Η Fanny είναι μονογονέας μητέρα που είχε μια άσχημη εμπειρία από τον δικό της γάμο. Μας είχε γράψει το εξαιρετικό κείμενο «Ο «Κύριος Τέλειος» σύντροφος:

10 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις» και τώρα μας γράφει για τα 10 σημάδια που δείχνουν ότι κακοποιείσαι σε μια σχέση. Σημάδια που ίσως να μην καταλαβαίνεις αμέσως αν βρίσκεσαι σε μια δύσκολη κατάσταση στο γάμο σου. Και μετά τι; Τι πρέπει να κάνεις; Η Fanny εύστοχα δίνει πολύ χρήσιμες συμβουλές για το πως πρέπει να χειριστούμε την κατάσταση, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά!

Advertisement

***Το χειρότερο δεν είναι να ζεις μια άσχημη κατάσταση στο γάμο σου. Το χειρότερο είναι να μη βγαίνεις από αυτήν…***

Ο «κύριος τέλειος σύντροφος» δεν είναι πια ούτε κύριος, ούτε τέλειος, ούτε σύντροφος. Και τώρα τι κάνεις;

Δεν πρόσεξες, λοιπόν, δεν ήξερες, πίστεψες και βρέθηκες σε αυτήν τη θέση: μια σκιά του εαυτού σου, ένα φοβισμένο αγρίμι, μια σκλάβα του αφέντη, ένα άβουλο και αδύναμο πλάσμα. Ο τέλειος σύντροφος, η αδερφή ψυχή σου μετατράπηκε σε αυτό το τέρας που είναι αδύνατο να κατανοήσεις πώς σου συμπεριφέρεται. Βρίσκεις χίλιες δυο δικαιολογίες και κυρίως ελπίζεις πως με την αγάπη, τη συζήτηση, την προσπάθεια, το να του δίνεις όλο και περισσότερα, τα πράγματα θα αλλάξουν και θα ξαναγίνουν όπως ήταν στην αρχή και ο πρίγκηπας του παραμυθιού θα επιστρέψει στη ζωή σου για να σε προστατεύει, να σε φροντίζει και να σε αγαπάει όπως τότε.

Στην ερώτηση που μου γίνεται ενίοτε, μα πώς εσύ είσαι μορφωμένη γυναίκα, δεν κατάλαβες, πώς τα άφησες τα πράγματα τόσο πολύ, απαντώ πως κανείς ο οποίος δεν έχει βρεθεί σε αυτήν τη θέση δεν μπορεί να καταλάβει πώς γίνεται.

Είναι μια αργή διαδικασία πλύσης εγκεφάλου όπου η πετυχημένη, έξυπνη, ικανή και αισιόδοξη γυναίκα μεταμορφώνεται σε μία αποτυχημένη, χαζή, αδύναμη και φοβισμένη γυναίκα, ώστε να είναι ένα εργαλείο εξυπηρέτησης αναγκών, λογικών και παράλογων, που δεν τελειώνουν, όμως, ποτέ ενός άρρωστου ανθρώπου.

Πώς θα καταλάβεις ότι βρίσκεσαι σε μια σχέση όπου κακοποιείσαι;

Και όμως αυτή είναι η λέξη: κακοποίηση δεν είναι μόνο οι ακραίες και κραυγαλέες περιπτώσεις όπου οι γυναίκες καταλήγουν επανειλημμένα στο νοσοκομείο, πετιούνται στο δρόμο μαζί με τα πράγματά τους, αναγκάζονται να ενδίδουν σε σεξουαλικές διαστροφές, χειραγωγούνται ώστε να δολοφονήσουν, να κλέψουν.

Υπάρχει και η λεκτική, συναισθηματική κια ψυχολογική κακοποίηση, οι οποίες κρατιούνται καλά φυλαγμένες μέσα στο σπίτι και δεν είναι λιγότερο επιβλαβείς, αφού, αν δεν αντιμετωπιστούν, πολλές φορές καταλήγουν σε σοβαρές ψυχικές διαταραχές γιατί το θύμα δεν είναι εύκολο να ξεπεράσει τη σύγχυση και να ξεχωρίσει το ψέμα από την αλήθεια.

Μάζεψα ξανά 10 σημάδια που θεωρώ ακράδαντα:

Και πάλι το ένστικτο σου βαράει την καμπάνα (όχι καμπανάκι). Αισθάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά. Αρχίζεις να μην εμπιστεύεσαι όχι μόνο τις πράξεις του αλλά και τις προθέσεις του.
Από την άλλη όμως έχεις απομακρυνθεί από τους δικούς σου και τους φίλους σου, έχεις απομονωθεί και ουσιαστικά πιστεύεις ότι έχεις μόνο τον καλό σου και κανέναν άλλον στον κόσμο. Παίζεις στο λεγόμενο Folie à Deux, έχεις γίνει μέρος της ψυχικής διαταραχής του.
Φοβάσαι, φοβάσαι πολύ και τα πάντα και κυρίως το κακό που μπορεί να συμβεί. Πιστεύεις ότι δεν είσαι ικανή να κάνεις τίποτα μόνη σου.

