Μέχρι τώρα έχουμε μιλήσει για πολλούς τρόπους με του οποίους μπορείς να συμπεριφερθείς σε μια σχέση. Μία από τι πιο σημαντικές στρατηγικές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι να κάνεις το σύντροφό σου να νιώθει ελεύθερος μέσα στη σχέση, ειδικά στην αρχή. Ο τρόπος για να το πετύχεις είναι να παρουσιάσεις την εικόνα μιας γυναίκας με αυτοπεποίθηση, που φέρεται χαλαρά και επιτηδευμένα αδιάφορα από την πρώτη στιγμή της προσέγγισης.

Advertisement

Από το συγγραφέα ειδικό σε ζητήματα σχέσεων Στιβ Σαντιγκάντι

Για να καταλάβεις τι εννοώ, θα σου περιγράφω μια δική μου εμπειρία με μια κοπέλα, τη Σάρα. Τη γνώρισα σε ένα κατάστημα με υγιεινές τροφές. Και γιατί βρισκόμουν εκεί; Γιατί είμαι ένα υγιές αρσενικό με όρεξη για τις γυναίκες που δείχνουν υπέροχες με τζιν, αλογοουρά και μπλουζάκια. Την πλησίασα την ώρα που βρισκόταν στο τμήμα με τα αφεψήματα και τη ρώτησα: «Είναι αλήθεια ότι το τσάι έχε περισσότερη καφεΐνη από τον καφέ;»

Κοίταξε προς το μέρος μου και με ηρεμία διάλεξε ένα κουτί από το ράφι λέγοντάς μου πως το συγκεκριμένο δεν έχει. Συνέχισε να κοιτάζει γύρω της στα ράφια.

Με αγνοούσε και αυτό ήταν έξυπνο από μέρους της. Περιττό να αναφέρω ότι είχε καταλάβει ότι δεν ενδιαφερόμουν για το τσάι και αποφάσισε να φλερτάρει μαζί μου όταν είδε ότι προσπάθησα να συνεχίσω τη συζήτηση.

Αρχίσαμε να βγαίνουμε και όταν ήρθαμε πιο κοντά ο ένα στον άλλο άρχισα να συμπεριφέρομαι με τον ανόητο τρόπο που συμπεριφέρονται τα Κακά Αγόρια. Η πρώτη αντίδρασή μας είναι να σκεφτούμε ότι το μόνο που έχετε στο νου σας είναι να μας «παγιδέψετε». Μείωσα το χρόνο που περνούσα μαζί της και χρησιμοποίησα άλλες στρατηγικές που θα την εμπόδιζαν να «δεθεί» μαζί μου. Οι φτηνές δικαιολογίες μου, όμως, στράφηκαν εναντίον μου. Οταν την πρώτη φορά έφυγα μεσάνυχτα από το σπίτι της ύστερα από μια συναρπαστική βραδιά, δεν πρόβαλε καμία αντίρρηση. Αντίθετα, με κοίταξε σιωπηλή και με φανερή αποδοκιμασία και ύστερα με άφησε να φύγω. Αυτό βέβαια μου κίνησε την περιέργεια. Γιατί δεν έκανε φασαρία; Δε νοιαζόταν για μένα; Μήπως είχε και κάποιον άλλο;

Μήν χάσετε:

Μου έστελνε ξεκάθαρα το σιωπηρό μήνυμα ότι μπορούσα να φύγω από τη σχέση ανά πάσα στιγμή. Της άρεσα και θα χαιρόταν αν έμενα το βράδυ μαζί της αλλά αν δεν ήθελα σχέση και πάλι θα έκλεινε την πόρτα πίσω μου και θα με ξαπόστελνε.

Άρα ήμουν πάντα ελεύθερος να φύγω; Τι αίσθηση; Οι άντρες φοβόμαστε τη δέσμευση και δε μας αρέσουν τα δράματα. Οταν, λοιπόν, είναι ξεκάθαρο ότι έχει αναπτυχθεί μια μονογαμική σχέση με δέσμευση, τα πράγματα λειτουργούν καλύτερα από τη στιγμή που η γυναίκα δίνει στον άντρα το περιθώριο να αποφασίσει και να κινηθεί ελεύθερα χωρίς πίεση, μέχρι να αισθανθεί ασφαλής.
Στην περίπτωση της Σάρας, τα πράγματα λειτούργησαν θετικά. Ήθελα να είμαι μαζί της γιατί ήξερα ότι η πόρτα ήταν ξεκλείδωτη και μπορούσα να φύγω όποτε το επιθυμούσα. Δε μου έδωσε αφορμή για να αντισταθώ, ούτε αφορμή για να τσακωθούμε. Ήμουν ελεύθερος και μέσα στη σχέση. Ήμουν ελεύθερος να μείνω ή να φύγω. Ήταν δυνατόν; Ήταν για τη Σάρα κι εμένα.

Πριν από τη Σάρα είχα πολλές σχέσεις με γυναίκες που γίνονταν πολύ απαιτητικές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ένιωθα τη δυσαρέσκεια των φιλενάδων μου όταν εγώ δίσταζα να παίξω το ρόλο του «συζύγου». Οι άντρες, όμως, χρειάζονται χώρο να ανασάνουν για να συνηθίσουν στην ιδέα της δέσμευσης. Για πολλούς άντρες, η «δέσμευση» είναι άγνωστη λέξη.

boro.gr

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!