Αρκετές φορές σε μια σχέση, οι ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά του ενός συντρόφου προκαλούν διάφορες υποψίες, οι οποίες οδηγούν σε εντάσεις.

Advertisement

Προφανώς και πίσω από μια απότομη και ύποπτη αλλαγή, υπάρχει κάποιος λόγος που ο/η σύντροφος σου δεν θέλει να ανακαλύψεις και προσπαθεί να τον αποκρύψει όσο καλύτερα γίνεται. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρόκειται για απιστία, αλλά και γι’ άλλες περιπτώσεις, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή τα τυχερά παιχνίδια, τα οποία έχει υποσχεθεί πως θα αποφεύγει (εάν στο παρελθόν υπήρξε εθισμένος/η).

Το σίγουρο είναι πως δεν θέλεις να χαρακτηριστείς ως ο καχύποπτος της υπόθεσης και να αποδώσεις άδικα κατηγορίες στον/στη σύντροφο σου. Όμως, ποια είναι εκείνα τα σημάδια που εφιστούν την προσοχή σου;

1. Γίνεται υπερβολικά μυστικοπαθής με την προσωπική του/της ζωή από τη μια στιγμή στην άλλη.

Όταν βρίσκεσαι σε μια σχέση και πλέον ο/η σύντροφος σου αποτελεί μέρος της προσωπικής σου ζωής, δεν σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα να αποκρύψεις πράγματα που σου συμβαίνουν, εκτός κι αν υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος. Είναι άλλο να του έχεις δείξει εξαρχής πως σ’ ενοχλεί να χρησιμοποιεί το κινητό σου, τον υπολογιστή σου ή να μιλάς στο τηλέφωνο μπροστά του κι άλλο μέχρι τώρα να μην είχες κανένα πρόβλημα και ξαφνικά να βάζεις κωδικό και να του/της απαγορεύεις τη χρήση των πραγμάτων σου.

Όσο διακριτικός κι αν προσπαθεί να είναι ο/η σύντροφος σου, σίγουρα η ξαφνική μυστικοπάθεια είναι κάτι που προδίδει την ενοχή του/της. Εάν κάνει πράγματα τα οποία δεν έκανε παλιότερα, όπως να κλειδώνει την πόρτα, να έχει το κινητό πάντα πάνω του, ακόμα κι όταν πηγαίνει στο μπάνιο, να κλείνει το λάπτοπ όταν εμφανίζεσαι, ν’ αλλάζει συχνά κωδικούς, να πηγαίνει σε άλλο δωμάτιο για να μιλήσει στο τηλέφωνο, υπάρχει κάποιος λόγος, τον οποίο πρέπει να μάθεις, γιατί εάν πριν δεν έκρυβε κάτι, τώρα το πιο πιθανό είναι να κρύβει!

2. Εμφανίζεται μια καινούρια παρέα από το… πουθενά.
Στην ανάγκη να καταφέρεις να κρύψεις καλά ένα μυστικό, πρέπει να κάνεις τις καταστάσεις να φαίνονται όσο το δυνατόν πιο απλές γίνεται. Ένας τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να δικαιολογείς τις συχνές εξόδους σου ή την απουσία σου με το ίδιο πρόσωπο. Όχι όμως μ’ έναν κοινό φίλο ή έναν κοινό γνωστό που θα μπορεί εύκολα να ψαρέψει κάποιος, άλλα αποκτώντας έναν καινούριο φίλο. Εάν ο/η σύντροφος σου αρχίσει ξαφνικά να βγαίνει σχεδόν κάθε μέρα μ’ έναν καινούριο φίλο, με τον οποίο δεν έκαναν ποτέ τόσο κολλητή παρέα και τον οποίο αποφεύγει να σου γνωρίσει, είναι ένα σημάδι πως πιθανόν υπάρχει κάποιο μυστικό, το οποίο μοιράζονται μεταξύ τους, αφήνοντας σε στην απέξω.

3. Υπάρχουν ξαφνικές και συχνές αλλαγές στο πρόγραμμα του/της.
Όταν βρίσκεσαι σε μια μακροχρόνια σχέση με κάποιον/α, το σίγουρο είναι πως αποκτάτε έναν σταθερό ρυθμό μεταξύ σας και ξέρεις σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα του/της, τι παίζει με τα ωράρια της δουλειάς, τις υποχρεώσεις της σχολής, τις συνήθειες του/της. Για παράδειγμα, γνωρίζεις πόσο συχνά του αρέσει να βγαίνει έξω και ποιες είναι εκείνες οι φορές που θα αισθάνεται κουρασμένος και θα προτιμά να καθίσει μέσα, πόση ώρα του παίρνει περίπου να ετοιμαστεί για κάθε περίσταση, πόσο συχνά έχει υπερωρίες στη δουλειά ή πως όταν πλησιάζει η εξεταστική, θα είστε λίγο απομακρυσμένοι λόγω διαβάσματος.

Εάν λοιπόν τον τελευταίο καιρό έχεις παρατηρήσει πως ο/η σύντροφος σου σου ανακοινώνει ξαφνικές αλλαγές στο πρόγραμμα του/της και μάλιστα σε ενημερώνει τελευταία στιγμή κι όχι εγκαίρως, είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δώσεις προσοχή. Σαφώς και θα υπάρχουν πάντα αλλαγές σ’ ένα πρόγραμμα, όμως όταν αυτές γίνονται σε μόνιμη βάση, είναι κάπως ανησυχητικό.

