήματά σας και να τους δώσετε προσοχή προκειμένου να καταπραΰνετε τη σωματική δυσφορία σας. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ψυχολογικά προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν σωματικά συμπτώματα.

Advertisement

Όλα τα καταπιεσμένα μας συναισθήματα συσσωρεύονται και θεριεύουν μέσα στο σώμα μας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σωματικές ασθένειες. Ναι, σωστά διαβάσατε.

«Αυτό που δεν μπορούμε να εκφράσουμε με λέξεις έρχεται στο φως με τη μορφή σωματικού πόνου». Να θυμάστε αυτή τη φράση, επειδή θα σας βοηθήσει όταν πρέπει να μιλήσετε για τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας.

Στο παρόν άρθρο θα σας πούμε γιατί τα συναισθήματα μπορούν να μας αρρωστήσουν και, φυσικά, πώς να το αποφύγετε αυτό.

Το σώμα μπορεί να μας στέλνει πολλά σήματα, ακόμα και αν δεν δίνουμε προσοχή. Όταν καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, συσσωρεύονται το ένα πάνω στο άλλο και αυτό μπορεί να προκαλέσει σωματικές ασθένειες.

Φόβος, φθόνος, κριτική… Μερικοί άνθρωποι αποθηκεύουν αυτά τα συναισθήματα σε ένα είδος συναισθηματικού μπαούλου, το οποίο το μόνο που προσφέρει είναι να τους κάνει να αισθάνονται ψυχική και σωματική δυσφορία.

Η ασθένεια είναι ένα μήνυμα που μας στέλνει το σώμα μας για να μας ενημερώσει ότι βιώνουμε κάποιο συναισθηματικό μπλοκάρισμα ή ότι πρέπει να αλλάξουμε ή να απαλλαγούμε από κάτι στη ζωή μας.

Όταν ακολουθούμε τη λανθασμένη κατεύθυνση, δηλαδή όταν δεν εκφραζόμαστε, επειδή δεν θέλουμε να προκαλέσουμε φιλονικία ή να μιλήσουμε για κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη του δεσμού με κάποιον, αρχίζουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα και ο πόνος.

Πολλές ασθένειες οφείλονται στο ότι καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας. Κάποιο όργανο ή κάποιο μέρος του σώματος θα επηρεαστεί, ανάλογα με το συναίσθημα που προσβάλλεται ή βρίσκεται εκτός ισορροπίας.

Ο πόνος αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι και δεν μπορούμε να τον αγνοήσουμε.

Όταν εμφανίζονται τέτοιου είδους συμπτώματα, θα πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα από τις δραστηριότητές μας και να προσδιορίσουμε ποιες αρνητικές σκέψεις ή πεποιθήσεις είναι τόσο ενσωματωμένες στη ζωή μας που μας πληγώνουν.

Ένα αρνητικό συναίσθημα είναι μια ασθένεια
Υπάρχει ένα είδος ψυχοσωματικής σύνδεσης ή σχέσης ανάμεσα στις σκέψεις και ένα σύμπτωμα.

Ίσως να μη χρειάζεται να πάτε στο γιατρό για να σας εξετάσει και να σας συνταγογραφήσει κάποια θεραπευτική αγωγή. Αντί αυτού, ίσως είναι καλύτερα να κάνετε μια ενδοσκόπηση για να βελτιώσετε τις σκέψεις σας και, κατά συνέπεια, το πώς αισθάνεστε.

Μήν χάσετε:

Για παράδειγμα, το άγχος μπορεί να προκαλέσει έλκη ή καρδιακές προσβολές. Επιπλέον, η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ενέργειας και αύξηση της όρεξης. Είναι εύκολο να μιλάμε με σωματικούς όρους. Οι πιο συχνοί πόνοι και τα πιο συχνά προβλήματα οφείλονται στα συναισθήματά μας:

Κεφάλι

Πρόκειται αναμφίβολα για το κέντρο του σώματός μας. Μπορεί να έχετε πονοκεφάλους λόγω μιας αύξησης της ταχύτητας με την οποία πάλλεται το αίμα σας ή λόγω φραγμένων αρτηριών.

Η τελευταία αιτία δείχνει ανικανότητα επικοινωνίας ή έκφρασης βασικών συναισθημάτων όπως της αγάπης.

Αυχένας

Αυτό το σημείο του σώματός σας συνδέει το νου με το σώμα. Όταν δυσκολεύεστε να κινήσετε τον αυχένα σας, αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάτι περισσότερο από έναν κακό νυχτερινό ύπνο. Μάλιστα μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι έχετε μια περιορισμένη και άκαμπτη οπτική για τη ζωή.

Η ξεροκεφαλιά και η στενομυαλιά μπορούν να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα. Το υπερβολικό άγχος επίσης.

Πλάτη

Όταν λύνετε ένα πρόβλημα, αισθάνεστε ένα βάρος να φεύγει από την πλάτη σας. Αυτό το βάρος που κουβαλάτε συνδέεται με συναισθήματα και εμπειρίες που είχατε στο παρελθόν και δεν έχετε ακόμα συγχωρέσει ή ξεχάσει.

