«Αν δεν είμαστε σε θέση να βρούμε τη γαλήνη στον εαυτό μας, δεν έχει νόημα να ψάχνουμε αλλού». Francois de la Rochefoucauld

Advertisement

Είναι αδύνατο να βρούμε την πραγματική αγάπη και την αληθινή φιλία μέχρις ότου αγαπήσουμε και γίνουμε φίλοι πρώτα με τον εαυτό μας. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε σχέσεις που δεν τους ικανοποιούν, προσπαθούν συνήθως να βρουν κάτι έξω από τον εαυτό τους για να γεμίσουν το κενό και αυτό δεν έχει ποτέ αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι που είναι κενοί, προσελκύουν επίσης παρόμοιους κενούς ανθρώπους (ή αυτούς που είναι σαν αρπακτικά και εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους που νιώθουν κενό).

Οι άνθρωποι που είναι άδειοι, είναι επιρρεπείς σε καταχρηστικούς, χειραγωγικούς, χαοτικούς τύπους ανθρώπων που δεν τους αφήνουν να πατούν στα πόδια τους ή είναι επιρρεπείς στο να κρατούν ανθρώπους και να τους τιμωρούν όταν δεν «ενεργούν σωστά». Σε κάθε περίπτωση, αυτοί οι τύποι ανθρώπων σε μία σχέση, απλά μεγαλώνουν το κενό. Ενώ μπορεί να το γεμίσουν για κάποιο διάστημα, συνήθως μακροπρόθεσμα είναι πολύ χειρότερο.

Η μόνη λύση για την σύναψη υγιών σχέσεων, είναι να αναπτύξετε πρώτα μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας. Αυτό λύνει ταυτόχρονα δύο προβλήματα: Πρώτον, γίνεστε περισσότερο υγιείς, άρα γίνεστε περισσότερο ελκυστικοί και σας ελκύουν περισσότερο οι πιο υγιείς άνθρωποι. Δεύτερον, αν βρεθείτε σε μια κατάσταση που δεν σας αρέσει, γνωρίζετε πώς είναι να είστε μόνοι σας και δεν φοβάστε να βγείτε απ΄ αυτήν την κατάσταση. Οι υγιείς άνθρωποι δεν προσελκύονται από κάποιον που τους αναγκάζει να γίνουν ο κόσμος του. Αποφεύγουν αυτό το επίπεδο της ανάγκης. Αν θέλετε να βρείτε το ιδανικό πρόσωπο, δηλαδή έναν υγιή και στοργικό σύντροφο, πρέπει να γίνετε πρώτα και εσείς ένα ιδανικό πρόσωπο.

Όποτε προτείνω στους θεραπευόμενους να μείνουν για λίγο καιρό μόνοι τους και να δουλέψουν ώστε να μάθουν να μένουν μόνοι, διστάζουν. Το έκανα και εγώ όταν μου προτάθηκε για πρώτη φορά. Τελικά ακολούθησα αυτή την προτροπή, αφού χτύπησα το κεφάλι μου στον τοίχο αρκετές φορές και συνέχισα να έχω σχέσεις με ανθρώπους που δεν ήταν καλοί για μένα. Ο πρώην μου με άφησε και μπήκε αμέσως σε μια νέα σχέση και ήθελα να το κάνει. Αυτό που ήμουν σε θέση να δω, μόνο χρόνια αργότερα, ήταν ότι η σχέση του τελικά δεν ήταν υγιής και βρισκόταν συνεχώς σε μία τάση φυγής, εξαιτίας του χωρισμού μας. Ποτέ δεν κατάφερε να τον ξεπεράσει.

Δείτε περισσότερα: Γιατί εγκλωβιζόμαστε σε δυστυχισμένες σχέσεις;

Εγώ τα κατάφερα και με αυτόν τον τρόπο, ήμουν σε θέση να υποδεχτώ μια υγιή, ευτυχισμένη σχέση με τον έρωτα της ζωής μου. Το ταξίδι ανάμεσα στον χωρισμό από τον πρώην μου και την εύρεση της αγάπης της ζωής μου, κράτησε χρόνια. Ήμουν τρομακτικά ανυπόμονη, αλλά συνέχισα να κάνω ό,τι δεν ονειρευόμουν ότι θα μπορούσα να κάνω: να έχω μία καλή ζωή ως επιτυχημένη εργένισσα. Έμαθα να βασίζομαι σε μένα και δεν άφησα ποτέ το «σε χρειάζομαι» να παίξει ρόλο στις αποφάσεις μου για το αν θα μείνω μόνη ή αν θα μπω σε μια σχέση.