Δεν έχεις πια ενδιαφέροντα. Ο χρόνος και οι κόποι σου στοχεύουν την ικανοποίηση των αναγκών του. Δεν έχεις χρόνο και δυνάμεις ούτε για τον εαυτό σου ούτε για τα παιδιά σου.
Βρίσκεσαι διαρκώς σε σύγχυση και η άποψή σου για την πραγματικότητα διαταράσσεται με τη βοήθεια, βέβαια, του καλού σου. Ζεις στο τραινάκι του φόβου όπου οι στιγμές με γλυκόλογα και αγκαλιές εναλλάσσονται με εκείνες που σε πληγώνουν και σε κάνουν να υποφέρεις.

Ξυπνάς και κοιμάσαι με ένα μόνιμο στρες, έχεις γίνει ζόμπι, πας, έρχεσαι, έχεις παραδοθεί, δε ζεις. Έχεις παγώσει, δεν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις και νομίζεις ότι δεν μπορείς να αντιδράσεις.

Έχεις παραδώσει στην αρχή με τυφλή εμπιστοσύνη και κάποια στιγμή από φόβο, τις κάρτες σου, τους κωδικούς, τη διαχείριση των οικονομικών και των επίσημων συναλλαγών. Σε έχει πείσει ότι μόνο εκείνος μπορεί να διαχειρστεί αυτά τα θέματα. Εσύ είσαι καλή στο μαγείρεμα.
Προσέχεις συνεχώς μην πεις κάτι ή μην κάνεις κάτι και τον αγριέψεις. Ανταποκρίνεσαι σε παράλογες απαιτήσεις. Πιστεύεις πως πρέπει να ικανοποιείς ό,τι σου ζητάει για να γλυτώσεις εσύ ή τα παιδιά.

Γιατί ακόμη και αν δεν έχεις γίνει εσύ άμεσα και έντονα θύμα της βίας, μπορεί να έχει γίνει κάποιο από τα παιδιά σου. Να θυμάσαι ότι τα παιδιά δε σημαδεύονται και δε μαθαίνουν τόσο από την κακοποίηση του ενός γονιού αλλά κυρίως από το πώς αντιδρά σε αυτό ο άλλος γονιός.

Έχεις σκέψεις ότι τρελαίνεσαι ή ακόμη και ότι η ζωή σου δεν έχει νόημα. Αισθάνεσαι ότι δεν έχεις διέξοδο και ότι ίσως η αυτοκτονία θα ήταν μια λύση.
κακοποίηση και διαζύγιο 3Τι να κάνεις όταν το καταλάβεις

Υπάρχουν και συμβουλές για να μείνεις και να το παλέψεις, αν έχεις ακόμη δυνάμεις, αλλά αυτή θα είναι η ζωή σου, αν επιβιώσεις, αφιερωμένη σε κάτι πολύπλοκο, άσχημο και τρομερά ενεργοβόρο. Εγώ, λυπάμαι που θα σου το πω αλλά η δική μου συμβουλή είναι να φύγεις, ώστε να σώσεις τη σωματική και ψυχική υγεία τη δική σου και των παιδιών σου.

Μπορεί να χαλάσεις γάμο, πιθανώς όχι για πρώτη φορά, επένδυση, περιβάλλον, μπορεί να περάσεις δύσκολα στην αρχή, αλλά κανείς δεν πρέπει να μένει με μια διαταραγμένη προσωπικότητα που δεν αισθάνεται αγάπη και τον πόνο του άλλου και παίζει επικίνδυνα παιχνίδια καταστροφής του εαυτού του και των οικείων του. Κανείς δεν πρέπει να μένει με έναν άνθρωπο όπου όλη η ζωή όλων των οικείων του πρέπει να είναι αφιερωμένη στην ικανοποίηση των αναγκών του.

Λοιπόν:

Δες την αλήθεια και δέξου την. Μπορεί να μην το πιστεύεις ότι σου συμβαίνει, σίγουρα δε θέλεις να σου συμβαίνει αλλά αν σου συμβαίνει αντιμετώπισέ το στα ίσια. Πίστεψέ με δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από αυτό που βιώνεις αυτήν τη στιγμή. Μόλις παραδεχθείς την αλήθεια όλα θα αρχίσουν να ξαναμπαίνουν σε τάξη, σιγά σιγά.
ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσα πράγματα θα αποδειχτεί ότι είσαι ικανή να κάνεις και να καταφέρεις αν πάρεις την απόφαση να μην ενδίδεις πια σε αυτήν την κακοποίηση.