Επιπλέον η σπονδυλική στήλη υποστηρίζει την πλάτη σας και σας επιτρέπει να εκτελείτε όλες σας τις δραστηριότητες. Ο πόνος σε αυτό το σημείο αποτελεί προειδοποίηση ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι ίσως θα πρέπει να απελευθερώσετε μερικά από τα καταπιεσμένα συναισθήματά σας.

Καρδιά

Το όργανο αυτό συνδέεται με την αγάπη αλλά και με άλλα συναισθήματα όπως το μίσος. Είναι το κέντρο των συναισθημάτων μας. Για το λόγο αυτό τα προβλήματα με την καρδιά μπορεί να προέρχονται από την παγίδευση σε περίπλοκες ή απελπιστικές καταστάσεις.

Ίσως να έχουν ξεπεραστεί τα όρια σε μια σχέση ή να δίνετε προσοχή σε πράγματα που δεν φέρνουν τίποτα καλό στη ζωή σας.

Πόδια

Τα πόδια μας μάς επιτρέπουν να κινούμαστε, αλλά μας εξασφαλίζουν επίσης σταθερότητα. Επιπλέον μας παρέχουν ασφάλεια. Επομένως τα προβλήματα με τα πόδια δείχνουν ότι ίσως να μην αισθάνεστε ασφαλείς, ότι δεν γνωρίζετε ποια οδό να ακολουθήσετε ή πώς να σκεφτείτε πάνω στο μέλλον και στα σχέδιά σας.

Γνωρίζατε ότι οι αλλεργίες αποτελούν ένα σημάδι μεγάλου φόβου και ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση οφείλεται στη συνεχή εγρήγορση για μεγάλο χρονικό διάστημα; Γνωρίζατε επίσης ότι οι ουρολοιμώξεις είναι προϊόν αρνητικών συναισθημάτων για τις προσωπικές σχέσεις μας;

Συμβουλές για να εκφράζουμε τα συναισθήματα και να μην αρρωσταίνουμε
Ίσως πιστεύατε ότι μόνο τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να μας αρρωστήσουν, όμως αυτό δεν ισχύει απόλυτα. Για παράδειγμα, η υπερβολική χαρά μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αναστάτωση που μπορεί να βλάψει την καρδιά.

Μερικές συστάσεις που βοηθούν στην έκφραση των συναισθημάτων μας και συνεπώς στην αποφυγή των ασθενειών είναι οι εξής:

Απελευθερωθείτε από τα υπερβολικά συναισθήματα

Ένας καλός τρόπος να ξεκινήσετε είναι να εντοπίσετε ποια είναι τα πιο συχνά και πιο υπερβολικά σας συναισθήματα. Είτε είναι θετικά είτε είναι αρνητικά, τα συγκρατημένα συναισθήματα μπορούν να έχουν βλαβερές συνέπειες.

Για παράδειγμα, η πικρία και η κακία είναι μη υγιή συναισθήματα. Πώς μπορούμε να απελευθερωθούμε από αυτά; Μέσω της συγχώρεσης.

Πρόκειται για μια τεχνική που απαιτεί πολύ θάρρος αλλά σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από κάτι που σας βασανίζει. Σας βοηθάει επίσης να αφήσετε πίσω σας τα βαριά φορτία που κουβαλούσατε ως τώρα.

Αποστασιοποιηθείτε από καταστάσεις που τα πυροδοτούν

Μόλις ανακαλύψετε ποια συναισθήματα σας πληγώνουν και αρχίσετε να εργάζεστε εντατικά για να τα εξαλείψετε από τη ζωή σας, το επόμενο βήμα είναι να αποφύγετε μια υποτροπή.

Αν, για παράδειγμα, αναγνωρίσετε ότι η έλλειψη ανοχής αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για σας, τότε μην έλκεστε από καταστάσεις που σας κάνουν μη ανεκτικούς.

Μέχρι να είστε σίγουροι ότι έχετε εξαλείψει τη ρίζα του συγκεκριμένου συναισθήματος, απομακρυνθείτε από τις καταστάσεις που το πυροδοτούν.

Βρεθείτε με συγγενείς και φίλους

Το να περνάμε χρόνο με ανθρώπους που αγαπάμε αποτελεί εξαιρετική θεραπεία για τη θλίψη της ψυχής. Ίσως είναι η στιγμή να τους μιλήσετε για όλα όσα αισθάνεστε και έχετε κρατήσει μέσα σας όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν έχει σημασία αν πιστεύετε ότι είναι καλύτερα να μην αμαυρώσετε τις παλιές αναμνήσεις: η συγχώρεση και η θεραπεία κάνουν καλό σε σας και στους άλλους γύρω σας.

Μην Χάσετε: Ιπποκράτης: Η στεναχώρια είναι η πηγή όλων των ασθενειών!

Ελάτε σε επαφή με τη Φύση

Μια βόλτα στο πάρκο, οι διακοπές στα βουνά, η γιόγκα ή ο διαλογισμός στην παραλία, η κολύμβηση σε ένα ποτάμι και η υπαίθρια άσκηση αποτελούν εξαιρετικές δραστηριότητες που σας επιτρέπουν να απελευθερώσετε τα αρνητικά και τα μη υγιή συγκρατημένα συναισθήματα.

meygeia.gr , επιμέλεια κειμένου, τίτλου και φώτο: healingeffect.gr 

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!