καφετιές κηλίδες αντιμετώπιση

καφετιές κηλίδες αντιμετώπιση

Advertisement

Όλοι τις έχουμε αυτές τις κηλίδες. Ηλικιωμένοι, νέοι, μεσήλικες, άντρες και γυναίκες.

Μιλούμε φυσικά για τις κηλίδες που δημιουργούνται λόγω ηλικίας.

Οι μικρές αυτές καφετιές κηλίδες εμφανίζονται στην επιδερμίδα έπειτα από μεγάλο χρόνο έκθεσης στον ήλιο. Μπορεί να φαίνονται όμορφες αλλά ενδέχεται να αποτελούν και ένδειξη γήρανσης. Γι’ αυτό και τα σημάδια αυτά εμφανίζονται συνήθως και με μεγαλύτερη συχνότητα σε άτομα άνω των 50. Ωστόσο, μπορεί και να εμφανιστούν και σε κάποιον που εκτίθεται στον ήλιο για πολύ χρόνο. Καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, μπορεί να τις δούμε να εμφανίζονται και στο δικό μας δέρμα.

Από τι προκαλούνται;

Οι καφετιές κηλίδες προκαλούνται από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Όταν η επιδερμίδα σας εκτίθεται στις υπεριώδεις ακτίνες, ο οργανισμός παράγει μελανίνη για προστασία από τον ήλιο. Γι’ αυτό και αυτές οι κηλίδες εμφανίζονται συνήθως στα χέρια, το λαιμό, τους ώμους, το πρόσωπο και άλλα σημεία στο σώμα μας που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο.

Παρόλο που οι κηλίδες αυτές καθαυτές δεν είναι επικίνδυνες, εάν παρατηρήσετε ότι κάποιες από αυτές είναι πιο σκούρες σε σχέση με άλλες, ότι το μέγεθός τους έχει αυξηθεί απότομα ή ότι δεν έχουν ομαλό σχήμα, πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό. Εάν είναι κόκκινες, μαλακές ή αιμορραγούν, πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα το γιατρό.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Εάν οι κηλίδες σας είναι ακίνδυνες, ίσως δεν σας αρέσουν αισθητικά. Ευτυχώς, υπάρχει μέθοδος για την αφαίρεσή τους! Η μέθοδος αυτή δημιουργήθηκε από τον Δρ. Doug Willen, διατροφολόγο και συγγραφέα, και γίνεται χρήση δύο απλών υλικών: του κρεμμυδιού και του μηλόξυδου.

Για να φτιάξετε αυτό το χειροποίητο διάλυμα, ψιλοκόψτε ένα φρέσκο κρεμμύδι και βάλτε τα κομματάκια σε μία πλαστική σακούλα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα βαρύ αντικείμενο και ζουλήξτε τα κρεμμύδια για να βγουν τα υγρά τους. Βάλτε τα μαζί με ½ φλιτζάνι μηλόξυδο σε ένα μπλέντερ και αναμείξτε τα υλικά καλά. Στη συνέχεια, βουτήξτε μία μπατονέτα ή ένα κομμάτι ύφασμα στο μείγμα και αλείψτε κατευθείαν τις κηλίδες σας. Για καλύτερα αποτελέσματα, επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία καθημερινά. Έπειτα από 2- 4 εβδομάδες, θα δείτε βελτίωση.

Η θεραπεία αυτή δεν θα σας απαλλάξει από τις κηλίδες εν μία νυκτί, όμως είναι εξαιρετικά αποτελεσματική.

Το διάλυμα είναι αποτελεσματικό επειδή τα κρεμμύδια έχουν αντιοξειδωτική δράση που ουδετεροποιεί τις ελεύθερες ρίζες και βοηθά στην επούλωση της εξωτερικής επιφάνειας του δέρματος ενώ το άλφα υδροξύ οξύ που περιέχεται στο μηλόξυδο βοηθά στην αφαίρεση της νεκρής επιφάνειας της επιδερμίδας , εκεί όπου εμφανίζονται συνήθως οι κηλίδες.

Πώς μπορούμε να τις παρεμποδίσουμε;

Παρόλο που αυτή η συνταγή μπορεί όντως να είναι αποτελεσματική, ο καλύτερος τρόπος να τις αντιμετωπίσουμε είναι να πάρουμε τα μέτρα μας έτσι ώστε να μην εμφανιστούν αρχικά!

Οι κηλίδες αυτές δεν προκαλούνται μόνο από τον ήλιο. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι ορμόνες και η διατροφή. Τα ακόρεστα λίπη και ο υπερβολικός σίδηρος έχουν αρνητικές επιπτώσεις.
Για να παρεμποδίσετε τις καφετιές κηλίδες, μειώστε την ποσότητα των πολυακόρεστων λιπών που καταναλώνετε και επισκεφτείτε το γιατρό σας για να διαπιστώσετε εάν ο σίδηρός σας είναι πολύ υψηλός.

Μήν χάσετε:

 

Υπάρχουν και άλλες χειροποίητες θεραπείες και σε κάποιες από αυτές χρησιμοποιούνται υλικά όπως το βουτυρόγαλα και το καστορέλαιο.

Επιμέλεια κειμένου Σωτηριάδου Χριστίνα – newsitamea.gr

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!