Η ανασφάλεια είναι το πιο «χαζό» αίσθημα που μπορεί να έχουμε. Κάθε άνθρωπος στον κόσμο αισθάνεται ανασφάλεια για κάτι, έστω και λίγο. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που αισθάνονται ανασφάλεια για τα πάντα, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν τη ζωή τους. Και πραγματικά μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να απελευθερώσουν τον εαυτό τους: να βγουν έξω στον κόσμο και να ζήσουν τον κάθε φόβο τους.

Advertisement

Η ανασφάλεια δεν έχει θέση στη ζωή κανενός. Το μόνο που κάνει είναι να μας οδηγεί στην απογοήτευση και την απαισιοδοξία όταν τα αποτελέσματα που παίρνουμε δεν είναι αυτά που περιμέναμε. Οι άνθρωποι που ζουν μέσα στην ανασφάλεια σίγουρα δεν έχουν μια χαρούμενη ζωή κι αργά ή γρήγορα οδηγούνται στην κατάθλιψη. 9 πράγματα που το επιβεβαιώνουν είναι τα παρακάτω:

1. Δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στις δυνατότητες τους για να δοκιμάσουν αρκετά πράγματα.

Αυτός είναι ένας λόγος που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο τι πραγματικά θέλουν να κάνουν στη ζωή τους. Και ο μοναδικός τρόπος για να καταλάβεις τι είναι καλύτερο για εσένα και τι θες να κάνεις στη ζωή σου είναι δοκιμάζοντας πράγματα και καταστάσεις. Μόνο έτσι θα διαπιστώσεις τι σου αρέσει και τι δεν σου αρέσει, τι είναι αυτό που σου ταιριάζει και τι είναι αυτό που δεν αντέχεις μέρα παραπάνω για να κάνεις, έχοντας πάντα στο μυαλό σου ότι μέσα από όλες αυτές τις δοκιμασίες θα αποκομίσεις σημαντικές εμπειρίες για τη ζωή, είτε είναι θετικές είτε αρνητικές.

Δοκιμάζεις, μαθαίνεις, βγάζεις συμπεράσματα και δοκιμάζεις ξανά. Αυτός είναι ένας υγιής τρόπος ζωής. Όσο πιο ανασφαλής είσαι, τόσο πιο δύσκολα θα ανακαλύψεις την ιδανική ζωή για εσένα.

2. Φοβούνται την κρίση των άλλων.

Ένας ανασφαλής άνθρωπος σκέφτεται περισσότερο για το τι θα πουν οι άλλοι κι όχι για το πως θα καταφέρει να αποφύγει αυτά τα σχόλια. Ζει μέσα στο φόβο, ελπίζοντας πως κανένας δεν θα παρατηρήσει τα ελαττώματα του. Οι άνθρωποι κρίνουν. Αυτή είναι η φύση τους. Και η ερώτηση είναι: Γιατί έχει τόσο σημασία για εσένα το τι θα πουν οι άλλοι; Πάντα κάποιος θα βρει κάτι αρνητικό να σχολιάσει. Δεν θα πεθάνεις γι’ αυτό. Επίσης, όλοι οι άνθρωποι έχουν ελαττώματα. Δεν θα αναστατωθούν τόσο όσο φαντάζεσαι όταν ανακαλύψουν και τα δικά σου.

3. Συνήθως αποφεύγουν να γνωρίσουν νέους ανθρώπους.

Οι άνθρωποι αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της ζωής μας, καθώς η αλληλεπίδραση που έχουμε μαζί τους τη διαμορφώνουν ή την επηρεάζουν, άλλοτε προς το καλύτερο κι άλλοτε προς το χειρότερο. Δυστυχώς, το τελευταίο δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε νέες γνωριμίες, επειδή κάποτε μας πρόδωσαν και μας πλήγωσαν.

Τα ανασφάλη άτομα έχουν φίλους, όμως πολλές φορές δεν είναι και του καλύτερου είδους. Η ανασφάλεια οδηγεί συνήθως στο συμβιβασμό και τα ανασφαλή άτομα συμβιβάζονται ακόμα και με τους ανθρώπους. Ακόμα κι αν δεν ταιριάζουν με αυτούς που κάνουν παρέα, θα συνεχίσουν να βγαίνουν μαζί τους, επειδή φοβούνται να γνωρίσουν καινούριες παρέες. Η αλήθεια είναι πως ακούγεται μίζερο!

Μήν χάσετε:

4. Ποτέ δεν βάζουν τα δυνατά τους, γιατί πιστεύουν πως δεν είναι αρκετά καλοί σε κάτι.

Αφήνουν τα πάντα στη μέση, επειδή πιστεύουν πως δεν πρόκειται να τα καταφέρουν. Είναι προτιμότερο να θεωρούν πως δεν είναι αρκετά καλοί, παρά να απογοητεύουν τον εαυτό τους ή τους υπόλοιπους σε περίπτωση αποτυχίας. Βέβαια, κανείς δεν ξέρει αν θα κατέληγε σε επιτυχία ή αποτυχία, μιας κι εγκατέλειψαν την προσπάθεια όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν.

Κάθε σου προσπάθεια αξίζει, όταν εσύ ο ίδιος αποφασίσεις ότι αξίζει. Η αξία της εξαρτάται από τη σημασία και το νόημα που της δίνεις εσύ. Και το ίδιο συμβαίνει με τη ζωή. Για όσα περισσότερα προσπαθείς, τόσο μεγαλύτερο νόημα δίνεις στη ζωή σου. Όταν όμως εγκαταλείπεις κάθε προσπάθεια και αποφεύγεις να αναλάβεις ευθύνες, άπλα μένεις άπραγος βλέποντας το χρόνο να περνάει από μπροστά σου και μη γνωρίζοντας πως να τον διαχειριστείς, ώστε να κάνεις τη ζωή σου να αξίζει.

