Αναρωτηθήκατε ποτέ τι ήσασταν στην προηγούμενη Ζωή σας;

Advertisement

τι ήμουνα στην προηγούμενη ζωή

H Μετενσάρκωση, που κυριολεκτικά σημαίνει “να γεννηθείς με άλλη σάρκα”, είναι ένα δόγμα ή μεταφυσική πίστη ότι κάποιο ουσιώδες τμήμα ενός ανθρώπου επιβιώνει μετά τον θάνατο για να ξαναγεννηθεί σε ένα νέο σώμα. Αυτό το ουσιαστικό τμήμα αναφέρεται συχνά ως το πνεύμα ή ψυχή, “θεϊκή σπίθα”, ή “εγώ”. Σύμφωνα με ορισμένες θρησκείες, μια νέα προσωπικότητα θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια κάθε ζωής στον φυσικό κόσμο, αλλά ένα μέρος τής παραμένει σταθερό καθ όλες τις διαδοχικές ζωές.

Κάντε το τεστ στο τέλος του κειμένου.

Η πίστη σε προηγούμενες ζωές έχει αρχαίες ρίζες. Κατά την πλειοψηφία τους όλες οι ινδικές θρησκευτικές παραδόσεις, όπως είναι ο Ινδουισμός και ο Ζαϊνισμός έχουν στην φιλοσοφία τους το δόγμα αυτό . Την ιδέα αυτή την ακούσαμε επίσης και από κάποιους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους. Η Βουδιστική έννοια της Αναγέννησης αν και συχνά αναφέρεται ως μετενσάρκωση διαφέρει σημαντικά από το ινδουιστικές παραδόσεις και τη αντίληψης της νέας εποχής στο ότι δεν υπάρχει αμετάβλητη “ψυχή”.

Από αρχαιοτάτων χρόνων πολλοί λαοί και φυλές έχουν ασχοληθεί με το θέμα της μετενσάρκωσης ή μετεμψύχωσης και με το ζήτημα της αθανασίας ή την ύπαρξη προηγούμενων ζωών για το ίδιο πρόσωπο.

Τι λένε οι διάφορες φιλοσοφίες

Την ιδέα της μετεμψύχωσης τη βρίσκουμε κυρίως στην ινδική φιλοσοφία (Μαχαμπαράτα, Μπαγκαβάτ Γκίτα), στο ζαϊνισμό και στο βουδισμό. Σύμφωνα με αυτή, μία ψυχή δεν πεθαίνει ποτέ και συνεχίζει να ζει, επιλέγοντας ένα σώμα ανθρώπου ή ζώου, ένα έντομο, ένα φυτό ή ένα ορυκτό. Στον ινδουισμό η λέξη κάρμα σημαίνει τις πράξεις οι οποίες δεσμεύουν την ψυχή στον κόσμο της ύπαρξης. Στη μετενσάρκωση πίστευαν αρκετοί λαοί και φυλές, κυρίως στην Ανατολή. Σύμφωνα με την θεωρία αυτή, η ψυχή είναι αθάνατη και συνεχίζει να ζει, επιλέγοντας πάλι ανθρώπινο σώμα, είτε ανδρός είτε γυναικός. Κάποιοι κάνουν έναν μικρό διαχωρισμό, λέγοντας πως το σωστό είναι επανεσάρκωση και όχι μετενσάρκωση. Το κεντρικό νόημα της ινδικής φιλοσοφίας, είναι πως ο στόχος της ψυχής είναι να εξαγνιστεί, προκειμένου να επιστρέψει εκεί που ανήκει, να ενωθεί δηλαδή με το Θεό, απαλλαγμένη από τον κύκλο της επαναγέννησης.

