Οι τοξικές σχέσεις
Οι τοξικές σχέσεις

1.)τι είναι η τοξική σχέση; πως αναγνωρίζω πως βρίσκομαι σε μια τοξική σχέση;

Advertisement

Οι τοξικές σχέσεις 

Αν και καμιά σχέση δεν είναι τέλεια και πάντα υπάρχουν διαφωνίες και συγκρούσεις υπάρχουν ακόμα και στις καλύτερες σχέσεις, είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε τη διαφορά μεταξύ μιας τοξικής και μιας υγιούς σχέσης.
Μερικά χαρακτηριστικά των τοξικών σχέσεων είναι:
1.Όταν είμαστε μαζί αισθανόμαστε κουρασμένοι και ανικανοποίητοι.
2.Η σχέση μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα για τον εαυτό μας, τόσο κατά τη διάρκεια που είμαστε μαζί και μετά.
3.Νιώθουμε περισσότερο φόβο παρά ασφάλεια όταν είμαστε με αυτό το πρόσωπο ή στο περιβάλλον του.
4.Νιώθουμε ότι μόνο εμείς δίνουμε πράγματα για τη σχέση, και πως ο σύντροφός μας δίνει λίγα ή τίποτα (και οι γύρω μας κάνουν ίδια διαπίστωση).
5.Υπάρχει πολύ ένταση, δράμα, πολλές διαφωνίες και άγχος στη σχέση.
6.Ο σύντροφός μας δεν είναι ποτέ χαρούμενος, δεν μας εκτιμά και δεν είναι ευχαριστημένος με εμάς. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε, ώστε να κάνουμε το σύντροφό μας ευτυχισμένο.

Οι τοξικές σχέσεις

2.) φταίμε και εμείς που η σχέση είναι τοξική;
Ναι έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης και καλούμαστε να σπάσουμε αυτά τα λάθος μοτίβα.
Αυτό σημαίνει ότι θα λαμβάνουμε υπόψη την άποψη τι μας αρέσει και τι όχι στο άτομο που μας ενδιαφέρει; Πώς σας συμπεριφέρεται αυτός ο άνθρωπος; Γινόμαστε καλύτερος άνθρωπος όταν είμαστε μαζί του; Ποια πρότυπα συμπεριφοράς μας ενώνουν; Όταν διαφωνούμε, πως το εκφράζουμε; Υπάρχουν πράγματα στη σχέση μας που ανησυχούν τους οικείους μας;

3.) Μια σχέση τοξική μπορεί να αναστραφεί; Να αλλάξει;
Βεβαίως, προϋποθέτει όμως δουλειά και από τους δυο, καλό είναι για παράδειγμα να απευθυνθούμε σε έναν σύμβουλο γάμου ή σύμβουλο ζεύγους ώστε να κατανοήσουμε τι γίνεται και τι πρέπει να αλλάξει και από τους δυο στη σχέση.

4.) Θα δεχτεί τα νέα όρια ο σύντροφος μας; Εφόσον κάνουμε εμείς το βήμα για αλλαγή;
Πολύ καλή ερώτηση, ίσως να είναι δύσκολο να τα δεχτεί, όμως να μια σχέση έχει γερές βάσεις, τότε ενδέχεται να δεχτεί να γίνουν κάποιες αλλαγές ή την πρόταση που αφορά στην από κοινού ψυχοθεραπεία. Ουσιαστικά είναι ένα τεστ ανθεκτικότητας της σχέσης . όμως ποιος δεν θέλει να είναι με έναν άνθρωπο που επιλέγει ή επιδιώκει την ευτυχία του και εν τέλει την ευτυχία της σχέσης;

Οι τοξικές σχέσεις

5.) Γιατί μπορεί να επιλέγουμε ξανά και ξανά τον λάθος άνθρωπο;
Πολύ ωραία ερώτηση, είναι πολύ κοινό θέμα, αφορά πολύ κόσμο.
Μια αόρατη δύναμη φαίνεται να μας ωθεί πάντα στα ίδια. Και η ελπίδα ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά από τις προηγούμενες διαψεύδεται ξανά…
αν νιώθουμε ότι δεν αξίζουμε προσελκύουμε ασυνείδητα την άσχημη συμπεριφορά , εκτιθέμαστε επανειλημμένα σε αυτή από τον σύντροφο μας. Για παράδειγμα, ίσως να συγχωρούμε τους συντρόφους μας όταν μας μιλούν απότομα, ή όταν δείχνουν ασέβεια , όταν μας απατούν.

6.)Νομίζουμε ότι είμαστε ελεύθεροι να αγαπήσουμε όποιον θέλουμε. Αλλά είμαστε ουσιαστικά;

Ερωτευόμαστε εξαιτίας μιας αίσθησης ατέλειας και μιας επιθυμίας να αισθανθούμε ολοκληρωμένοι…
Δεν είναι παράλογο το γεγονός ότι μπορεί να καταλήξουμε να απορρίπτουμε όλους τους πιθανούς τύπους χαρακτήρων που μας κάνουν καλό, χαρακτηρίζοντάς τους ως «βαρετούς» και να πάμε κατευθείαν σε ανθρώπους που τα χαρακτηριστικά τους είναι λίγο περίεργα και ίσως τελικά δεν συμβάλλουν στην ευτυχία μας. Ανθρώπους που ξέρουμε από την αρχή ότι οι πιθανότητες να είναι άξιοι εμπιστοσύνης είναι μικρές; Ανθρώπους ,εγωκεντρικούς, σαρκαστικούς, κακόβουλους;

Συχνά, στην αγάπη δεν ψάχνουμε αυτό που είναι καλύτερο για εμάς, αλλά αυτό που μας κάνει να αισθανόμαστε οικειότητα. Το οικείο είναι ασφαλές ενώ το άγνωστο φοβίζει.
Και αυτό που μας είναι οικείο το διδαχθήκαμε στην παιδική μας ηλικία, από τους πρώιμους φροντιστές μας (μαμά, μπαμπάς, γιαγιά, παππούς, αδέρφια), μας έδειξαν το πώς είναι να αγαπάς και να σε αγαπούν.