5. Η ανασφάλεια τους εμποδίζει να είναι ο εαυτός τους.

Το να είσαι ανασφαλής δεν σε απαλλάσσει από το γεγονός ότι πρέπει να είσαι ενεργό μέλος της κοινωνίας. Γι’ αυτό το λόγο, αρκετά ανασφαλή άτομα υιοθετούν οτιδήποτε προβάλλει η κοινωνία, χωρίς να το φιλτράρουν, πιστεύοντας πως με αυτόν τον τρόπο γίνονται αποδεκτοί. Έτσι, προσποιούνται συνεχώς κάτι που δεν είναι κρύβοντας τις ατέλειες τους και ως εκ τούτου κρύβοντας τον ίδιο τους τον εαυτό.

Εάν είσαι ανασφαλής με κάτι προσπάθησε να το αλλάξεις ή να το διώξεις από τις σκέψεις σου. Κι αν αυτό το κάτι δεν μπορείς να το αλλάξεις, τότε δεν αξίζει να στεναχωριέσαι. Αρκεί να καταφέρεις να αποδεχτείς τον εαυτό σου και να μην ζεις τη ζωή σου μέσα σ’ ένα καβούκι. Όλη η διασκέδαση ξεκινά όταν βγαίνεις έξω από αυτό.

6. Η ανασφάλεια τους εμποδίζει να μάθουν πράγματα για τον εαυτό τους (ως αποτέλεσμα του #5).

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τον εαυτό τους επειδή δεν αφιερώνουν χρόνο σε αυτόν. Ο μόνος τρόπος για να αποκτήσεις αυτογνωσία είναι να ζεις την κάθε στιγμή και να παρατηρείς τι συμβαίνει, να παρατηρείς τις αντιδράσεις σου σε διάφορες καταστάσεις, να παρατηρείς τι απολαμβάνεις να κάνεις και τι όχι. Έξερευνησε τον κόσμο και βρες τη θέση σου σε αυτόν. Όταν δεν είσαι ειλικρινής με τον κόσμο για το ποιος είσαι, τότε θα δυσκολευτείς αρκετά για να βρεις που ανήκεις.

7. Ζουν σ’ ένα κόσμο γεμάτο άρνηση.

Σίγουρα δεν είσαι τέλειος. Κανένας δεν είναι. Όμως, πρέπει να αποδεχτείς το γεγονός ότι είσαι ένας υπέροχος άνθρωπος. Όλοι μπορούμε να γίνουμε υπέροχοι άνθρωποι όταν το θελήσουμε. Όντας ανασφαλής, είναι σαν να δείχνεις στον εαυτό σου πως δεν είσαι καλός έτσι όπως είσαι. Κι αυτό είναι ένα ψέμα. Αντιλαμβάνεσαι ένα ψέμα ως αλήθεια. Κι από εκεί πηγάζει όλη αυτή η αρνητική διάθεση που έχεις για το ό,τι συμβαίνει.

8. Χάνουν όσα η ζωή έχει να τους προσφέρει.

Η ανασφάλεια οδηγεί τα άτομα στο να ζουν και να απολαμβάνουν λιγότερο. Κάνουν λίγα πράγματα και στεναχωριούνται περισσότερο, και για αυτά που έκαναν και για όλα τα υπόλοιπα που δεν έκαναν, κρατούν μόνο τις αρνητικές σκέψεις και τις αναμασούν στο μυαλό τους με αποτέλεσμα να μην αποκτούν νέες εμπειρίες, αναμνήσεις και αξέχαστες στιγμές.

Η ζωή έχει τόσα να σου προσφέρει, αν βγεις έξω και πάρεις αυτό που σου αξίζει. Οι ευκαιρίες για να εξερευνήσεις τον κόσμο και να αναπτυχθείς σαν άτομο σου δίνονται καθημερινά. Το να επιλέγεις να μην επωφεληθείς από αυτές τις ευκαιρίες είναι κάτα κάποιον τρόπο καταστροφικό. Η ζωή είναι αρκετά δύσκολη από μόνη της. Επομένως, πρέπει να δέχεσαι ό,τι σου προσφέρεται από αυτή χωρίς αντάλλαγμα.

9. Οι σχέσεις τους δεν λειτουργούν.

Οι σχέσεις απαιτούν δύο ανθρώπους που είναι ειλικρινείς μεταξύ τους. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει αρχικά να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Οι ανασφάλειες βγαίνουν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια μιας σχέσης και δημιουργούν εντάσεις και τσακωμούς, που ολοένα πληθαίνουν, μέχρι που η σχέση φτάνει στο τέλος της.

Οι σχέσεις βέβαια μπορούν να κάνουν πολύ καλό σ’ έναν ανασφαλή άνθρωπο μιας και ο/η σύντροφος είναι σε θέση να τον κάνει να δουλέψει πάνω στις ανασφάλειες του και να απαλλαχθεί από αυτές. Ωστόσο, συχνά οι σχέσεις των ανασφαλών ατόμων αποτυγχάνουν, μιας και δεν προσπαθούν αρκετά για να αποβάλλουν τις ανασφάλειες τους κι έτσι ο/η σύντροφος τους κουράζεται με την πάροδο του χρόνου και χάνει το ενδιαφέρον του/της.

neopolis.gr

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!