Ποτέ δεν προτείνω κάτι που εγώ η ίδια δεν είμαι πρόθυμη να κάνω, η αλήθεια είναι ότι και εγώ δεν έκανα τα πάντα εντελώς πρόθυμα. Έμαθα, με τον σκληρό τρόπο, ότι η μόνη διέξοδος είναι μέσα από αυτόν και ο μόνος τρόπος να βρεθεί ο ιδανικός σύντροφος είναι με το να είμαι και εγώ ιδανική. Ο σωστός άνθρωπος κάνει επιλογές, καλές επιλογές, με βάση αυτό που θέλει και με βάση ποιος και τι ταιριάζει σε μια τέλεια ζωή. Το σωστό πρόσωπο έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και αυτοπεποίθηση που μπορεί ΜΟΝΟ να προέρχεται από την πληρότητα που νιώθει στη ζωή του.

Συχνά με ρωτούν: Τι σημαίνει να κάνω σχέση με τον εαυτό μου; Ακολουθούν ορισμένες σύντομες απαντήσεις:

1. Μάθετε να ακούτε τον εαυτό σας

Κρατήστε ημερολόγιο. Μιλήστε με τον εαυτό σας. Εξετάστε τα πράγματα. Ανακαλύψτε τον εαυτό σας. Μάθετε να είστε ήρεμοι και να έχετε στιγμές ηρεμίας. Στην αρχή μπορεί να νιώθετε άβολα, αλλά μπορείτε να καλλιεργήσετε μια ζωή που στον ελεύθερο χρόνο, θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτά που αναδύονται στην επιφάνεια. Εάν κοιτάζετε συνεχώς το κινητό σας, τον υπολογιστή ή το tablet σας, ο εγκέφαλός σας είναι συνεχώς απασχολημένος. Αυτό δεν είναι καλό για τον εγκέφαλό σας και για τη δύναμη της παρατήρησης που θα χρειαστείτε όταν επιστρέψετε στον έξω κόσμο ή για να ανακαλύψετε ποιο είναι τώρα το λάθος και πώς να το διορθώσετε.

Πρέπει να μάθουμε να είμαστε ήρεμοι χωρίς περισπασμούς, αν θέλουμε να βρούμε τον δρόμο προς την εσωτερική μας φωνή, αυτή που θα μας πει πότε κάνουμε κάτι λάθος ή πότε μπλέκουμε με τα λάθος πρόσωπα. Πρέπει να βελτιώσουμε αυτό το ένστικτο και δεν μπορούμε να το κάνουμε αν είμαστε όλη την ώρα απασχολημένοι. Μάθετε να αποσυνδέεστε από τις συσκευές σας, να χαλαρώνετε και να ακούτε την εσωτερική φωνή, που έχει κάτι να σας πει. Όταν βγαίνετε ραντεβού, πρέπει να βελτιώνετε τις δυνάμεις της παρατήρησης.

Μήν χάσετε:

2. Μάθετε να φέρεστε καλά στον εαυτό σας

Μεταμορφωθείτε στο πρόσωπο που σας αρέσει, αυτό που θέλετε και αυτό που πραγματικά είστε. Παρακολουθήστε μαθήματα, γράψτε ένα ποίημα ή ένα τραγούδι, ζωγραφίστε ή μάθετε να οδηγείτε μια μοτοσικλέτα. Έχετε ποτέ θελήσει να μάθετε κάτι και δεν το έχετε κάνει μέχρι σήμερα; Κάντε το τώρα. Κάντε μαθήματα μουσικής, μάθετε μια νέα γλώσσα, δοκιμάστε να ασχοληθείτε με ξυλουργικές εργασίες ή να συμμετέχετε σε συγκεντρώσεις. Εάν έχετε χρήματα, ταξιδέψτε μόνοι σας. Μήπως αυτό σας ακούγεται τρομακτικό; Ίσως την πρώτη φορά, αλλά μετά θα το συνηθίσετε.

Είναι πραγματικά μια θαυμάσια εμπειρία. Μία φορά έκανα ένα μεγάλο ταξίδι με το τρένο, κοιμόμουν σε ένα κουπέ όπου διάβαζα και παρακολουθούσα τον κόσμο να περνάει. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ηρεμιστικό, από το να διαβάζεις μέσα σε ένα βαγόνι με τους επιβάτες να μην δίνουν σημασία (και πάλι, απενεργοποιήστε το κινητό σας και μάθετε να απολαμβάνετε τη δική σας συντροφιά). Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορείτε να ξεκινήσετε σήμερα, όπως να γραφτείτε σε μαθήματα χειροτεχνίας. Μάθετε να κάνετε πράγματα με εσάς και για εσάς. Ένα από τα πράγματα που οδηγεί τους ανθρώπους να μπαίνουν σε κακές σχέσεις είναι η αδυναμία τους να είναι μόνοι. Δυναμώστε τη ζωή σας ενώ είστε μόνοι σας και δεν θα μείνετε ποτέ ξανά σε μια σχέση για τους λάθος λόγους.