7) Πως μπορούμε να διερευνήσουμε πως ξεκινά από εμάς τους ίδιους και τι κάνουμε λάθος;

Η διερεύνηση αρχίζει μέσω της ψυχοθεραπείας , όταν προσπαθούμε να κατανοήσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε τον εαυτό μας. Αυτογνωσία!
Από τι υπέφερα στα χέρια των πρώιμων φροντιστών μου, παρά τις καλές τους προθέσεις;
Βλέπω τον εαυτό μου να έχει επαναλαμβανόμενα θέματα με τους συντρόφους που με ελκύουν;
Μήπως προκαλώ προβλήματα σε ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που υπέφερα και εγώ όταν ήμουν παιδί;

8.) Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι αποτυχίας μιας σχέσης;
Το Να κρίνουμε αυστηρά ο ένας τον άλλον, το Να ειρωνευόμαστε τον άλλον, Να υποστηρίζουμε έντονα ότι εμείς έχουμε μόνο δίκιο, Να υψώνουμε τοίχους και να μη μιλάμε ό,τι και να κάνει ο άλλος, Να ζούμε παράλληλες ζωές, επίσης Ο ένας να εκφράζει έντονα τις συγκρούσεις και ο άλλος να σιωπά, Να μην μοιραζόμαστε ειλικρινά συναισθήματα, ανάγκες, φόβους… να μην επικοινωνούμε.

9.) Πως είναι η συμβίωση στην εποχή του Κορωναιού;

Τα ζευγάρια βρέθηκαν μπροστά σε μια κατάσταση που έπρεπε να βρίσκονται μαζί στον ίδιο χώρο όλο το εικοσιτετράωρο. Η καθημερινότητα ενός ζευγαριού άλλαξε ριζικά. Επικρατεί μια πρωτόγνωρη συνθήκη, μέσα στην οποία χάνονται τα όρια των ρόλων του κάθε συντρόφου, αναπτύσσεται ο φόβος για τις επιπτώσεις της πανδημίας, ξεσπάει ο θυμός για την απώλεια ελέγχου, αβεβαιότητα και ανησυχία για οικονομικά θέματα .
Για όσους εργάζονται από το σπίτι, πρέπει να διαχωρίσουν τις ώρες που είναι εργαζόμενοι, τις ώρες που είναι σύντροφοι, τις ώρες που περνούν με τον εαυτό τους, τις ώρες που έχουν κοινωνικές συναναστροφές, και αν υπάρχουν παιδιά τις ώρες που είναι γονείς.

10.) Πως μπορούμε να διαχ/στουμε το στρες που δημιουργείται στα ζευγάρια;
Δεν τσακωνόμαστε όταν τα νεύρα μας είναι τεντωμένα. Κάνουμε μία συνειδητή προσπάθεια να κατανοήσουμε τα προβλήματα του συντρόφου μας στο θέμα της. Αναζητάμε να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τις πεποιθήσεις του συντρόφου μας, τι είναι σημαντικό για εκείνον, τις ανησυχίες και τις ανάγκες του».
Αφήνουμε στην άκρη την κριτική, τον εγωισμό και την αμυντική συμπεριφορά. Και τέλος Επιλέγουμε την λύση που καλύπτει και τους δύο.

Κωνσταντινίδου Ιωάννα – healingeffect.gr

Καλησπέρα σας! Επιτρέψτε μου να συστηθώ αρχικά. Ονομάζομαι Κωνσταντινίδου Ιωάννα. Δουλεύω τα τελευταία 8 χρόνια ως σύμβουλος ψυχικής υγείας και ομοιοπαθητικός. Η εξειδίκευση μου αφορά στην συνθετική ψυχοθεραπεία(Msc intergrative psychotherapy) και συμβουλευτική (HND counseling and psychology). Καθώς και στη Γνωστική Ομοιοπαθητική(Σχολή Dr. Λουκάς Γεώργιος). Επίσης είμαι απόφοιτος του EMDR, που αφορά στη διαχ/ση του ψυχικού τραύματος.

Προσφέρω υπηρεσίες ψυχοθεραπείας και ομοιοπαθητικής παράλληλα ή ξεχωριστά ανάλογα με το τι θέλει και ζητάει ο πελάτης. Το κόστος είναι χαμηλό και προσφέρεται για όλο τον κόσμο, γιατί η θεραπεία είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια, αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να είναι προσιτή.

Αγαπώ αυτό που κάνω και το υπηρετώ ανθρωποκεντρικά. Αν θέλετε μιλάμε τηλεφωνικά στο 6972362899 ή μέσω email στο ioannakwn11@gmail.com, εναλλακτικά πατώντας στη  φόρμα επικοινωνίας ,ώστε να συστηθούμε και να κανονίσουμε κάποιο ραντεβού μέσω SKype, Viber ή δια ζώσης(Θεσσαλονίκη).

Μην Χάσετε! Ακολουθήστε μας!