Μην κατηγορείς τον εαυτό σου, δεν έχεις χρόνο για τέτοια, έκανες ό,τι μπορούσες για έναν άνθρωπο, για ένα όνειρο, για μια ελπίδα, αλλά τελείωσε, δεν έχεις και δε μπορείς να προσφέρεις τίποτε άλλο. Εγώ έμεινα έκπληκτη από το πόσοι τελικά άνθρωποι μου είπαν πως δεν έφταιγα σε τίποτα, παρά τις τύψεις και τις ενοχές που ένοιωθα. Τώρα δράσε και όταν θα ξαναβάλεις τα πράγματα σε σειρά θα έχεις χρόνο για να θρηνήσεις και να ψάξεις τα γιατί.

Προετοίμασε την έξοδό σου και μη φεύγεις παραδίδοντας ό,τι έχεις γιατί δεν φαντάζεσαι πόση βοήθεια χρειάζεσαι από ό,τι μπορείς να έχεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις η προετοιμασία, ο νόμος και η αλήθεια είναι πραγματικοί και πολύτιμοι σύμμαχοι. Μίλησε με δικηγόρο, με ψυχολόγο, ψάξε στο ίντερνετ, ζήτησε από έμπιστους ανθρώπους να σε βοηθήσουν.

Μη μασάς αν σου πει ο μπαμπάς σου, η μαμά σου, ο αδερφός σου να κάτσεις με τον άντρα σου και να κάνεις υπομονή. Βρες αλλού υποστήριξη, από φίλους, φορείς, σκέψου και ψάξε. Σε κάθε περίπτωση μην ενημερώσεις κανέναν που δεν είσαι σίγουρη ότι θα σε υποστηρίξει.
Μάζεψε όσα περισσότερα στοιχεία μπορείς σε σχέση με την κατάσταση γιατί ο «κύριος τέλειος» θα αρνηθεί τα πάντα και ξέρεις πόσο καλός είναι στο να πείθει. Μάζεψε μάρτυρες και μαρτυρίες. Ηχογράφησε και κράτησε σημειώσεις γιατί η αλήθεια είναι πως ο καλός σου σου επαναλαμβάνει συνεχώς πως δεν θυμάσαι ή πως τα πράγματα δεν έγιναν όπως θυμάσαι.

Ό,τι θυμάσαι σημείωνέ το, ημερομηνίες, λόγια, πράξεις, θα σου χρειαστούν.
Ανάκτησε ό,τι μπορείς από επίσημα χαρτιά και πρόσβαση. Άλλαξε τους κωδικούς σου με κάποια δικαιολογία. Τσέκαρε τον υπολογιστή σου. Βγάλε φωτοτυπίες από επίσημα χαρτιά γιατί μετά η πρόσβασή σου σε αυτά θα είναι μάλλον δύσκολη.

Μείνε μακριά από αλκοόλ και ο,τιδήποτε σου θολώνει το μυαλό και δίνει πάτημα για διασυρμό. Κράτα το μυαλό καθαρό και την τιμή σου ψηλά. Όλα έχουν σημασία σε πιθανή δικαστική διαμάχη ή αντιπαράθεση για την επιμέλεια των παιδιών. Η αδερφή ψυχή σου έχει καταγεγραμμένη κάθε αδυναμία σου και θα τη χρησιμοποιήσει όπου χρειαστεί χωρίς ενδοιασμούς.

Μην ενδώσεις στο βρώμικο παιχνίδι που θα κάνει διασύροντας το όνομά σου σε όποιον μπορεί, με κυριότερο επιχείρημα βέβαια το ότι δε στέκεις καλά στα μυαλά σου. Μην ενδώσεις σε απειλές. Μην απαντάς παρά μόνο για ό,τι είναι τελείως απαραίτητο. Ό,τι κάνεις να το κάνεις όσο το δυνατόν πιο επίσημα και με μάρτυρες.

Μήν χάσετε:

 

Όσο και να τρώγεσαι μη δώσεις δεύτερη ευκαιρία, τουλάχιστον όχι γρήγορα. Ο λύκος μπορεί εύκολα να μεταμορφωθεί και πάλι στον πρίγκηπα που τόσο πολύ θέλεις να επιστρέψει στη ζωή σου, μόνο και μόνο για να σε ξανατραβήξει στη φωλιά του. Μόλις σε έχει τσακώσει για τα καλά θα είναι σα να μην πέρασε μια μέρα. Τουλάχιστον, υποσχέσου στον εαυτό σου πως θα μείνεις μακριά για όσο χρειαστεί για να δεις να γίνονται όλα τα πράγματα που θα ζητήσεις για να αποφασίσεις αν αξίζει να ξαναδώσεις ευκαιρία.

glikaxamogela.gr

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!