3. Δουλέψτε με τη θλίψη σας

Κλάψτε, βιώστε τη θλίψη, θυμώστε, αποδεχτείτε τις απώλειές σας. Μόλις μάθετε να αντιμετωπίζετε τη θλίψη σας, η «απώλεια» δεν θα φαίνεται τρομακτική. Μπορείτε να κάνετε καλύτερες επιλογές όταν δεν φοβάστε να χάσετε και ξέρετε ότι μπορείτε να επιβιώσετε ό,τι και αν συμβεί.

4. Καλλιεργήστε φιλίες με υγιείς ανθρώπους.

Όταν αναγκάστηκα να μετακομίσω, βίωσα μία τρομακτική περίοδο. Άφησα όλα όσα ήξερα πίσω και ξεκίνησα μια νέα ζωή για μένα και τα παιδιά μου. Είχα πετύχει να αποκτήσω μια πολύ καλή δουλειά. Αλλιώς δεν θα είχα πάει ποτέ. Κάποιος μου είπε: «Γίνε φίλη με γυναίκες που έχουν αυτό που θέλεις» και ακριβώς αυτό έκανα. Έκανα παρέα με γυναίκες που είχαν ωραίες, υγιείς, ευτυχισμένες ζωές είτε μόνες τους, είτε σε σχέση. Εάν θέλεις αυτά που έχουν, κάνε ό,τι κάνουν και αυτές. Όλα όσα διαβάζετε σε αυτή τη λίστα αντιπροσωπεύουν αυτά που έμαθα παρατηρώντας ανθρώπους να έχουν αυτά που ήθελα.

5. Ακούστε μουσική που χαλαρώνει και μείνετε σε επαφή με τη φύση

Ξεκινήστε να απολαμβάνετε αφρόλουτρα ή να πηγαίνετε σε κάποιο spa. Ελάτε σε επαφή με τη φύση. Και πάλι, αυτό απαιτεί να αποσυνδεθείτε από τις συσκευές σας και όσο το κάνετε αυτό, τόσο πιο χαλαρωτικό και βοηθητικό θα γίνεται. Μην ανησυχείτε ότι δεν το κάνετε «σωστά». Θα γίνει και αυτό.

6. Απολαύστε το μοναχικό ταξίδι και εκτιμήστε τα καλά της μοναχικότητας

Είναι δύσκολο μερικές φορές, αλλά σκεφτείτε τι θα κάνατε εάν ο σύντροφός σας ήταν εκεί μαζί σας. Σταματήστε να ωραιοποιείτε ή να ονειροπωλείτε τις σχέσεις (βόλτες στην παραλία, κρατώντας τα χέρια από το φως των κεριών) και σκεφτείτε τις διαμάχες, τις καταστάσεις ελέγχου, τον περιττό διαπληκτισμό όταν κάνετε κάτι μόνοι σας, μερικές φορές είναι πολύ καλύτερο να είστε μόνοι από το να είστε με έναν σύντροφο που σας δυσαρεστεί. Αντί να φαντασιώνεστε ή να εξιδανικεύετε υπερβολικά τις σχέσεις, σκεφτείτε ρεαλιστικά και συμφιλιωθείτε με την ηρεμία που προέρχεται από το να είστε μόνοι σας.

Μόλις μάθετε να καλλιεργείτε τη σχέση με τον εαυτό σας, θα είστε καλύτεροι, σοφότεροι, δυνατότεροι και είναι λιγότερο πιθανό να ανέχεστε κάτι λιγότερο από μία βέλτιστη συμπεριφορά από το σύντροφό σας. Κανείς δεν θα μπορέσει να σας κρατήσει ομήρους ξανά.

Ανακαλύψτε τον εαυτό σας και μάθετε να αγαπάτε τη ζωή σας τόσο πολύ που ποτέ δεν θα σας εγκαταλείψετε για κάποιον άλλο. Οι υγιείς άνθρωποι είναι ενδιαφέροντα άτομα με ποικίλα πάθη, χόμπι, φίλους και πράγματα που πρέπει να κάνουν. Θέλουν κάποιον που να είναι ολοκληρωμένος και δεν θα εξαρτάται πλήρως από αυτούς για να είναι ευτυχισμένος.

Όχι μόνο είναι δυνατόν να αγαπάτε την εργένικη ζωή σας, αλλά, κατά ειρωνία της τύχης, σας κάνει πολύ περισσότερο ελκυστικούς για τους άλλους. Σας ανοίγει το δρόμο σε ό,τι καλύτερο μπορεί η ζωή να σας προσφέρει.

psychologynow.gr  via psychologytoday.com

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!