Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια λεπτή γραμμή που διαχωρίζει τον έρωτα από το σeξουαλικό πάθος και ένα απλό σημάδι μπορεί να καθορίσει προς τα πού οδεύει η σχέση.

Advertisement

Το μυστικό κρύβεται στα… μάτια.

Στη μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Psychological Science παρουσιάζουν πώς το βλέμμα του συντρόφου μπορεί να υποδείξει εάν είναι πραγματικά ερωτευμένος ή αν ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για το σεξ.

Το μοτίβο της βλεμματικής επαφής – δηλαδή σε ποια σημεία εστιάζει το βλέμμα – είναι αυτό που αποκαλύπτει τους πραγματικούς σκοπούς μας.

Μήν χάσετε:

Το βλέμμα που επικεντρώνεται στα χαρακτηριστικά του προσώπου υποδηλώνει τα αγνά συναισθήματα, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Αντιθέτως, η επικέντρωση σε άλλα σημεία του σώματος συνδέεται στενότερα με το πάθος και τη σεξουαλική επιθυμία.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτοματοποιημένες αντιδράσεις, όπως το σημείο εστίασης του βλέμματος, είναι ενδεικτικό των προθέσεων απέναντι σε έναν πιθανό ερωτικό σύντροφο. Μάλιστα, χρειάζεται μόλις μισό δευτερόλεπτο ώστε να προκύψει η τελική «ετυμηγορία».

Οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα φοιτητών να κοιτάξουν διάφορες φωτογραφίες σε μια οθόνη υπολογιστή. Παράλληλα, όμως, κατέγραφαν τις κινήσεις των ματιών τους και ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να χαρακτηρίσουν την πρώτη εντύπωση που τους δημιουργούσε το άτομο που έβλεπαν.

Οι μετέπειτα αναλύσεις κατέδειξαν ότι η έντονη ερωτική επιθυμία ήταν πιο στενά συνδεδεμένη με το βλέμμα που πλανάται σε όλα τα σημεία του σώματος, ενώ η επικέντρωση στο πρόσωπο και τα μάτια σχετίζεται πιο άμεσα με τα αγνά και ρομαντικά συναισθήματα. Η αντιστοιχία αυτή ίσχυε τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

onmed.gr

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!