Όποιος σας αγαπάει σας κάνει ευτυχισμένους, σας κάνει να αισθάνεστε ότι πετάτε και, πάνω απ’όλα, καταβάλλει κάθε προσπάθεια να σας δώσει χαρά.

Πολύ συχνά οι άνθρωποι πιστεύουν στην κλασική ιδέα ότι αγάπη σημαίνει πόνος και ότι τα δάκρυά τους αποτελούν φυσιολογικό μέρος του να έχουν μια σχέση.

Advertisement

Η ιδέα αυτή έχει τις ρίζες της σε μια ξεπερασμένη εικόνα της ερωτικής αγάπης και σε μια διαστρεβλωμένη αντίληψη για το τι σημαίνει πραγματικά στοργή και για το ποιες είναι οι βάσεις μιας υγιούς σχέσης που χαρακτηρίζεται από αφοσίωση. Αυτές οι λανθασμένες ιδέες έχουν πληγώσει συντρόφους πολλών γενιών.

Στο σημερινό άρθρο θέλουμε να σας προσκαλέσουμε να σκεφτείτε λίγο περισσότερο πάνω σε αυτή την ιδέα.

Το πρόσωπο που σας αγαπάει δεν σας κάνει να υποφέρετε

Ίσως κάποια στιγμή στη ζωή σας κάποιο κοντινό σας πρόσωπο είπε: «έτσι έχουν τα πράγματα, μένεις ή φεύγεις. Στις σχέσεις πάντοτε κάποιος θα υποφέρει. Είναι φυσιολογικό».

Μερικές φορές αυτό που θεωρείται «φυσιολογικό» μπορεί να περιλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις που είναι καταστροφικές. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να γίνει σαφές ότι αγάπη δεν σημαίνει πόνος και ότι το πρόσωπο που σας κάνει να κλαίτε σε μια σχέση δεν σας αγαπάει πραγματικά ή σας αγαπάει με «λανθασμένο, μη υγιή τρόπο».

Ερωτική αγάπη ή αγάπη που αποδέχεται τον πόνο

Όσο περισσότερος ο πόνος, όσο περισσότερο το πάθος, όσο μεγαλύτερη η κτητικότητα, τόσο δυνατότερη η αγάπη. Αυτή είναι μία από τις πιο κλασικές ιδέες που έχουν διαμορφώσει το ιδανικό της ερωτικής αγάπης που βρίσκουμε στις ταινίες ή στα βιβλία.

Ωστόσο, είτε το πιστεύετε είτε όχι, η ιδέα αυτή συνεχίζει να επικρατεί σε μεγάλο βαθμό στους νέους ανθρώπους και στους εφήβους. Πιστεύουν πως, όταν ο σύντροφός τους αντιδρά με ζήλια ή κτητικότητα, αυτό είναι σαφές σημάδι αγάπης, κάτι που μπορεί να τους κάνει να βρεθούν σε πολύ επικίνδυνα είδη σχέσεων.

Επίσης σε αυτά τα πρώτα στάδια καταλαβαίνουν μονάχα την έννοια της ερωτικής αγάπης που είναι γεμάτη πάθος. Μπορεί να μην καταφέρνουν να συνειδητοποιήσουν ότι μια ήρεμη αμοιβαία αγάπη σηματοδοτεί την είσοδο σε ένα πιο ώριμο και πιο σταθερό στάδιο.

Μια άλλη παρανόηση που συχνά συνδέεται με την ερωτική αγάπη είναι η ιδέα ότι ο πόνος είναι αναπόφευκτος. Μπορεί να πιστεύετε ότι τα δάκρυα είναι αναπόφευκτα, κάτι που πρέπει να δεχτείτε και να ανεχτείτε. Αυτό δεν συνιστάται ούτε ενδείκνυται.

