Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έδειξε ότι οι γυναίκες έχουν διπλάσιες από τις πιθανότητες από τους άνδρες να τερματίσουν το γάμο τους και να καταθέσουν διαζύγιο.

Advertisement

Η έρευνα περιελάμβανε 355 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια και τους ακολούθησε για περίοδο 16 ετών. Οι γυναίκες ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα έντασης κατά την έναρξη των γάμων τους από τους άνδρες, αλλά οι σύζυγοι τους ανέφεραν υψηλότερες αυξήσεις τάσης καθώς ο γάμος συνεχίστηκε.

Για μερικές συζύγους, η αυξημένη ένταση ήταν περισσότερο θέμα για αυτές, αν οι σύζυγοι τους είχαν χαμηλά επίπεδα έντασης με την πάροδο του χρόνου.

Η επικεφαλής συγγραφέας Kira Birditt, από το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Michigan, εξήγησε σε μια δήλωση ότι όταν οι σύζυγοι έχουν χαμηλά επίπεδα έντασης, θα μπορούσαν να σχετίζονται με την έλλειψη επενδύσεων στη σχέση τους. «Μπορεί να πιστεύουν ότι είναι περιττό να αλλάξουν ή να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους», είπε.

Τα ζευγάρια που συμμετείχαν στην έρευνα, ερωτήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου, δεύτερου, τρίτου, τέταρτου, έβδομου και δέκατου έκτου έτους γάμου. Η μελέτη περιελάμβανε επίσης δεδομένα από το Πρόγραμμα των Πρώιμων Χρόνων του Γάμου .

Οι σύζυγοι και οι σύζυγοι αμφισβητήθηκαν για τις εμπειρίες τους από τη δυσαρέσκεια και τον ερεθισμό τον προηγούμενο μήνα και πώς ένιωσαν μετά από διαφωνίες, μάχες και επιχειρήματα. Η Birditt σημείωσε ότι ίσως οι σύζυγοι είχαν “ρεαλιστικές προσδοκίες” για τη δέσμευσή τους, ενώ οι σύζυγοι είχαν “πιο ιδεαλιστικές προσδοκίες για τις συζύγους”.

Το 2015, μια παρόμοια μελέτη , στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 2.000 ζευγάρια, διαπίστωσε ότι σχεδόν το 70% των διαζυγίων ξεκίνησαν από γυναίκες. Ωστόσο, το ίδιο αποτέλεσμα δεν παρατηρήθηκε όσον αφορά τη διάλυση των μη-συζυγικών σχέσεων. Ο επικεφαλής συγγραφέας αυτής της μελέτης, Μάικλ Ρόζενφιλντ, καθηγητής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, δήλωσε ότι ίσως οι συζύγοι είναι πιο πιθανό να τερματίσουν τους γάμους τους εξαιτίας των χαμηλότερων επιπέδων ποιότητας σχέσεων.

“Από την άλλη πλευρά, νομίζω ότι οι μη-συζυγικές σχέσεις στερούνται τις ιστορικές αποσκευές και τις προσδοκίες του γάμου, γεγονός που καθιστά τις μη έγγαμες σχέσεις πιο ευέλικτες και επομένως πιο προσαρμόσιμες στις σύγχρονες προσδοκίες, συμπεριλαμβανομένων των προσδοκιών των γυναικών για περισσότερη ισότητα των φύλων”, δήλωσε ο Rosenfield .

Στην τελευταία έρευνα, το 40% των 355 ζευγαριών κατέληξε σε διαζύγιο. “Προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει τα παντρεμένα άτομα, αλλά δεν λαμβάνετε πληροφορίες από τους δύο ανθρώπους στο ζευγάρι. Οι άνθρωποι στις ίδιες σχέσεις έχουν διαφορετικές ιδέες για την ποιότητα της ισοπαλίας τους”, δήλωσε η Birditt.

kavalarissa.eu via iflscience.com

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!