Τι οδηγεί τα ζευγάρια να δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία.

Advertisement

«Τίποτα πια δεν ωφελεί, γι’ αυτό τα δάκρυα κι οι λυγμοί στο βρόντο πάνε. Όταν ραγίσει το γυαλί ποτάμι δάκρυα δεν το ξανακολλάνε» τραγουδούσε η Σοφία Βέμπο και κατά το ήμισυ το δίκιο της βουνό. Ένας χωρισμός είναι πάντοτε δύσκολος ακόμα κι αν η συναισθηματική απεμπλοκή σου έχει επιτελεστεί.

Δεν είναι απλό να βάζεις τελεία και να κλείνεις πίσω σου την πόρτα που μέχρι πρότινος ήταν ορθάνοικτη. Τα ζευγάρια περνούν φάσεις και για αυτό ο χωρισμός και η επανασύνδεση είναι έννοιες σχετικές και αντικειμενικοί ορισμοί δεν ευσταθούν. Κάθε άνθρωπος λειτουργεί διαφορετικά και βιώνει τη σχέση του με τους δικούς του όρους. Τι είναι αυτό όμως που κάνει πολλά από τα ζευγάρια να δίνουν μία δεύτερη ευκαιρία; Δε λέω για εσένα. Δεν έχεις μία φίλη που χώρισε και τα ξαναβρήκε σε μικρό χρονικό διάστημα; Το τι συνέβη μετά είναι θέμα άλλο και βαρύ.

Θα μείνουμε στο πρώτο σκέλος που έχει ιδιαίτερα μελετηθεί. Τα συμπεράσματα των ερευνών συμπίπτουν στις εξής τρεις λέξεις: ελπίδα, οικειότητα, αμφιβολία.

Μήν χάσετε:

Ελπίδα
Το πανεπιστήμιο του Kansas μελέτησε χωρισμένα ζευγάρια που επανασυνδέθηκαν και βρήκαν ότι σχεδόν τα μισά ζευγάρια ήλπιζαν ότι ο σύντροφός τους είχε αλλάξει προς το καλύτερο και επομένως θα μπορούσαν να κάνουν μία νέα αρχή σε πιο στέρεες βάσεις.

Οικειότητα
Οι περισσότεροι άνθρωποι, το 66% των συμμετεχόντων, δήλωσαν ότι ήθελαν να τα ξαναβρούν λόγω της οικειότητας και της εξάρτησης που είχαν αναπτύξει με τον συντροφό τους με την πάροδο του χρόνου. Η συναισθηματική επένδυση ήταν αυτή που έπεξε καθοριστικό ρόλο στην απόφασή τους. Το να ξεκινήσουν μία νέα σχέση από την αρχή με κάποιον άγνωστο απαιτούσε κόπο, χρόνο και αφοσίωση, παράγοντες που στις μεγαλύτερες ηλικίες ήταν αρκετά αποτρεπτικοί.

Αμφιβολία
Η ύψιστη δυσκολία του χωρισμού έγκειται στην αμφιβολία που ενέχει η απόφαση. Η πλειοψηφία των ζευγαριών οδηγήθηκαν στην επανασύνδεση επειδή αμφέβαλλαν για την απόφασή τους. Κι αν είχαν κάνει λάθος; Η δεύτερη ευκαιρία που έδωσαν στη σχέση τους ξεδιάλυνε το τοπίο.

Η ψυχολόγος Νoelle Nelson αναφέρει: «Δεδομένου ότι η σχέση σας δεν λειτούργησε για πρώτη φορά, κάτι πρέπει να αλλάξει για να λειτουργήσει την δεύτερη φορά. Διαφορετικά, οι ίδιες συγκρούσεις που προκάλεσαν τον χωρισμό θα επανέλθουν».

https://www.ladylike.gr

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!