Σήμερα είναι εύκολο να βρούμε ανθρώπους παγιδευμένους σε δυστυχισμένες ή καταστρεπτικές σχέσεις στις οποίες η αυτοεκτίμησή τους έχει καταστραφεί εντελώς ή παγιδευμένους σε σχέσεις εξάρτησης όπου και οι δύο σύντροφοι ανέχονται τον πόνο και τα δάκρυα.

Αντί αυτού πρέπει να μάθετε να πιστεύετε στην ιδέα ότι η αγάπη δεν θα πρέπει να προκαλεί πόνο.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η υγιής και η αληθινή αγάπη ποτέ δεν επιδιώκει την καταστροφή.

Συνειδητή αγάπη, ώριμη αγάπη

Κανένας δεν γεννιέται γνωρίζοντας τα πάντα για την αγάπη. Είναι κάτι που μαθαίνεται μέσα από την απογοήτευση, τον πόνο μερικές φορές, ακόμα και την απομάκρυνση του ατόμου από μια σχέση για να ανακαλύψει ξανά τον εαυτό του.

Μην κατηγορείτε ποτέ τον εαυτό σας για αποτυχία ούτε να αρχίσετε να πιστεύετε ότι «αγάπη σημαίνει πόνος». Αυτό δεν είναι αλήθεια ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να είναι.
Η συνειδητή αγάπη πάντα ξεκινά από κάτι τόσο απλό και ουσιαστικό όσο το να λέτε «αγαπώ τον εαυτό μου» πρώτα.

Μόνο όταν αισθάνεστε σιγουριά όσον αφορά στην αυτοεκτίμησή σας και έχετε μια σαφή ιδέα για το τι αξίζετε, μπορείτε να αρχίσετε να έχετε υγιείς, υπεύθυνες και ευτυχισμένες σχέσεις.

Μήν χάσετε:

Ώριμη αγάπη είναι εκείνη που θέλει το καλύτερο για τους συντρόφους και, για να το επιτύχει, ξεκινά πάντα από τη σχέση του καθενός με τον εαυτό του.

Ένα άτομο με αυτοπεποίθηση και καλή αυτεπίγνωση δεν θα παγιδευτεί στους φόβους του ή στη μανία του ελέγχου επειδή ανησυχεί για μια πιθανή προδοσία.

Το πρόσωπο που σας αγαπάει και σας σέβεται, θα σας εμπιστεύεται και δεν θα σας προδώσει.

Όποιος σας αγαπάει πρέπει να σας κάνει ευτυχισμένους

Η επιδίωξη της ευτυχίας των ανθρώπων που αγαπάτε: πρόκειται για μια αρετή που διαμορφώνει αυτό που είστε. Είναι ανώφελο να προκαλείτε δάκρυα ή πόνο και όλοι όσοι πιστεύουν ότι αυτό είναι σωστό ή φυσιολογικό έχουν μια διαστρεβλωμένη και καταστρεπτική άποψη για τι είναι σχέσεις.

Μερικοί πιστεύουν ότι είναι φυσιολογικό να βιώνουν πόνο με το σύντροφό τους και αυτό έχει ένα πολύ σαφή σκοπό: τον έλεγχό του.

Στο μεταξύ μερικοί εκπλήσσονται βλέποντας ότι στενοχώρησαν το σύντροφό τους και λένε: «πάντοτε θίγεσαι από τα πάντα και ό,τι κάνω σε πληγώνει».
Σε αυτή την περίπτωση έχετε να κάνετε με κάποιο άτομο που δεν μπορεί να δείξει ενσυναίσθηση και να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του.

Το πρόσωπο που σας αγαπάει αληθινά θα προσπαθεί να σας κάνει ευτυχισμένους, φέρνοντας το χαμόγελο στο πρόσωπό σας και τη χαρά ακόμα και τις βροχερές μέρες.

Κάθε χαμόγελο είναι μέρος αυτού του κρυμμένου μηχανισμού της σχέσης σας που βασίζεται στην ευτυχία, στην αμοιβαιότητα και στην εμπιστοσύνη.

newsitamea.gr

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!