Οι βουδιστές εξηγούν πως κάποιος που μετενσαρκώνεται, είναι διαφορετικής ουσίας από τον προγενέστερο εαυτό του, αλλά έχει τις ίδιες τάσεις και πρότυπα αναφοράς. Η λύση που δίνουν οι βουδιστές είναι να κερδίσει κάποιος την κατάσταση της πλήρους ισορροπίας, μέσω πειθαρχίας και διαλογισμού. Μπορεί κάποιος να απελευθερωθεί από τις γεννήσεις και τους θανάτους και να φτάσει στη Νιρβάνα. Στον ζαινισμό, πιστεύεται ότι το κάρμα των παλιών ενσαρκώσεων που δεν έχει εξαντληθεί προσκολλάται σε αυτό των νέων ενσαρκώσεων και η ψυχή μπορεί να απελευθερωθεί μέσω θρησκευτικών επιταγών.

Στην αρχαία Αίγυπτο επίσης η προσωρινότητα του σώματος και ταυτόχρονα η αθανασία της ψυχής ήταν δεδομένα, ενώ στην αιγυπτιακή Βίβλο των Νεκρών αναφέρεται αναλυτικά το ταξίδι της ψυχής. Στο Σιχισμό διδάσκεται σαν δόγμα, αλλά ξεκαθαρίζεται πως στην έσχατη κρίση η οποία θα υπάρξει κάποια στιγμή οι ψυχές όπου κι αν βρίσκονται θα απορροφηθούν από τον Θεό. Στη μετενσάρκωση γίνονται σαφείς αναφορές στον μανιχαϊσμό, στον γνωστικισμό και τον ταοϊσμό.

Τι υποστήριζαν οι αρχαίοι Έλληνες
Οι πρώτοι που έκαναν λόγο για την αθανασία της ψυχής και προσπάθησαν να εξηγήσουν πιο αναλυτικά κάποια δεδομένα, ήταν οι αρχαίοι Έλληνες. Σαφή αναφορά κάνει ο Πλάτωνας με την ιστορία του μαχητή Ηρός στην «Πολιτεία», που σκοτώθηκε στη μάχη, αλλά επέστρεψε στη ζωή και αφηγήθηκε τι συμβαίνει με τις ψυχές, που τιμωρούνται ή επιβραβεύονται ανάλογα με τις πράξεις τους για ένα διάστημα, αλλά επιστρέφουν σε νέα σώματα. Ο Πυθαγόρας έλεγε πως η ψυχή είναι ξέχωρη από το σώμα, κρίνεται μετά θάνατον βάσει των έργων της και στη συνέχεια μεταναστεύει σε άλλο σώμα. Ο ίδιος είχε αναφερθεί σε προηγούμενες ζωές που πίστευε πως έζησε. Ο Εμπεδοκλής στο έργο του «Καθαρμοί» υποστηρίζει πως η μοίρα του είναι να περιπλανιέται στη γη τρεις φορές αμέτρητα χρόνια και να γεννιέται μέσα στο χρόνο σε όλα τα είδη των θνητών μορφών». Για αυτή έχουν μιλήσει και οι ορφικοί και όσοι ασχολούνταν με τα ελευσίνια μυστήρια ή άλλα μυστήρια στην αρχαία Ελλάδα.

Ο εβραίος ιστορικός Ιώσηπος που έζησε τον πρώτο αιώνα μ.Χ μας πληροφορεί ότι οι Εσσαίοι ζούσαν το ίδιο είδος ζωής με τους Πυθαγόριους και πως οι Φαρισαίοι, πίστευαν σε αυτή. Τις θεωρίες του Πλάτωνα είχε υιοθετήσει και ο Ιουδαίος μυστικιστής Φίλων. Πάντως μετά τις Οικουμενικές Συνόδους που ασχολήθηκαν με το θέμα, καταδικάστηκε ως ιδέα από την επίσημη εκκλησία. Ωστόσο, κάποιοι ακόμα και σήμερα προσπαθούν να υποστηρίξουν αυτή την ιδέα, ερμηνεύοντας αποσπάσματα από την Αγία Γραφή, με το δικό τους τρόπο. Εκτός του χριστιανισμού, τόσο ο ιουδαϊσμός όσο και ο ισλαμισμός δέχονται πως ο άνθρωπος ζει μόνο μία φορά.