4. Είναι περισσότερο κυκλοθυμικός/ή απ’ ότι συνήθως.
Όταν κάποιος κρύβει ένα μεγάλο μυστικό, στην σκέψη ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποκαλυφθεί, η διάθεση του υφίσταται διάφορες μεταπτώσεις, με αποτέλεσμα η ένταση κι η συχνότητα της κυκλοθυμίας του να είναι υψηλές. Καθώς φοβάται πως το μυστικό του μπορεί να φανερωθεί, εκνευρίζεται και θυμώνει όταν ο/η σύντροφος του κάνει διάφορες ερωτήσεις, που πιθανόν να είναι σχετικές με αυτό και στη συνέχεια, αφού αντιληφθεί πως αντέδρασε υπερβολικά κι η συμπεριφορά του δείχνει ένοχη, ηρεμεί και γίνεται ιδιαίτερα προσεκτικός στις κινήσεις του.

Επομένως, εάν η διάθεση του/της συντρόφου σου έχει τον τελευταίο καιρό περίεργα σκαμπανεβάσματα και χαρακτηρίζεται από έντονη κυκλοθυμία, καλό θα ήταν να μην το αγνοήσεις και να ψάξεις τις αιτίες.

Μήν χάσετε:

5. Δείχνει ενοχλημένος/η όταν του/της κάνεις ερωτήσεις.
Σε μια υγιής σχέση, ο/η σύντροφος σου θέλει πάντα να σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα μαζί του/της, κάτι το οποίο σημαίνει πως θα προθυμοποιηθεί να σου εξηγήσει οτιδήποτε, ακόμα κι αν ο/η ίδιος/α δεν το θεωρεί απαραίτητο. Και πίστεψε με το να αφιερώσει χρόνο για να απαντήσει στις ερωτήσεις σου δεν του/της κοστίζει τίποτα, αντιθέτως δείχνει το ενδιαφέρον του/της για εσένα και για την αρμονία της σχέση σας. Όταν, λοιπόν, δεν έχεις τίποτα να κρύψεις, το να περιγράψεις πως πέρασες τη μέρα σου, δεν είναι και μεγάλη υπόθεση. Ακόμα κι αν ο/η σύντροφος σου κάνει πολλές ερωτήσεις ζητώντας λεπτομέρειες, δεν θα αρχίσεις να του φωνάζεις θυμωμένα.

Όταν, λοιπόν, ένα άτομο που δέχεται ερωτήσεις, αποφεύγει να τις απαντήσει προσπαθώντας να αποτρέψει τη συζήτηση κι εκνευρίζεται όταν ο συνομιλητής του επιμένει θεωρώντας πως του κάνει έλεγχο, το πιο πιθανό είναι ότι κρύβει κάτι. Φοβάται πως θα αναγκαστεί να περιγράψει καταστάσεις για τις οποίες θα πρέπει να πει ψέματα και θα περιπλέξει τα πράγματα.

6. Ενοχλείται με αυθόρμητες κινήσεις.
Εάν προσπαθείς να κρύψεις καλά ένα μυστικό, ο αυθορμητισμός αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς σου. Και γιατί αυτό; Γιατί πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να κανονίζεις και να ρυθμίζεις οτιδήποτε έχει σχέση με το μυστικό σου, καθώς ένας λάθος χειρισμός είναι ικανός να σε προδώσει. Εάν παλιότερα ο/η σύντροφος σου έδειχνε ενθουσιασμένος/η με πρωτοβουλίες που έπαιρνες για τους δυό σας ή με εκπλήξεις που του/της ετοίμαζες, ενώ τώρα δείχνει ενοχλημένος/η, σίγουρα πρέπει να ερευνήσεις το λόγο αυτής της αλλαγής στη συμπεριφορά του/της. Για παράδειγμα, εάν συνήθιζες να πηγαίνεις από το σπίτι του/της ή στα μέρη που συχνάζει χωρίς να έχεις προειδοποιήσει κι έδειχνε χαρούμενος/η μ’ αυτό, ενώ τώρα φαίνεται νευρικός/η, ίσως να υπάρχει κάποιος ή κάτι που δεν θέλει να δεις ή να μάθεις.

7. Έχεις προαίσθημα πως κάτι συμβαίνει.
Αρκετοί άνθρωποι αποφεύγουν να ακούσουν τη διαίσθηση τους, επειδή πολλές φορές πιστεύουν πως δεν είναι κάτι ξεκάθαρο και δε συνάδει με τις συνθήκες και το χαρακτήρα του/της συντρόφου τους. Είναι πιο εύκολο γι’ αυτούς να ακολουθήσουν την πεπατημένη, δηλαδή «Αυτό είναι φως φανάρι πως κρύβει κάτι» ή «Αυτό σημαίνει πως σίγουρα δεν έχει μυστικά από εμένα» κι επαναπαύονται μέχρι που τελικά είναι… αργά. Όμως, η ζωή δεν είναι πάντα έτσι. Πολλές φορές, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, η διαίσθηση είναι εκεί για να μας ταρακουνήσει. Αγνοώντας το ένστικτο μας είναι σαν να θέλουμε να κρύψουμε την αλήθεια από τον εαυτό μας. Επομένως, όταν έχεις ένα κακό προαίσθημα, καλύτερα να το λάβεις υπόψιν σου. Όσο περισσότερο σημασία του δώσεις, τόσο πιο ξεκάθαρο θα γίνει.

neopolis.gr

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!