Και μάλιστα, την έχει διατυπώσει σοφά ο Αριστοτέλης!

Advertisement

Από αρχαιοτάτων χρόνων η ανθρωπότητα επιχειρεί να δώσει απάντηση στα αινίγματα της ζωής και όμως, όση πρόοδο κι αν έχουμε κάνει στην τεχνολογία, εκείνα μοιάζουν να μας προβληματίζουν ακόμα. Γι’ αυτό και δεν είναι παράλογο να ψάχνουμε πίσω, στην Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, για απαντήσεις στα σημαντικά ερωτήματα της ζωής όπως το… «Πόσο άραγε θα κρατήσει η σχέση μου;»

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους και συγγραφείς του βιβλίου Happy Together, James και Suzann Pawelski, αρκεί μία ερώτηση για να καταλάβεις αν η σχέση σου (φιλική ή ερωτική) έχει τα φόντα να κρατήσει! Και αυτή η ερώτηση είναι αρχικά διατυπωμένη από τον Αριστοτέλη, στο βιβλίο τα Ηθικά Νικομάχεια. Μόνο που εκεί, αφορά τις φιλίες.

Μήν χάσετε:

Η σχέση σου βασίζεται κυρίως στη χρησιμότητα, στην απόλαυση ή στην καλοσύνη που βλέπεις μέσα αυτή;

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, τείνουμε να αγαπάμε τα πράγματα που μας είναι χρήσιμα, αυτά που μας δίνουν ευχαρίστηση και αυτά που είναι καλά. Η τρίτη κατηγορία, βασίζεται στην αρετή και χαρακτηρίζει την υψηλότερη μορφή φιλίας αλλά και τις ιδανικές σχέσεις.

Αντίθετα με την πρώτη και τη δεύτερη κατηγορία, που έχουν ως κριτήρια τον εγωκεντρισμό και την εκμετάλλευση της σχέσης για κέρδος ή απόλαυση, η τρίτη κατηγορία επικεντρώνεται όχι στο τι κερδίζει κανείς από αυτές, αλλά στο τι προσθέτει. Επομένως έχουν καλύτερες πιθανότητες να αντέξουν στον χρόνο.

«Αυτές οι ‘αριστοτελικές’ σχέσεις είναι βασισμένες στο να βρίσκουμε και να καλλιεργούμε την καλοσύνη που βλέπουμε ο ένας στον άλλο… ο καλός χαρακτήρας είναι σταθερή αξία απέναντι στο χρόνο» εξηγούν οι Pawelski.

missbloom.gr

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!