Είναι σχεδόν αντανακλαστική αντίδραση: Εκείνος που απιστεί, θα ψάξει να βρει χίλιες δύο δικαιολογίες για να υπερασπιστεί την πράξη του. Από την πιο σοβαρή, μέχρι την πιο αστεία.

Advertisement

Σε μερικούς η απιστία κυλάει στο αίμα τους. Και ενώ μπορεί διαφορετικοί παράγοντες να οδηγούν σε παρασπονδίες τους άντρες και τις γυναίκες, το συμπέρασμα είναι πως άπαξ και απατήσεις τον σύντροφό σου οι πιθανότητες είναι πως θα το ξανακάνεις.

Μήν χάσετε:

Αυτό, δηλαδή που κατά βάθος υποπτευόμασταν και συχνά μας έχει δείξει η ζωή, έρχεται να επιβεβαιώσει μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature.

Οι ερευνητές παρατήρησαν τη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται αμυγδαλή και σχετίζεται με τα συναισθήματα και διαπίστωσαν ότι η απάντηση σε ένα συναισθηματικό ερέθισμα εξασθενεί όσο πιο συχνά εκτίθεται σε αυτό. Δηλαδή κάθε φορά που κάποιος άπιστος, ψεύτης ή κλέφτης καλείται να απολογηθεί για το παράπτωμά του νιώθει όλο και λιγότερες ενοχές.

Αν και δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στο κεφάλαιο απιστία, οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι ισχύει ένα παρόμοιος μηχανισμός. Η μελέτη σημειώνει εξάλλου ότι οι μοιχοί δεν έχουν τύψεις όταν λένε ψέματα για τις απιστίες τους, ειδικά όταν νιώθουν ότι το κάνουν για να προστατεύσουν τον σύντροφό τους απ’ την αλήθεια.

«Η ιδέα είναι ότι την πρώτη φορά που διαπράττουμε μοιχεία νιώθουμε άσχημα γι’ αυτό. Την επόμενη φορά όμως νιώθουμε λιγότερο άσχημα και πάει λέγοντας με αποτέλεσμα να απατούμε ακόμη περισσότερο», σχολίασε ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών του Πρίνστον Neil Garrett.

Μήν χάσετε:

 

Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο πολλά ψέματα λέμε τόσο πιθανότερο είναι να το ξανακάνουμε. Και κάπως έτσι τα μικρά αθώα ψεματάκια γίνονται εύκολα ένοχα μυστικά και μεγάλα ψέματα.

Μάιρα Παπαδάτου – gr.askmen.com

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!