Ναι λοιπόν. Σύμφωνα με τον φιλόσοφο και συγγραφέα Κορνήλιο Καστοριάδη, αν δεν υπάρχει Έρωτας, δεν υπάρχει εκπαίδευση. Αναμφίβολα ο Έρωτας αποτελεί το σπουδαιότερο στοιχείο κάθε πολιτισμού και κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Χωρίς αυτόν ο άνθρωπος δεν ξέρει τι σημαίνει το αισθάνομαι και το νιώθω. Απλά υπάρχει χωρίς ποτέ να έχει βιώσει αυτό το υπέροχο και συνάμα δυνατό συναίσθημα.

Advertisement

Οι άνθρωποι που δεν αγαπούν μισούν, ζηλεύουν και χάνονται σε μια άβυσσο χωρίς προορισμό. Για αυτό και τους βλέπεις σκληρούς, φαινομενικά χαρούμενους και αδέξια αισιόδοξους.

Δεν έχουν μάθει να δίνουν και να παίρνουν και αυτό τους πληγώνει. Ο Έρωτας λοιπόν, σε όλα τα επίπεδα είναι αναγκαίος. Και αυτό γιατί αποτελεί βασικό όρο ηθικής και πνευματικής ανάπτυξης κάθε ανθρώπου. Μέσα από αυτόν μαθαίνεις να αγαπάς και να ανακαλύπτεις τον εαυτό σου και τις δυνατότητές σου. Όσον αφορά την εκπαίδευση, όταν ερωτεύεσαι έναν καθηγητή, ουσιαστικά αγαπάς και θαυμάζεις αυτό που κάνει. Σου αρέσει ο τρόπος που χειρίζεται τις καταστάσεις, που παραδίδει το μάθημα που είναι κοντά στους μαθητές και που θαυμάζει και εσένα τον ίδιο.

Μήν χάσετε:

Με άλλα λόγια, όταν βλέπεις έναν καθηγητή να κάνει με πάθος αυτό που αγαπά, αυτό μεταδίδεται και σε εσένα. Έτσι, αρχίζεις να θες και εσύ να διαβάζεις και να θέλεις το μάθημα. Μέσα από τον καθηγητή ερωτεύεσαι και αυτό το οποίο πρεσβεύει. Θέλεις να τον φτάσεις ακόμη και να τον ξεπεράσεις. Ένας λόγος που τα παιδιά δεν αγαπούν να διαβάζουν είναι γιατί βλέπουν εκπαιδευτικούς να απαξιώνουν και οι ίδιοι αυτά που διδάσκουν. Τι ζητούν τα παιδιά λοιπόν από την εκπαίδευση; Ζητούν ανθρώπους που ερωτεύονται το μάθημά τους, που έχουν όρεξη για γνώση και που θέλουν να τους βοηθήσουν να ανακαλύψουν και οι ίδιοι αυτό που αξίζουν.

Η εκπαίδευση δίχως τον Έρωτα είναι απλώς ένας υποχρεωτικός συμβιβασμός. Μια απλή γνώση και όχι μια ουσιαστική και βαθιά παιδεία. Ένας μαθητής εντυπωσιάζεται από τις γνώσεις του καθηγητή και ερωτεύεται τα πάντα σε αυτόν. Κάθε λέξη, βλέμμα και μορφή του. Και σε αυτό το στάδιο ωριμάζει και μαθαίνει να ελέγχει τα πρώτα του αληθινά συναισθήματα.

Να διαχειρίζεται τις καταστάσεις και να φεύγει όταν πρέπει. Όλοι ξέρουμε ότι ο Έρωτας παντού υπάρχει. Σε κάθε γωνιά. Πότε μικρή και πότε μεγάλη. Άλλοτε έρχεται ξαφνικά…Εκεί που δεν τον περιμένεις. Το ίδιο ισχύει και στην εκπαίδευση…Ερωτεύεσαι κάποιον εφόσον έχεις δει ήδη μέσα του ότι μπορεί να σου δώσει πολλά…Και απλά συνεχίζεις να αγαπάς και να μαθαίνεις…

Νικόλ Παπαδοπούλου, Φοιτήτρια Φιλοσοφικής, Γαλλικής Φιλολογίας-healingeffect.gr

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!