Τι λέει η Ορθοδοξία, τι πιστεύουν οι υποστηρικτές της μετενσάρκωσης
Για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς δεν υπάρχει θάνατος, αφού η ψυχή είναι αθάνατη, μια και προέρχεται από τον Θεό Πατέρα. Ωστόσο, δεν υπάρχει και μετενσάρκωση ή μετεμψύχωση, αλλά ανάσταση των ψυχών, χάρη στην Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Έτσι, μετά τον θάνατο του σώματος, η ψυχή του καθενός θα βρεθεί σε τόπο που θα αποτελεί πρόγευση του παραδείσου ή της κόλασης, ανάλογα με τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της ζωής του. Όλα αυτά μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, όταν και θα κριθούν άπαντες μία για πάντα, για όσα καλά ή κακά, θετικά ή αρνητικά έπραξαν.

Σήμερα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι υποστηρίζουν πως μπορούν να κάνουν αναδρομές σε προηγούμενες ζωές μέσω της ύπνωσης. Επιπλέον, αρκετοί έχουν αναφερθεί σε περιστατικά που υποστηρίζουν πως οι ίδιοι έζησαν σε προηγούμενες ζωές, δεκαετίες ή και αιώνες πριν, τα οποία έχουν αποδειχτεί πως είναι αληθινά. Άλλοι αναφέρονται με σαφήνεια και λεπτομέρειες σε περιοχές, που έζησαν στο παρελθόν, ως διαφορετικό πρόσωπο. Όσοι έχουν επιχειρήσει αναδρομή σε προηγούμενες ζωές κάνουν λόγο για μεγάλη συναισθηματική εκτόνωση, έντονο πόνο και απόκτηση σημαντικών γνώσεων. Ωστόσο, τέτοιες πρακτικές είναι αρκετά επικίνδυνες, καθώς έχουν αναφερθεί μέχρι και περιστατικά θανάτου.

Στις μέρες μας, οι υποστηρικτές της, χρησιμοποιούν διάφορα αντιφατικά επιχειρήματα, με ένα κύριο: από τη μία τονίζουν πως ο Θεός επιτρέπει σε μία ψυχή να ξαναζήσει σε νέο σώμα, για να κάνει τη ζωή που δεν μπόρεσε (άτομα με σοβαρές ασθένειες, δολοφονημένοι, νεκρά μωρά ή αγέννητα βρέφη) και από την άλλη πως τους δίνετε μία ευκαιρία με την καινούργια ζωή να πληρώσουν για χρέη του παρελθόντος, όπου συνήθως η τιμωρία τους (θάνατος) είναι αντίστοιχη με αυτό που προξένησαν οι ίδιοι στο παρελθόν.

Το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από όλα τα παραπάνω, είναι πως όλοι συμφωνούν ότι η ψυχή είναι αθάνατη και ζει αιώνια, μετά το θάνατο του φθαρτού και θνητού σώματος. Το τι ακριβώς συμβαίνει από εκεί και πέρα και πως εξελίσσονται τα πράγματα, κανένας δεν μπορεί να πει, αφού ακόμα και ο πιο φωτισμένος και σοφός, είναι ασήμαντος μπροστά στο Δημιουργό Θεό, που τέλεια εποίησε τα πάντα.

Δεν υποστηρίζουμε ότι μπορούμε να σας δώσουμε μια καθαρή εικόνα για το τι ήσασταν στην προηγούμενη Ζώη σας αλλά ίσως να μπορέσετε να αναγνωρίσετε κάτι από τον εαυτό σας στα αποτελέσματα παρακάτω.Κάντε το τεστ ΕΔΩ

 

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!