Woman Feet Walking Legs Girl Dancing

Σε κάθε σχέση υπάρχουν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα και ο καθένας έχει τις παραξενιές και τις ιδιαιτερότητές του. Υπάρχει, όμως, ένα σημείο στο οποίο τα προβλήματα και τα προσωπικά χαρακτηριστικά του συντρόφου είναι αρκετά για να μην λειτουργεί πλέον η σχέση – για τον έναν ή και τους δύο.

Advertisement

Όμως, οι περισσότεροι έχουμε έντονα την τάση να διορθώνουμε τα «κακώς κείμενα» στη σχέση μας και κάποιες φορές να μην καταλαβαίνουμε ότι δεν χρειάζεται συζήτηση, αναθεώρηση, προσπάθεια ή κάτι αντίστοιχο, απλώς η σχέση αυτή μπορεί να τελειώσει για να ανακουφιστείτε και να προχωρήσετε και οι δύο ξεχωριστά.

Ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι για τους οποίους ο χωρισμός θα είναι καλύτερος από την προσπάθεια για τη σχέση που σε ταλαιπωρεί; Ο χωρισμός είναι η πιο βοηθητική οδός όταν συμβαίνουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

· Οι δυσάρεστες στιγμές είναι περισσότερες από τις ευχάριστες.

· Η ισορροπία ανάμεσά σας δεν υπάρχει πια.

· Έχετε διαφορετικές ανάγκες.

· Θέλετε να αλλάξετε ο ένας τον άλλο.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να χωρίσεις;

Παρόλα αυτά, σχεδόν όλοι έχουμε βρεθεί σε μία σχέση που ενώ παρατηρούμε τα παραπάνω, μας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τα παραδεχθούμε και να πάρουμε την απόφαση να χωρίσουμε. Οι κύριοι λόγοι είναι οι επόμενοι:

Μήν χάσετε:

· Εγγύτητα

Η ανάγκη για σωματική και συναισθηματική εγγύτητα και το αίσθημα της ασφάλειας που προσφέρει, είναι μία ανάγκη που έχει ο καθένας από εμάς. Συνεπώς, δυνητικά, κανείς δεν θέλει να είναι μόνος του, να χωρίζει και να μην έχει έναν σύντροφο. Αυτή η ανάγκη από μόνη της μπορεί να εξηγήσει σε μέγιστο βαθμό τι είναι αυτό που κάνει τόσο δύσκολο τον κάθε χωρισμό και την δυσαρέσκεια και την ταραχή που δημιουργεί σε όλους.

· Ενοχές

«Θα τον πληγώσω και δεν το θέλω αυτό» είναι η φράση που επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου και αποθαρρύνεις τις σκέψεις που σου υπενθυμίζουν όλα αυτά που χρειάζεσαι αλλά σου λείπουν στη σχέση σας. Όμως, κάποιες φορές είναι καλύτερα να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας αλλά και με τον σύντροφό μας, γιατί μόνο έτσι θα μπορούμε να πάρουμε μία απόφαση που δεν θα παρεξηγηθεί από τον άλλον ως κακοπροαίρετη που είχε την πρόθεση να τον τραυματίσει.

· Αμφιβολία

Ή αλλιώς «κι αν το μετανιώσω μετά;». Αμφιταλαντεύεσαι ανάμεσα στο φεύγω και στο μένω και ψάχνεις στοιχεία και λεπτομέρειες, τόσο στη σχέση σου, όσο και σε σχετικές συζητήσεις σου με τους γύρω σου, για να σε βοηθήσουν να λάβεις αυτή την απόφαση. Στην πραγματικότητα, μόνο εσύ και ο σύντροφός σου μπορείτε να ξέρετε ποια είναι η πιο βοηθητική κατεύθυνση για τη σχέση σας γιατί μόνο εσείς ζείτε αυτή τη σχέση σε κάθε της έκφανση.

· Τι θα πουν οι άλλοι;

Η αγωνία που προκαλεί η γνώμη των άλλων εμφανίζεται και στους χωρισμούς. Οι άλλοι μπορεί να είναι συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι στη δουλειά και γενικά, άτομα με τα οποία έχετε συναναστραφεί εσύ και ο σύντροφός σου ή έχεις συζητήσει μαζί τους θέματα σχετικά με τη σχέση σου. Μπορεί να γίνουν επικριτικοί ή ειρωνικοί και όσο εσύ θα νιώθεις πιο ευάλωτη καθώς θα είσαι στη διαδικασία του χωρισμού, να μην ξέρεις με ποιον τρόπο να τους αντιμετωπίσεις.

· Το κοινό σας παρελθόν

Η νοσταλγία για όλα όσα έχεις περάσει με τον σύντροφό σου θα σε κάνει να θέλεις να προσπαθήσεις ξανά και να ελπίζεις ότι αφού τα έζησες μία φορά, μπορείς να τα ζήσεις τουλάχιστον μία ακόμη φορά μαζί του στο κοινό σας μέλλον. Οι αναμνήσεις, όμως, που δημιουργήσατε μαζί είναι στο παρελθόν πια, αλλά και στο μυαλό σου, για να τις ανακαλείς και να τις έχεις για να θυμάσαι τα όμορφα που περάσετε όταν πλέον δεν θα έχετε τη θλίψη και τον θυμό που βιώνετε σε αυτή τη φάση της σχέσης.

· Μοναξιά

Η επόμενη μέρα, που όλη η ρουτίνα σου μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει και θα λείπει ο σύντροφός σου, μπορεί να είναι ακόμη και τρομακτική στη σκέψη σου. Ο αποχωρισμός ενός προσώπου που ήταν για κάποιο διάστημα σημαντικό για την καθημερινότητά σου, θα αφήσει ένα κενό και θα αισθανθείς τη μοναξιά. Για πολλούς, η μοναξιά θεωρείται μη-διαχειρίσιμη και είναι εκείνοι που επιλέγουν ορισμένες φορές να μένουν σε προβληματικές καταστάσεις προκειμένου να αποφύγουν τις στιγμές που θα νιώθουν μόνοι τους στο αβέβαιο μέλλον εκτός σχέσης.

Στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο συχνό να συναντήσεις ένα άτομο που βιώνει ως εύκολο το να χωρίσει από μία σχέση στην οποία έχει περάσει όμορφα. Συνεπώς, όλοι ερχόμαστε στη δύσκολη θέση που η απόφαση του χωρισμού μας μοιάζει βουνό αλλά ελπίζουμε πως θα προχωρήσουμε παρακάτω και τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα στη συνέχεια.

youweekly.gr

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!